Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος Για Διοργάνωση Τηλεδιάσκεψης Με Σκοπό Τη Στήριξη Της Μεσογειακής Διατροφής



Το Μανιατάκειον Ίδρυμα ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης τηλεδιάσκεψης των χωρών (Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Μαρόκο και Πορτογαλία) που ενέγραψαν τη Μεσογειακή Διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.
Σύμφωνα με απόφαση που ελήφθη στις 29/4/2014 στη Διακυβερνητική Συνάντηση Συντονισμού που πραγματοποιήθηκε στον Αγρό της Κύπρου (Εμβληματική Κοινότητα της Κύπρου), κάθε χρόνο μια χώρα αναλαμβάνει συντονιστής του Δικτύου με στόχο τη διαφύλαξη και προβολή της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς και τη φιλοξενία της ετήσιας συνάντησης της «οικογένειας» της Μεσογειακής Διατροφής.

Συντονιστής φέτος είχε οριστεί το Μαρόκο, χώρα η οποία υπήρξε μια από τις πρώτες τέσσερις που υποστήριξαν την εγγραφή του άυλου στοιχείου στον κατάλογο της UNESCO.
Δεδομένου ότι η παγκόσμια συγκυρία με την πανδημία του Covid-19 να αποτελεί, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες, τη χειρότερη παγκόσμια κρίση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η όποια φυσική συνάντηση μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί.
Ως εκ τούτου, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με τη συντονίστρια χώρα, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει τηλεδιάσκεψη, με στόχο τη διάδοση της Μεσογειακής Διατροφής ως το καλύτερο διατροφικό μοντέλο, που σε συνδυασμό με τη φυσική άσκηση, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού εφοδιάζει τον οργανισμό με μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών ουσιών, συμβάλλει στην πρόληψη - θεραπεία της παχυσαρκίας, προστατεύει από καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και διάφορες μορφές καρκίνου, κλπ. Άλλωστε αυτά τόνισε και ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, ο άνθρωπος που κατάφερε να καθηλώσει το πανελλήνιο στις οθόνες του κάθε μέρα στις 18:00, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για τα εύσημα που λαμβάνει η Ελλάδα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού.
Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι των υπουργείων και των Εμβληματικών Κοινοτήτων που υποστήριξαν την εγγραφή της Μεσογειακής Διατροφής στους άυλους θησαυρούς της UNESCO.
Εκ μέρους του Μανιατακείου Ιδρύματος θα συμμετάσχει η Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας.
Έχοντας ως κοινό όραμα η Μεσογειακή Διατροφή να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού ιστορικού, κοινωνικού, πολιτιστικού πλούτου που τη διαμορφώνει, το Μανιατάκειον Ίδρυμα επιδιώκει τα μέγιστα δυνατά, για την προώθηση της συνεργασίας του δικτύου των 7 χωρών και των ανακηρυγμένων από την UNESCO Εμβληματικών Κοινοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου