Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ζημιές πάνω από 60% στην ελαιοπαραγωγή

Υπάρχει σημαντική ζώνη στη Μεσσηνία με μεγάλη ζημιά στα ελαιόδεντρα από τον καύσωνα, με πάνω από 60%, επιβεβαιώνει στην “Ε” ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Γιάννης Κυριακόπουλος. Ωστόσο, επισημαίνει πως θα πρέπει να γίνει εξατομίκευση της ζημιάς για κάθε παραγωγό.
Ο κ. Κυριακόπουλος ενημερώνει ότι η μεγάλη ζημιά είναι σε χωριά της ενδοχώρας του νομού, σε περιοχές που τα ελαιόδεντρα βρίσκονταν στο ευαίσθητο στάδιο ανθοφορίας και στην αρχή της καρπόδεσης. Διευκρινίζει ότι η ζημιά εξαρτάται από το ανάγλυφο της περιοχής, τον προσανατολισμό των ελαιώνων και το υψόμετρο και ξεκαθαρίζει πως αυτό ισχύει και στις άλλες δύο ζώνες.
Τη ζώνη με μέτρια έκταση της ζημιάς σε μεγάλο μέρος των χωριών και τη ζώνη με ήπια έως λίγα συμπτώματα, κυρίως σε περιοχές όμορες με την ακτογραμμή, που είναι πιο πρώιμες. Ο διευθυντής παρατηρεί ότι και σ’ αυτή τη ζώνη, όπως και στη μέση, μπορεί να υπάρχουν χωράφια με μεγάλα ποσοστά ζημιάς. 
Απαντώντας σε ερώτησή μας, σημείωσε ότι μεγάλη ζημιά υπάρχει στις περιοχές των Δήμων Μεσσήνης, Οιχαλίας και σε χωριά γύρω από την Καλαμάτα. Ανέφερε ότι στις όψιμες περιοχές (κυρίως ορεινές) που εξελίσσεται η καρποφορία, θα αποτιμηθεί αργότερα η ζημιά. Τέλος, επεσήμανε ότι πέρα από τον 4ήμερο καύσωνα του Μαΐου, είναι και η παρατεταμένη ανομβρία που καθόρισε τη ζημιά. 
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου