Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Τραγικά χαμηλές οι τιμές στο ελαιόλαδο

Στα 2,10 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιόλαδου αυτή την περίοδο στη Μεσσηνία, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η φετινή χρονιά είναι τραγική για τους παραγωγούς και το προϊόν. Σύμφωνα με το Agronews, η κατάσταση είναι η ίδια στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας και της Ιταλίας, όσο παράλληλα η Τυνησία πιέζει περαιτέρω την αγορά, με την κυβέρνησή της να ρυθμίζει κεντρικά την τιμή του προϊόντος στα 1,79 ευρώ το κιλό για το 2020.

Παρά το γεγονός ότι η τιμή βρίσκεται ακριβώς 1 ευρώ κάτω σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, το εμπόριο δεν φαίνεται ακόμη πρόθυμο να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες. Η τελευταία πράξη του 2019 σε περιοχή της Νότιας Λακωνίας έκλεισε στα 2,75 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν στα 3,70 ευρώ.
Με εξαίρεση την Κρήτη, η υπόλοιπη χώρα έχει πετύχει σημαντικές ποσότητες και ποιότητες, ωστόσο το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική Ιταλία, με τους εκεί παραγωγούς να μην μπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους ούτε στα 3,20 ευρώ το κιλό, τιμή εντυπωσιακά χαμηλή για τα δεδομένα της χώρας.
Η αγορά εστιάζει πλέον στις μεγάλες βιομηχανίες της Βόρειας Ιταλίας, οι οποίες δεν έχουν βγει ακόμη στις αγορές σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η ισπανική Deoleo προχωρά σε αναγνωριστικές κινήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, χωρίς ωστόσο να πληρώνει τις τιμές που ακούγονται. 
Αλλωστε η μέση τιμή για τα ισπανικά έξτρα παρθένα έπεσε και πάλι στα 2,12 ευρώ το κιλό, με τη Χαέν να πληρώνεται την τελευταία εβδομάδα του έτους με 1,95 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή ο δεύτερος διαγωνισμός αποθεματοποίησης της Κομισιόν μετά βίας ξεπέρασε τους 17,5 χιλιάδες τόνους, με το ισπανικό εμπόριο να δείχνει ότι προτιμά να προμηθεύεται φθηνά φρέσκα ελαιόλαδα από την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία, ανανεώνοντας τα αποθέματα που υπάρχουν στην αγορά από πέρυσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρίτες χώρες παρουσιάζουν μια αύξηση παραγωγής κατά 20% την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου