Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ Ενοχοι και στο Εφετείο Τατούλης - Καφαντάρης

Ενοχοι αμφότεροι για υποβάθμιση στο περιβάλλον κρίθηκαν χθες ο τ. περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και ο τ. δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης. Καταδικάστηκαν σε ένα χρόνο φυλάκιση με αναστολή ο καθένας, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού τού πρότερου σύννομου βίου. Οι δύο αυτοδιοικητικοί είχαν κριθεί ένοχοι και από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, όπου κάθισαν κατηγορούμενοι μετά από μήνυση του δικηγόρου και πολιτικού ενάγοντα Παναγιώτη Γιαννόπουλου.

 Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για τη λειτουργία ΧΑΔΑ στην Πύλο, απ’ όπου ξεκίνησε πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2014, στο χώρο όπου λειτουργούσε ο δεματοποιητής και γινόταν προσωρινά η διαχείριση των σκουπιδιών. Χθες το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, παρά τους ισχυρισμούς των υπερασπιστών των κατηγορούμενων ότι ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ήταν ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για να απομακρύνει τα σκουπιδοδέματα και να διαχειρίζεται τα σύμμεικτα σκουπίδια, τους κήρυξε ενόχους - καθώς έκρινε ότι οι δύο αυτοδιοικητικοί ήταν οι αρμόδιοι ώστε να τηρηθεί ό,τι προέβλεπε η σχετική σύμβαση για τα σκουπιδοδέματα, ενώ απέρριψε ότι υπήρξε σύγκρουση καθηκόντων. 

ΕΝΟΧΟΙ, ΠΡΟΤΕΙΝΕ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ 
Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε προτείνει στο δικαστήριο την ενοχή των δύο κατηγορουμένων καταλογίζοντάς τους πρόθεση και λέγοντας ότι “ενήργησαν μη σύννομα”. Στην πρότασή του δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι ο περιφερειάρχης είχε την αρμοδιότητα να βρει το χώρο όπου θα μεταφέρονταν τα σκουπιδοδέματα, η οποία μεταβιβάστηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”. 
Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε και άρθρο της τριμερούς προγραμματικής σύμβασης (μεταξύ ΦΟΔΣΑ, Περιφέρειας και δήμου) για τη λειτουργία του δεματοποιητή, ενισχύοντας την παραπάνω θέση, ενώ απέρριψε ότι ο τ. δήμαρχος ενήργησε υπό καθεστώς σύγκρουσης καθηκόντων, πιεζόμενος δηλαδή από κάποια επιτακτική ανάγκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “όποιος είναι σε μια υπεύθυνη θέση οφείλει να προκρίνει νόμιμες λύσεις”. 

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΕΝΑΓΟΝΤΑ 
Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος ξεκίνησε την κατάθεσή του αντικρούοντας τους δικηγόρους υπεράσπισης των κατηγορούμενων, οι οποίοι παρουσιάζοντας τους ισχυρισμούς τους στο δικαστήριο κατά την έναρξη της διαδικασίας υπερασπίστηκαν την αναρμοδιότητα των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι συνήγοροι είπαν ότι φορέας διαχείρισης ήταν ο ΦΟΔΣΑ, κι αν έπρεπε να καθίσει κατηγορούμενο κάποιο πολιτικό πρόσωπο, αυτός είναι ο υπουργός ο οποίος έχει τα κονδύλια και θέτει το πλαίσιο για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Ο πολιτικώς ενάγων είπε ότι ο ΧΑΔΑ στον Αγ. Νικόλαο Πύλου έπρεπε να είχε κλείσει από το 2008, αλλά όπως και άλλοι ΧΑΔΑ στη Μεσσηνία λειτουργούν και σήμερα, με αρμοδιότητα του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και όχι του υπουργού. Πρόσθεσε πως οι κατηγορούμενοι ξεκίνησαν τη λειτουργία του δεματοποιητή υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση και μετά σταμάτησαν την επεξεργασία σκουπιδιών, χωρίς να ενημερώσουν καμία αρμόδια αρχή (εισαγγελέα ή υπουργό), αλλά συνεχίζοντας τη χύδην εναπόθεση σύμμεικτων απορριμμάτων στον... κλειστό ΧΑΔΑ. Αφού επικαλέστηκε κανονιστικές αποφάσεις (που στη συνέχεια τις κατέθεσε στην έδρα), για τη μεταφορά σχετικών αρμοδιοτήτων από το 2010 στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, είπε ότι ο Δήμος Πύλου - Νέστορος μπορούσε να τηρήσει τη νομιμότητα και να προστατέψει το περιβάλλον ακολουθώντας επιλογές άλλων δήμων, όπως για παράδειγμα τη μεταφορά των σκουπιδιών σε αδειοδοτημένη μονάδα διαχείρισης ή κηρύσσοντας το δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 
Η Περιφέρεια από την άλλη, ανέφερε ο πολιτικώς ενάγων, όφειλε από κανονιστικές αποφάσεις να μεριμνήσει ώστε στα δύο χρόνια (όπως προβλεπόταν από την προγραμματική σύμβαση) να μεταφερθούν τα σκουπιδοδέματα. Σημείωσε ακόμη πως ο Δημ. Καφαντάρης με επιστολές του προς τον Π. Τατούλη προειδοποιούσε ότι γέμισε ο χώρος με δεματοποιημένα σκουπίδια και θα σταματήσει την προσωρινή διαχείριση, αλλά απάντηση δεν έλαβε ποτέ. 
Ν.Κ

Oι απολογίες
Πριν τις απολογίες κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης πρώην υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και ο πρώην δήμαρχος Θουρίας και μετέπειτα συνεργάτης εταιρείας επεξεργασίας σκουπιδιών, Γιώργος Σκαλαίος. Οι μάρτυρες επικαλέστηκαν ευθύνη του ΦΟΔΣΑ, που επέλεξε για την προσωρινή διαχείριση τους δεματοποιητές, ενώ Περιφέρεια και δήμοι ήταν απλά “θεατές” χωρίς αρμοδιότητα. Ο Π. Τατούλης στην απολογία του αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή οδηγία για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και τον κίνδυνο προστίμων. Αυτό, υποστήριξε, οδήγησε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε πιλοτικές λύσεις διαχείρισης των σκουπιδιών, ενώ ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε μεταφέρθηκαν τέτοιες αρμοδιότητες στην περιφερειακή αρχή, αλλά η Περιφέρεια ως διάδοχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης υπέγραψε αναλαμβάνοντας την εργολαβία για να πάρει ο Δήμος Πύλου - Νέστορος το δεματοποιητή. Ο Δημ. Καφαντάρης στην απολογία του είπε ότι ο δήμος πλήρωνε για να γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών με 40 ευρώ τον τόνο, κι όταν ο χώρος όπου γινόταν η εναπόθεση των σκουπιδοδεμάτων κορέστηκε, έστειλε επιστολές προς όλες τις υπερκείμενες αρχές, ενημερώνοντας για την κατάσταση και προσδοκώντας στην ανταπόκρισή τους για την ελάφρυνσή του. Ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε πήγε ο δήμος σκουπίδια στον ΧΑΔΑ ο οποίος είχε κλείσει (και αποκαταστάθηκε), αλλά στον αδειοδοτημένο χώρο όπου είχε εγκατασταθεί ο δεματοποιητής, κρίνοντας ότι αυτό έπρεπε να γίνει για να προστατευτεί ο τουρισμός στην περιοχή και να μην γεμίσει η Πύλος σκουπίδια.

1 σχόλιο:

  1. According to Stanford Medical, It is really the ONLY reason this country's women live 10 years longer and weigh an average of 19 kilos lighter than we do.

    (And realistically, it has absoloutely NOTHING to do with genetics or some secret exercise and EVERYTHING to do with "how" they eat.)

    BTW, I said "HOW", and not "what"...

    CLICK on this link to discover if this short test can help you decipher your real weight loss potential

    ΑπάντησηΔιαγραφή