Σάββατο 23 Μαΐου 2020

257.000 ευρώ για τις μελέτες μετατροπής του παλιού Γυμνασίου Πύλου

Έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού
Η πρώτη πίστωση ύψους 257.000 ευρώ για τις μελέτες ωρίμανσης του έργου επανάχρησης του παλαιού Γυμνασίου της Πύλου εγκρίθηκε με απόφαση του δημάρχου Πύλου – Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα. Το σύνολο του έργου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου, το ποσό κατανέμεται σε 100.000 ευρώ για το 2020 και σε 157.104,96 ευρώ για το 2021.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου με τον οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ είναι 2.224.080 ευρώ.

Χώρος πολιτισμού
Το έργο αφορά στην επανάχρηση του κτηρίου του παλαιού Γυμνασίου Πύλου και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού. Συγκεκριμένα, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για: στέγαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής για πρόβες και συναυλίες, μαθήματα της Δημοτικής Φιλαρμονικής και χώρο εκπαίδευσης, για δημιουργία μικρού συνεδριακού πολλαπλών χρήσεων, στέγαση της Δημοτικής βιβλιοθήκης, για χώρο πολιτιστικών εκθέσεων, ενώ θα διαθέτει και βοηθητικό χώρο εστίασης για τις ανάγκες της λειτουργίας του.
Το έργο χωρίζεται σε πέντε υποέργα και η συγκεκριμένη πίστωση είναι για το υποέργο 1,που αφορά στις εξής μελέτες που θα εκπονηθούν: Ειδική αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη στατικής επάρκειας, στατική μελέτη, μελέτη ηλεκτρολομηχανολογικών, ενεργειακή μελέτη και λήψη των απαιτούμενων αδειοδοτήσεων. Στην παράδοση των μελετών αυτών θα περιλαμβάνονται και τα τεύχη δημοπράτησης, το σχέδιο ασφάλειας και υγείας (Σ.Α.Υ.), καθώς και ο φάκελος ασφάλειας και υγείας (Φ.Α.Υ.)
Υποέργα
Τα υπόλοιπα υποέργα περιλαμβάνουν τα εξής:
-Υποέργο 2: Αφορά στις οικοδομικές εργασίες, τις ηλεκτρολομηχανολογικές εργασίες και τις εργασίες πρασίνου που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να είναι το κτήριο λειτουργικό
-Υποέργο 3: Προμήθεια του εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τη λειτουργία του πολυχώρου (Επίπλωση, εξοπλισμός βιβλιοθήκης, εξοπλισμός κουζίνας, οπτικοακουστικός εξοπλισμός, λογισμικό κ.λπ.)
-Υποέργο 4: Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου για υποστήριξη στη σύνταξη σχεδίων διακήρυξης, στην κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών για τη δημοπράτηση του εξοπλισμού, στη διενέργεια των διαγωνισμών ανάθεσης, στην παραλαβή και έγκριση των μελετών, στη διαδικασία αδειοδοτήσεων, στην υλοποίηση του φυσικού και του οικονομικού αντικειμένου και στην τήρηση φακέλου του έργου
-Υποέργο 5: Διαφημιστικές καταχωρήσεις, δημιουργία φυλλαδίων και αφισών και υλικό προβολής του χώρου.
Πρόσφατα έγινε επικαιροποίηση του οικονομικού αντικειμένου των τριών πρώτων υποέργων, χωρίς να επέρχεται μεταβολή του συνολικού οικονομικού αντικειμένου.
Ειδικότερα, έγινε αύξηση του προϋπολογισμού του Υποέργου 1 που αφορά στις μελέτες, από 100.000 ευρώ σε 257.104,96 ευρώ, ενώ αντίστοιχα μειώθηκε ο προϋπολογισμός των υποέργων που αφορούν στην εργολαβία και την προμήθεια του εξοπλισμού.
Της Βίκυς Βετουλάκη
Γιατί η Πύλος δεν έχει χώρο πολιτισμού
Το ινάτι βγάζει μάτι λένε. Μια κραυγαλέα περίπτωση είναι η μη υλοποίηση του σχεδίου, του πατριώτη μας αρχιτέκτονα Πέτρου Καλογήρου, για την ανέγερση του Δημοτικού Μεγάρου της Πύλου. Το σχέδιο εκπονήθηκε κατά την τελευταία δημαρχοντία του αϋμνηστου Δημάρχου Γιάννη Βρεττάκου στην οποία θήτευσα, σαν αντιδήμαρχος, και τα τέσσερα χρόνια.
"Ο νεκρός δεδικαίωται", λένε. 
" Όχι πάντα", λέω εγώ.
Απόδειξη, είναι η απόφαση 
αϋμνηστου Δημάρχου ο οποίος δεν υλοποίησε το σχέδιο του Καλογήρου, και στέρησε την Πύλο από ένα σύγχρονο και λειτουργικό Δημαρχείο, με αποτέλεσμα η Πύλος να στερείται ενός χώρου πολιτισμού και εκδηλώσεων. Δεν ήθελε να υλοποιήσει απόφαση προηγούμενου Δημάρχου. Ήθελε να κάνει το δικό του, με αποτέλεσμα ένα Δημαρχείο αντιλειτουργικό, με πολλά προβλήματα και με ανεκμετάλευτους χώρους. Διατηρήθηκε το παλιό  αντιλειτουργικό κτήριο και πίσω του κατασκευάστηκε ένα ανεπαρκές και με προβλήματα κτήριο.
Σε αντιδιαστολή παραθέτω τα σχέδια του Καλογήρου. Σε αυτά είχε προβλεφτεί αίθουσα πολιτισμού πολλαπλών χρήσεων (κινηματοφράφος, θέατρο με παρασκήνια και καμαρίνια). Η αίθουσα θα ήταν περίπου 350 θέσεων και θα κάλυπτε τις ανάγκες της Πύλου τη χειμερινή περίοδο.
Τα συμπεράσματα τα αφήνω σε εσάς!!!
Κώστας.....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου