Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Παρουσίαση βιβλίου για τον Κωστή Τσικλητήρα

Το βιβλίο των Πέτρου Ν. Λινάρδου και του Κώστα Χ. Κατσιγιάννη με τίτλο “Κωστής Τσικλήτηρας - Από την Πύλο του Νέστορα στην κορυφή του κόσμου” θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. οι εκδόσεις “Αγκυρα”, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Χριστίνα Κουλούρη (καθηγήτρια νεότερης και σύγχρονης ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), ο Αθανάσιος Ράντος (Αντιπρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας), ο Γιάννης Μαμουζέλος (δημοσιογράφος – συγγραφέας) ο Αλέξης Αλεξόπουλος (πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου) και η Παναγιώτα Πολλάλη (πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου «Το Ναυαρίνο»). Θα ακολουθήσει δεξίωση. 
Ο Τσικλητήρας, με κριτήριο την ολυμπιακή ταυτότητά του (ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο), κατέχει δικαιωματικά κορυφαία θέση στον Ελληνικό Αθλητισμό του 20ου αιώνα. Τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί σε βιβλία και στο γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σχολιασμού και πληροφόρησης για ένα αθλητή αυτού του διαμετρήματος.
 
Ο Eλληνας πρωταθλητής διέγραψε σε μικρό χρονικό διάστημα έξη ετών (1906- 1912) μια θαυμαστή πορεία, κυρίως στο ολυμπιακό πλαίσιο, ενώ έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε νεαρή ηλικία, βυθίζοντας στην οδύνη έναν ολόκληρο λαό. Κατά συνέπεια γεννάται το ερώτημα: προς τι αυτή η βιογραφία; Η συγγραφική προσπάθεια οδηγεί σε κάτι περισσότερο από την απλή έννοια της βιογραφίας, αφού επιδιώκεται να προσφερθεί στον σύγχρονο αναγνώστη, και ειδικότερα στη νέα γενιά, μια σύνθετη και συνάμα ολοκληρωμένη εικόνα του Κωστή Τσικλητήρα σε άμεση σύνδεση με την εποχή του, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Ευνόητη θέση κατέχει η σύμπτωση των αθλητικών επιτευγμάτων του Τσικλητήρα κατά τη νέα περίοδο, όπου η Ελλάδα κατόρθωσε να σπάσει τα μίζερα γεωπολιτικά σύνορά της με τις θριαμβευτικές εκστρατείες 1912-1913.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου