Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

"ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΗΓΗΤΗΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ" Με επιτυχία η παρουσίαση βιβλίου του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης

Μια όμορφη βραδιά απόλαυσαν το βράδυ του Σαββάτου όσοι έδωσαν το "παρών" στον προαύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης για την παρουσίαση του βιβλίου “Ενας περιηγητής αφηγείται". 
Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστη η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάστηκε ένα ιστορικό διήγημα το οποίο προήλθε από μια δραστηριότητα του πανελλήνιου διαγωνισμού «Κύπρος - Ελλάδα - Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες», με τη συμμετοχή μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Μεθώνης «Γεωργακοπούλειο» και Ορούντας Λευκωσίας το 2018 και των δασκάλων τους.
 
Τα δύο σχολεία παρήγαν μετά από γνωστική προετοιμασία εκπαιδευτικό υλικό που περιελάμβανε φύλλα εργασίας με πηγές και κείμενα για τη Μεθώνη και την Κερύνεια και συγκεκριμένα για τα λιμάνια και τα κάστρα τους, καθώς και εργασίες κατανόησης και παραγωγής γραπτού λόγου - λογοτεχνικού κειμένου. Το υλικό προήλθε από επιτόπιες επισκέψεις στους συγκεκριμένους χώρους, μελέτη βιβλίων που αναφέρονται σε αυτούς, καθώς και παρουσιάσεις ομιλητών. Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του  δημάρχου Πύλου Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα ο οποίος ευχαρίστησε μεταξύ άλλων για την παρουσία τους, τους εκπροσώπους της Εκκλησίας πατέρες Ειρηναίο και Δημήτριο, το βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτο Χρυσομάλλη, τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλο, την  αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου,  τον εκπρόσωπο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Αναστάσιο Σαρδέλη, καθώς και τον γενικό γραμματέα της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη. 
Ο κ. Καρβέλας ανέφερε πως η Μεθώνη έχει μια μακροχρόνια ιστορία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο σχολείο που έφτιαξε στη νεότερη Ελλάδα ο Ιωάννης Καποδίστριας. Παράλληλα εκθείασε τους μικρούς μαθητές,  οι οποίοι τις δύσκολες μέρες που άνοιξαν εκ νέου τα σχολεία ήταν όλοι στις θέσεις τους, εν αντιθέσει με άλλα της χώρας όπου η προσέλευση ήταν μικρή. 
Στο πάνελ της παρουσίασης του βιβλίου ήταν ο Γιάννης Μπίρης γιατρός - συγγραφέας, η Θεοδώρα Παναγή δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Ορούντας Κύπρου και ο Διονύσης Ψαλλίδας διευθυντής του «Γεωργακοπούλειου» Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης. Το συντονισμό της βραδιάς ανέλαβε  η δασκάλα του Δ.Σ. Μεθώνης Σωτηρία Μιχοπούλου, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν μαθητές από τα Δημοτικά Σχολεία Μεθώνης και Ορούντας, που ανήκουν στην ομάδα συγγραφής. 
Τον λόγο αρχικά πήρε ο Διονύσης Ψαλλίδας επισημαίνοντας τη φιλοσοφία του σχολείου του που είναι το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, είτε πρόκειται για δράσεις πολιτισμού, είτε για δράσεις περιβάλλοντος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει δημιουργήσει το  Δημοτικό Μεθώνης, βασιζόμενο στην τοπική ιστορία, ενώ μίλησε και για τις εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από το σχολείο, όπως η αναβίωση της Ναυμαχίας της Μεθώνης. Στη συνέχεια εξήγησε πως το  διήγημα ξεκινά με πρώτο σταθμό του "περιηγητή" τη Μεθώνη, το σταυροδρόμι του τότε γνωστού κόσμου -όπως τη χαρακτήρισε- και συνεχίζεται στην Κερύνεια. "Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας μεταφέρει από το χθες στο σήμερα, ένα όμορφο ταξίδι γνώσης, συνεργασίας και δημιουργίας" πρόσθεσε ο κ. Ψαλλίδας,  εξαίροντας τη βοήθεια του Γιάννη Μπίρη που εξέδωσε δωρεάν το βιβλίο. Επιπλέον,  ο δραστήριος εκπαιδευτικός της Μεθώνης έκανε γνωστό πως μέσα απ' τη συνεργασία των δύο σχολείων προέκυψε ένα τραγούδι σε στίχους της Χαρούλας Ψυχάρη και μουσική του Γιάννη Μήνου. 
Καταλήγοντας, σημείωσε πως οι επόμενες δύο δραστηριότητες του σχολείου που έχουν προγραμματιστεί και βγαίνουν από την τοπική ιστορία είναι μια ταινία μικρού μήκους για τις τελευταίες στιγμές του Επισκόπου Γρηγορίου Μεθώνης και ένα ντοκιμαντέρ που θα απεικονίζει μια μέρα στο αλληλοδιδακτικό σχολείο της Μεθώνης τα παλιά χρόνια. 
Στη συνέχεια, η Θεοδώρα Παναγή έκανε αναφορά στην Ορούντα, την κοινότητα της Λευκωσίας κοντά στην  κατεχόμενη κωμόπολη της Μόρφου, αλλά και για το πώς εξελίχθηκε η συνεργασία του σχολείου της Κύπρου με αυτό της Μεθώνης από το 2001 μέχρι σήμερα, μέσα από την οποία έγινε η επίσημη αδελφοποίηση των δύο κοινοτήτων. Η συμμετοχή του σχολείου στο βιβλίο σύμφωνα με την ίδια, υλοποιήθηκε μέσα από το πρόγραμμα "Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ" όπου τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες με στόχο να γνωρίσουν τα Κατεχόμενα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της ειρηνικής επίλυσης και συμβίωσης. H κ. Παναγή τόνισε πως με τη βοήθεια του δημάρχου Κερύνειας Γλαύκου Καριόλου τα παιδιά ξεναγήθηκαν εικονικά στην κατεχόμενη παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου, γνωρίζοντάς την καλύτερα και σε συνδυασμό με την έρευνά τους έφτιαξαν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο συνδυάζεται με αυτό της Μεθώνης ώστε να ολοκληρωθεί. Η πρωτοβουλία αυτή μάλιστα βραβεύθηκε στο διαγωνισμό "Κύπρος - Ελλάδα - Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες". Μέσα από αυτή την ενασχόληση έγραψαν το δικό τους κομμάτι στον "περιηγητή", σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας κάλεσμα για την αντίστοιχη εκδήλωση που θα γίνει στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο. 
O Γιάννης Μπίρης υπογράμμισε πως στόχος του ήταν μέσα από τα βιβλία του να περάσει η ιστορία στον τόπο της, κάτι που μέσα από την εκδήλωση αυτή κατέστη εκ των πραγμάτων δυνατό. Αφού εξήρε τον Διονύση Ψαλλίδα και τη Θεοδώρα Παναγή για τη συνεισφορά τους στο σκοπό αυτό, ο κ. Μπίρης είπε πως όταν είδε ότι το κείμενο που του δόθηκε να επιμεληθεί προέρχεται από παιδιά, τα οποία πριν ακόμα τελειώσουν το δημοτικό κατάφεραν να προσεγγίσουν την ιστορία σαν συγγραφείς, εντυπωσιάστηκε, προτείνοντας στη συνέχεια να δημιουργηθεί το εν λόγω βιβλίο. Μάλιστα, η έκδοση αυτή, όπως επισήμανε, στο επόμενο διάστημα θα επανεκδοθεί, ώστε το σχολείο να αποκομίσει έσοδα. "Τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να επιβραβεύονται και να είναι παραδείγματα προς μίμηση από πολλά σχολεία" πρόσθεσε. 
Ως κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις ηρωικές στιγμές που έζησε η Μεθώνη, κάνοντας νοερά το ταξίδι του "περιηγητή", αλλά και στην  Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών όταν στο κάστρο της Κερύνειας βασανίζονταν οι αγωνιστές της. "Θέλω να μεταφέρετε το μήνυμα στην Κύπρο μας πως δεν ξεχνάμε ούτε εμείς", τόνισε η κ. Ζαχαράκη, λέγοντας πως το σύνθημα αυτό θα είναι βαθιά χαραγμένο στους Ελληνες μέχρι να απελευθερωθεί το σημείο, να ενωθεί ξανά το νησί και να δικαιωθούν αυτές οι ψυχές των ανθρώπων που έχασαν το σπίτι τους και έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο. 
Στο τέλος της βραδιάς δόθηκαν αναμνηστικά στη Σοφία Ζαχαράκη, στη  Θεοδώρα Παναγή και στον Γιάννη Μπίρη. 
Η εκδήλωση έκλεισε με τον ύμνο της Μεθώνης, ενώ μικροί μαθητές χόρεψαν στους ρυθμούς του Ζορμπά, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκομένων, οι οποίοι κατέκλυσαν  τον προαύλειο χώρο του σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου