Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Ο ΒΟΡΙΔΗΣ Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα η τιμή του ελαιόλαδου

Η επιβολή κατώτατης τιμής και η αποθεματοποίηση δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα της χαμηλής τιμής του ελαιόλαδου σε μια ανοιχτή αγορά: Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή Νάντιας Γιαννακοπούλου - και παράλληλα κάλεσε όσους έχουν στοιχεία για εναρμονισμένες πρακτικές να του τα παραδώσουν για να τα μεταβιβάσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
 Ο κ. Βορίδης σε άλλο σημείο της απάντησής του είπε ότι το πρόβλημα της χαμηλής τιμής του ελαιόλαδου θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι ο ίδιος προτείνει να αναγράφονται υποχρεωτικά στη συσκευασία του προϊόντος και ο τόπος παραγωγής των συστατικών του προϊόντος. "Μόνο που, προσέξτε, έχει μία νομική προϋπόθεση, ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο υποχρεωτικής αναγραφής. Αλλιώς, δεν υπάρχει εδώ παραβίαση, γιατί δεν γίνεται δήλωση ανακριβής.
Το λέω για να είμαστε συνεννοημένοι. Οταν ο άλλος πουλάει λάδι, στο οποίο εγώ σας λέω έχει αναμείξει ελληνικό ελαιόλαδο και λέει «παρήχθη στην Ιταλία», τότε παρήχθη, συσκευάστηκε στην Ιταλία και δεν κάνει ψευδή δήλωση. Γι’ αυτό πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή των συστατικών του προϊόντος. Παρήχθη, συσκευάστηκε στην Ιταλία, με λάδι που παρήχθη από την Ελλάδα. Αυτό όμως, το δεύτερο κομμάτι, προϋποθέτει αλλαγή του κανονιστικού ευρωπαϊκού πλαισίου, για το οποίο η κυβέρνηση δίνει μάχη" δήλωσε ο κ. Βορίδης. 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΥΝΗΣΙΑ 
Ο κ. Βορίδης είπε ότι η χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου οφείλεται στη μεγάλη προσφορά από Ισπανία και Τυνησία: 
"Γιατί υπάρχει σήμερα χαμηλή τιμή; Εξηγήθηκε. Θα το πω για μία ακόμη φορά, ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Υπάρχουν μεγάλες παραγωγές στην Ισπανία, υπάρχει μεγάλη παραγωγή στην Τυνησία και υπάρχει και η επιβολή των αμερικανικών δασμών στο ισπανικό ελαιόλαδο. Το ισπανικό ελαιόλαδο έχει εξαιρετικά χαμηλή τιμή, κ. Γιαννακοπούλου, γιατί είναι πολύ, γιατί αγωνιούν οι Ισπανοί παραγωγοί. Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ισπανός ομόλογός μου είναι το ζήτημα της τιμής. Εχουμε κανονίσει μία διμερή συνάντηση τη Δευτέρα στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν για κοινή δράση και αντιμετώπιση στο ζήτημα αυτό. Αλλά η πραγματικότητα ποια είναι; Οτι οι Ισπανοί παραγωγοί έχουν διοχετεύσει πολύ και φθηνό λάδι στην αγορά με αποτέλεσμα να έχουν πέσει οι τιμές". 
Για την τιμή του ελαιόλαδου ο κ. Βορίδης είπε επίσης: 
"Βεβαίως, υπάρχει χαμηλή διαμόρφωση τιμής, αλλά ας ανοίξουμε μία καθαρή συζήτηση. Μπορούμε να παρέμβουμε στην τιμή; Υπάρχει τέτοια δυνατότητα; Δηλαδή, υπάρχει δυνατότητα σήμερα, σε μένα, να πάρω την εξής απόφαση: Είναι χαμηλή η τιμή, την αυξάνω; Μπορώ να πάρω αυτή τη θέση; Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ότι οι τιμές διαμορφώνονται μέσα από τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, και μάλιστα, σε ένα περιβάλλον διεθνοποιημένο, που σημαίνει ότι δεν είναι κλειστή η αγορά, η αγορά είναι ανοιχτή. 
Είναι μια θέση στην οποία συστηματικά επιμένει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος: Κατώτατη τιμή προϊόντων. Δεν θα σας πω ότι αυτό προφανώς είναι απαγορευμένο, γιατί αποτελεί βαριά στρέβλωση του ανταγωνισμού - είναι απαγορευμένο, δεν το συζητάμε αυτό. Θα σας πω ότι είναι τελείως εσφαλμένο. «Κατώτατη τιμή προϊόντος» σημαίνει τα εξής: 
Οταν σε διεθνές επίπεδο θα υπάρχει ανώτατη τιμή, στην Ελλάδα θα έρχονται όλοι και θα αγοράζουν στην κατώτατη, γιατί; Γιατί θα τους συμφέρει, αφού διεθνώς θα υπάρχει ανώτερη. Οταν διεθνώς θα υπάρχει κατώτερη τιμή από την εδώ κατώτατη, άρα διεθνώς θα υπάρχει πιο κάτω τιμή, τότε κανείς δεν θα αγοράζει το προϊόν, γιατί δεν θα τους συμφέρει και θα πηγαίνουν στη διεθνή αγορά να το αγοράσουν. 
Είναι μία τελείως εσφαλμένη θέση. Δεν θέλω να ακούγονται τέτοια πράγματα στους παραγωγούς" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου