Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού τα μονοπάτια της Πελοποννήσου


Ο καθαρισμός και η σήμανση μονοπατιών σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να ενισχυθεί ο εναλλακτικός τουρισμός στην περιοχή της, αποτέλεσε ένα από τα αντικείμενα στη συνάντηση που είχε προχθές στην Τρίπολη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας με τον Ιωάννη Λαγό, πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ) “Μαίναλον”.
Όπως είναι γνωστό, η πιο πάνω ΚοινΣΕπ έχει ως σκοπό την προβολή και την εύρυθμη λειτουργία του Menalon Trail (Μονοπάτι του Μαινάλου), του πρώτου πιστοποιημένου με τις προδιαγραφές της Πανευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Πεζοπόρων μονοπατιού στην Ελλάδα.
Στην προχθεσινή συνάντηση έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη συνεργασία της Περιφέρειας με την εν λόγω ΚοινΣΕπ προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης και σωστής διαχείρισης του πλήθους των μονοπατιών στους πέντε νομούς, τα οποία βεβαίως θα πρέπει προηγουμένως να καθαριστούν και να σημανθούν.
Σύντομα θα υπάρξει και νέα συνάντηση του περιφερειάρχη με τον κ. Λαγό, προκειμένου να εξεταστεί αναλυτικά η πιο πάνω προοπτική και το περαιτέρω άνοιγμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον εναλλακτικό τουρισμό.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη προϋπολογίσει συνολικά 1 εκατομμύριο ευρώ για να παραδοθούν 1.100 χιλιόμετρα μονοπατιών στην Πελοπόννησο. Για κάθε συμμετέχοντα φορέα προβλέπεται επιχορήγηση έως 20.000 ευρώ να ολοκληρώσει και να σηματοδοτήσει 80 χιλιόμετρα μονοπάτι.
Παράλληλα, έχουν προβλεφθεί όλα τα απαραίτητα υλικά, σήματα, ταμπέλες, πάσσαλοι, έξοδα διαφήμισης και προώθησης του όλου έργου, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ευρώπη.
Η Πελοπόννησος, πέραν των ακτών, έχει και μία ενδοχώρα πλούσια σε περιοχές φυσικού κάλλους συνδεδεμένες με μύθους, καθώς και σε μνημεία και τόπους αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, που ενώνονται μέσω μονοπατιών με ονόματα παγκοσμίως γνωστά – το δίκτυο των μονοπατιών ως προϊόν προς προώθηση θα υπαχθεί στο επιτυχημένο εμπορικό σήμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Μυθική Πελοπόννησος/Μythical Peloponnese».
Αναφέρονται χαρακτηριστικά α) το μονοπάτι, που μπορεί να φέρει τους επισκέπτες μέσω διαδοχικών πεζοποριών 15 ημερών από την Ολυμπία στην Επίδαυρο μέσω Μαινάλου και Μυκηνών, β) το Μονοπάτι του Ερμή/ Hermes Trail, που ξεκινά από το Δερβένι Κορινθίας και μέσω Στυμφαλίας περνά από τη Σπηλιά, όπου γεννήθηκε ο Ερμής στη Ζήρεια, φθάνει στη Σικυώνα και με άλλη διακλάδωση στο Ξυλόκαστρο, γ) το Μονοπάτι του Απόλλωνα/ Apollo Trail, που περνά από τον ποταμό της Νέδας και το ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, αλλά και δ) το μονοπάτι του Πάρνωνα/ Parnon Trail, που συνδέεται με εκείνο του Ταϋγέτου/Taygetos Trail, μέσω του μονοπατιού της Σπάρτης/Sparta Trail και του ποταμού Ευρώτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου