Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Ιδιωτική αποθεματοποίηση για να ισορροπήσει η αγορά

Σε 859.000 τόνους αποτιμά τα αποθέματα ελαιόλαδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Κομισιόν, η οποία δημοσίευσε τις οδηγίες σχετικά με την εκκίνηση
των διαδικασιών της ιδιωτικής αποθεματοποίησης που είχε εξαγγείλει προ ολίγων εβδομάδων ο επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν.
Από 21 έως 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος διαγωνισμός στον οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν αποκλειστικά κράτη μέλη στα οποία γίνεται παραγωγή ελαιόλαδου. Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία θα συμμετέχουν σε μια διαδικασία προσφορών το μέγιστο τεσσάρων περιόδων, ώστε να επιτραπεί η ευελιξία και η μετρημένη διαχείριση της αγοράς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η ενίσχυση χορηγείται στα έλαια χύδην των διαφόρων τύπων παρθένων ελαιόλαδων: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και παρθένο ελαιόλαδο. Για να έχει αποτέλεσμα η ενίσχυση στην ιδιωτική αποθεματοποίηση, οι ποσότητες που επωφελούνται από την ενίσχυση παραμένουν σε αποθεματοποίηση για τουλάχιστον 180 ημέρες.
Επιπλέον, η ελάχιστη ποσότητα ανά προσφορά είναι 50 τόνοι.
«Τα σημαντικά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ και οι συνεχείς καλές συγκομιδές δημιούργησαν μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά ελαιόλαδου της ΕΕ, με αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών. Λόγω αυτής της ιδιαιτέρως δύσκολης κατάστασης στην αγορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα ενίσχυση ιδιωτικής αποθεματοποίησης παρθένων ελαιολάδων» σημειώνει η Κομισιόν.
Λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς μετά τη συγκομιδή 2018/19, οι τιμές τους τελευταίους μήνες στην ισπανική, ελληνική και πορτογαλική αγορά ήταν ιδιαίτερα χαμηλές. Για παράδειγμα, η τιμή του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου που αναφέρθηκε στα μέσα Οκτωβρίου ήταν 33% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο.
Ομοίως, η τιμή του ελληνικού παρθένου ελαιολάδου ήταν 13,5% χαμηλότερη από τον πενταετή μέσο όρο.
Τα εξαιρετικά υψηλά αποθέματα σε επίπεδο ΕΕ, που εκτιμώνται σε 859 000 τόνους για το 2018/19 (88% εκ των οποίων στην Ισπανία), σε συνδυασμό με μέση παραγωγή που αναμένεται για το 2019/20, απειλεί να κρατήσει την αγορά ελαιόλαδου στην ΕΕ υπό πίεση. 
 Το καθεστώς ιδιωτικής αποθεματοποίησης θα βοηθήσει στην άμβλυνση της πίεσης και θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς.
Ο Φιλ Χόγκαν, Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι τους τελευταίους μήνες η αγορά ελαιόλαδου «διέρχεται σοβαρή ανισορροπία στην
αγορά, και είμαι περήφανος που λέω ότι για άλλη μια φορά η Κοινή Αγροτική Πολιτική βρίσκεται εδώ για να στηρίξει τους αγρότες και τους παραγωγούς μας. Η ενίσχυση για ιδιωτικήωαποθεματοποίηση που εγκρίθηκε
σήμερα θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς και στην πρόληψη περαιτέρω ζημιών στον τομέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου