Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Τελευταίο “αντίο” στον Θανάση Φιλιππόπουλο

Τον άνθρωπο, τον πολιτικό και δήμαρχο των έργων για τη Μεσσηνία και το Δήμο Πύλου Θανάση Φιλιππόπουλο αποχαιρέτησε χθες πλήθος κόσμου στην Πύλο. Η κηδεία του έγινε με τιμές εν ενεργεία δημάρχου.
Στην εξόδιο ακολουθία στο Ναό Κοιµήσεως της Θεοτόκου, παρέστησαν πρώην δήµαρχοι του νοµού, παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Λαµπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δηµήτρης Κουσελάς και Γιάννης Γιαννακόπουλος, καθώς και κάτοικοι της Πύλου και χωριών της Πυλίας. 
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ηλείας και φίλος του Γιάννης Ζαφειρόπουλος µίλησε για έναν σπουδαίο άνθρωπο και πολίτη, σηµαντικό επιστήµονα και πολιτικό, λαϊκό γιατρό, δηµοφιλή βουλευτή που ανταπέδωσε την τιµή και την εµπιστοσύνη του µεσσηνιακού λαού.
Παρατήρησε ότι συµµετείχε ενεργά στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και συνδέθηκε µε τον ιδρυτή και ηγέτη του Ανδρέα Παπανδρέου. Επεσήµανε ότι η ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη της Καλαµάτας φέρουν τη σφραγίδα και το αποτύπωµά του κι έκανε λόγο για τον πολιτικό και το δήµαρχο των έργων. Σηµείωσε ότι σ’ αυτόν οφείλεται, όπως και στον µακαριστό µητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστοµο Θέµελη και στην Παµµεσσηνιακή Οµοσπονδία Αµερικής και Καναδά η δηµιουργία του νέου νοσοκοµείου και η αναβάθµιση του αεροδροµίου Καλαµάτας. Είπε ότι υπήρξε σηµαντική προσωπικότητα στη ζωή του τόπου, πως ήταν αξιοπρεπής και ανθρώπινος και το χρήµα δεν τον υποδούλωσε ποτέ. Κλείνοντας, αποχαιρέτησε το φίλο του λέγοντας: “Σε βλέπω µε το αιώνιο τσιµπούκι σου να αποχαιρετάς την αγαπηµένη σου Πύλο και τη Μεσσηνία”. 
Ο δήµαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας παρατήρησε ότι ο Θαν. Φιλιππόπουλος “έθεσε τη βάση για το δήµο που έχουµε σήµερα” κι έκανε λόγο για σπουδαίο έργο, µε κορυφαίο την κατασκευή του νέου νοσοκοµείου Καλαµάτας. Επεσήµανε ότι έπεισε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΥΜ να διαθέσει 103 δισ. δραχµές για την ανασυγκρότηση της πόλης της Καλαµάτας. Ανέφερε ότι ο Θαν. Φιλιππόπουλος “θεωρούσε τον εαυτό του Πυλιάρχη και υποστήριζε όλα τα αιτήµατα των περιοχών της Πυλίας”. Σηµείωσε ότι “το ήθος, η εργατικότητα, η ευγένεια και η δηµοκρατικότητα τον έκαναν µοναδικό. Απεχθανόταν την υποκρισία της µικροπολιτικής και την περίσσεια προβολή”. Τόνισε πως “τον θεωρώ δάσκαλό µου στην αυτοδιοίκηση, καθώς µου έµαθε ότι χωρίς ήθος, εντιµότητα, αγωνιστικότητα και αποτελεσµατικότητα τίποτα δεν γίνεται”. Παρατήρησε ότι ο Θαν. Φιλιππόπουλος έφτιαξε το νέο Δηµαρχείο και το κλειστό γυµναστήριο και υλοποίησε την αγορά της οικίας του ολυµπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα. Μίλησε για άνθρωπο ασυµβίβαστο µε αταλάντευτες και µη συµβιβασµένες σε συµφέροντα αρχές και σηµείωσε: “Στις 31 Δεκεµβρίου 1999 µε όρκισε υπάλληλο του δήµου και δεν πίστευα τότε ότι σήµερα θα τον αποχαιρετούσα απ’ αυτή τη θέση”. 
Η νύφη του Εβελυν Μουτεβελή, φανερά συγκινηµένη, µίλησε για την αγάπη του για την πρόοδο και τη δηµοκρατία, τον ανθρωπισµό, την αγωνιστικότητα, το ήθος, την πολιτική και κοινωνική του προσφορά, την ευθύτητα, την ειλικρίνεια και την πίστη στις αρχές και τις αξίες που υπηρετούσε. Παρατήρησε ότι “γίναµε φτωχότεροι µε την απώλειά του, αλλά πλουσιότεροι από το παράδειγµα του” κι επεσήµανε πως ήταν λατρευτός σύζυγος, στοργικός πατέρας και γλυκύτατος παππούς. Σηµείωσε πως “µένει η προσφορά σου ως παρακαταθήκη σε όσους θέλουν να περπατήσουν στους ίδιους δρόµους”. 
Τιµές απέδωσαν άγηµα από την 120 ΠΕΑ και η Δηµοτική Φιλαρµονική Πύλου – Νέστορος. Στο δρόµο για την τελευταία του κατοικία έγιναν δύο στάσεις στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και το Δηµαρχείο. 
Στεφάνια έστειλαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου και η ΤΕΜΕΣ. Συλλυπητήριες δηλώσεις έστειλαν ο περιφερειακός σύµβουλος Θανάσης Πετράκος και ο Γιώργος Κατσούλης, µέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ. 
Αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απουσία υψηλόβαθµης εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ. 
Γ.Σ.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 
“Αποχαιρετούµε σήµερα έναν καλό φίλο, έναν καλό σύντροφο και αγωνιστή”, επισηµαίνει σε µήνυµά του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου και σηµειώνει: “Ο Θανάσης Φιλιππόπουλος ταύτισε τη ζωή του µε τους αγώνες της παράταξής µας και αφιέρωσε όλη του την αφοσίωση και την εργατικότητα στην ικανοποίηση των προβληµάτων και των αναγκών των συµπολιτών του, που επλήγησαν από τον σεισµό που χτύπησε την Καλαµάτα. Για την προσφορά του οι συµπολίτες του τον περιέβαλαν µε σεβασµό και εκτίµηση. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερµά µου συλλυπητήρια”.

1 σχόλιο: