Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Η ξηρασία απειλεί την ελαιοπαραγωγή ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ ΛΟΓΩ ΖΕΣΤΗΣ

Μπροστά στον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων στην καρπόδεση των ελαιόδεντρων βρίσκονται οι παραγωγοί της Μεσσηνίας, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών τις ημέρες αυτές, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. 
Ο συνδυασμός της μέχρι τώρα ξηρασίας, καθώς διανύουμε μια από τις πιο άνυδρες χρονιές, με τις ασυνήθιστα μεγάλες θερμοκρασίες για την εποχή ίσως αποδειχθεί καταστροφικός για την ελαιοπαραγωγή.
Οπως σημείωσε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην «Ε»: «Υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία για τους ενδεχόμενους κινδύνους στην καρπόδεση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Την εποχή αυτή η ανθοφορία βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάλογα με την περιοχή. Βρισκόμαστε όμως σχεδόν σε πλήρη άνθιση και καρπόδεση, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την καρπόδεση είναι μεταξύ 22-25 βαθμοί Κελσίου, από 32 βαθμούς και πάνω δημιουργούνται προβλήματα, ενώ ήδη έχουμε και ανομβρία. 
Οι παραγωγοί όπου υπάρχει δυνατότητα άρδευσης θα πρέπει να κάνουν ελεγχόμενο πότισμα, για να μπορούμε να έχουμε υγρασία στο έδαφος, όχι όμως υπερβολικές ποσότητες νερού γιατί θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης τις ημέρες αυτές που έχουμε και θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να αποφεύγονται τα κλαδέματα, τα οργώματα και τα φρεζαρίσματα γιατί χάνεται η υγρασία του εδάφους. Ο έλεγχος των ζιζανίων θα πρέπει να γίνεται με χορτοκοπτικά ή καταστροφέα για να διατηρούμε τη μέγιστη ποσότητα υγρασίας». 
Προσεκτικοί όμως θα πρέπει να είναι και οι παραγωγοί θερμοκηπιακών μονάδων, στους οποίους συστήνεται σκίαση των υλικών κάλυψης των θερμοκηπίων, για να μειωθεί η θερμοκρασία στο εσωτερικό περιβάλλον, κανονικές αρδεύσεις και συνεχής έλεγχος της επάρκειας, όπως και ενεργοποίηση των συστημάτων υδρονέφωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου