Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΧΑΡΑΞΗΣ Πίεση Περιφερειακού για Καλαμάτα - Μεθώνη

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητεί από την κυβέρνηση να επισπεύσει τη χρηματοδότηση και τη δημοπράτηση του έργου κατασκευής του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και παράλληλα να ενημερωθούν οι δήμοι, η Περιφέρεια και οι φορείς που θα γνωμοδοτήσουν για το θέμα. Την απόφαση αυτή έλαβε χθες κατά πλειοψηφία το Σώμα, μετά τη δέσμευση του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ότι αν χρειαστεί θα γνωμοδοτήσει θετικά για τη βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι παρατάξεις του Πέτρου Τατούλη, του Γιώργου Δέδε και του Θανάση Πετράκου τάχθηκαν ανεπιφύλακτα υπέρ της συνέχισης της τρέχουσας διαδικασίας, επειδή θεωρούν ότι η παραλιακή χάραξη είναι ανέφικτη. Ο κ. Δέδες μάλιστα είπε ότι η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2020, ώστε η κατασκευή να ξεκινήσει το 2021 και να ολοκληρωθεί μετά από τέσσερα χρόνια.
Τόνισε επίσης ότι η παραλιακή χάραξη δεν έχει γεωτεχνικές μελέτες και απαιτεί τεχνικά έργα υψηλού κόστους για να αποφευχθεί η βύθιση στο βάλτο και οι πλημμύρες. Στον αντίποδα ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και πρώην δήμαρχος Μεσσήνης αμφισβήτησε τον κ. Δέδε, λέγοντας ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) δεν μπορούσε να εγκριθεί χωρίς ενδεικτικές γεωτεχνικές μελέτες και αναρωτήθηκε γιατί ο πρώην γραμματέας Υποδομών δηλώνει ότι δεν υπάρχουν. Επιπρόσθετα ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι οι απαλλοτριώσεις για τον υφιστάμενο δρόμο θα είναι ακριβότερες γιατί αφορούν εκτάσεις βιοτεχνιών και αστικών οικοπέδων, ενώ η παραλιακή χάραξη διέρχεται κυρίως από αγροκτήματα. 
Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ζήτησε να μην συνθλιβεί το έργο ανάμεσα στις κομματικές μυλόπετρες και δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την κυβερνητική επιλογή, όποια και αν είναι, προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη που είναι εθνικής σημασίας. 

ΔΕΔΕΣ: "Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 2021" 
Ο επικεφαλής της παράταξης "Νέοι Δρόμοι" Γιώργος Δέδες υποστήριξε ότι υπάρχει μόνο μια πρόταση για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, επειδή η παραλιακή χάραξη δεν είναι υλοποιήσιμη. Στη δευτερολογία του ο πρώην γραμματέας Υποδομών είπε ότι η τρέχουσα διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου μπορεί να ολοκληρωθεί το 2020 και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου το 2021. 
Σημείωσε επίσης ότι η παραλιακή χάραξη δεν χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ γιατί είναι έργο ανάπτυξης της Δυτικής Καλαμάτας και όχι σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο των αυτοκινητόδρομων Α7 και της Ολυμπίας Οδού. Ενώ για τη χρηματοδότηση της παραλιακής χάραξης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα σεντ και ότι δεν υπάρχουν γεωτεχνικές μελέτες για το έργο. 
Στη συνέχεια ο κ. Δέδες είπε ότι ως γραμματέας του Υποδομών επέλεξε τη λύση της κατασκευής όλου του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και όχι μόνο των 16 χιλιομέτρων Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ήταν αρνητική στη χρηματοδότηση της παραλιακής χάραξης, ενώ μιλώντας για το κόστος των έργων είπε ότι για την παραλιακή χάραξη απαιτείται διπλάσια δαπάνη από τα χρήματα που απαιτούνται για τη βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου. Σύμφωνα με τον κ. Δέδε το επιπλέον κόστος της παραλιακής χάραξης οφείλεται στα τεχνικά έργα που απαιτούνται στις βαλτώδεις εκτάσεις και στην απαλλοτρίωση εκτάσεων υψηλότερης αξίας. Υποστήριξε ότι για την παραλιακή χάραξη απαιτούνται ακριβά τεχνικά έργα για να αποφευχθούν βυθίσεις και πλημμύρες, ενώ κλείνοντας την πρώτη τοποθέτησή του είπε ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει 50 εκ. ευρώ και ότι αναζητούνται 150 εκ. ευρώ από ιδιώτες και τράπεζες. 
Στη δευτερολογία του ο κ. Δέδες σημείωσε ότι η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για το συγκεκριμένο έργο θα είναι σύντομη, επειδή είναι προκαθορισμένα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δρόμου και ότι μπορούν να γίνουν μικρές μόνο παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση των κόμβων από 14 σε 15. 

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: "ΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΧΑΡΑΞΗ" 
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της παραλιακής χάραξης είπε ότι ο δρόμος πατάει σε σταθερό έδαφος. Στην αρχή της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην ιστορία της μελέτης της παραλιακής χάραξης, θυμίζοντας ότι χρηματοδοτήθηκε από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο. Υπενθύμισε επίσης ότι θετικά για την παραλιακή χάραξη έχουν γνωμοδοτήσει τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος. Ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι είναι λάθος επιλογή η βελτίωση ενός δρόμου της δεκαετίας του 1950 και για αυτό θα πρέπει να προτιμηθεί η νέα χάραξη που αν και χαρακτηρίζεται παραλιακή απέχει 700 μέτρα από την ακτή. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι αμφισβητεί τα στοιχεία που έχουν ακουστεί για το κόστος των δύο επιλογών, τονίζοντας ότι δεν έχει παρουσιαστεί καμία επίσημη οικονομοτεχνική ανάλυση. 
Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Γόντικας είπε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις ανακάλυψαν τις ΣΔΙΤ που ο υπόλοιπος καπιταλιστικός κόσμος χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια. Και τόνισε ότι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποιος ωφελείται από το έργο, αν θα πληρώνουν διόδια οι χρήστες του ή αν θα επεκταθεί η σύμβαση παραχώρησης. 
Ο επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας” Θανάσης Πετράκος τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης του υφιστάμενου δρόμου και είπε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να ζητήσει από την κυβέρνηση να επισπεύσει τη διαγωνιστική διαδικασία. Ο κ. Πετράκος είπε ότι από την εποχή που ήταν υπουργός Υποδομών ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε ενημερωθεί ότι είναι ανέφικτη η παραλιακή χάραξη, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι η παραλιακή χάραξη εκφράζει μια "ιμπεριαλιστική" λογική της Καλαμάτας απέναντι στον υπόλοιπο νομό. 
Ο επικεφαλής της “Ελληνικής Αυγής” Δημήτρης Τζεμπετζής ζήτησε περισσότερα στοιχεία για το έργο. 
Η επικεφαλής της “Πράσινης Πελοποννήσου” Δήμητρα Λυμπεροπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στις απαλλοτριώσεις εκτάσεων γης υψηλής παραγωγικότητας, τονίζοντας την περιβαλλοντική υποβάθμιση μιας τέτοιας απόπειρας. 
Ο επικεφαλής της παράταξης "Ανταρσία στο Μωριά" Παναγιώτης Κάτσαρης είπε ότι είναι αντίθετος στις ΣΔΙΤ που εξασφαλίζουν μόνο κέρδη στους κατασκευαστές και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός δημόσιου φορέα που θα κατασκευάζει τα αναγκαία έργα. 
Η ειδική εισηγήτρια της “Νέας Πελοποννήσου” Ντίνα Νικολάκου παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει μόνο η πρόταση για βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου και ότι πράγματι η παραλιακή χάραξη έχει θετική γνωμοδότηση από τα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος. Είπε ότι η παραλιακή χάραξη ευνοεί την ανάπτυξη της Δυτικής Καλαμάτας και απομονώνει τη Μεσσήνη, ενώ για την επιλογή της χάραξης, η κ. Νικολάκου τόνισε ότι είναι θέμα οικονομικών συμφερόντων. Θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων για τη χρηματοδότηση του έργου, είπε ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή ζήτησε στο Μαξίμου από την προηγούμενη κυβέρνηση να μην υπάρχουν διόδια στο δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου