Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Οι υψηλές θερμοκρασίες σύμμαχος στην καταπολέμηση του δάκου

Για την ώρα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του δάκου κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, μας επεσήμανε ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος.
Παρατήρησε χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα για το πώς θα πάει το πρόγραμμα, με βάση τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα στη διάθεσή μας. Θα εξαρτηθεί κυρίως από το γεγονός της επικράτησης ευνοϊκών ή μη συνθηκών για την ανάπτυξη της δυναμικής του δάκου το επόμενο χρονικό διάστημα”.

Ενημερώνοντας για τη μέχρι τώρα υλοποίηση του προγράμματος και τη διενέργεια δεύτερου ψεκασμού σε παραλιακές περιοχές, ο κ. Κυριακόπουλος μας είπε ότι “έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός σχεδόν στο 85% του συνόλου των περιοχών που εκτελείται το πρόγραμμα. Κι εκτελείται πλέον των 9 εκατομμυρίων ελαιοδέντρων. Στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και ο ψεκασμός για τα υπόλοιπα χωριά κυρίως της ενδοχώρας και κυρίως της Ανω Μεσσηνίας. Σε ορισμένες παραλιακές περιοχές υπάρχουν τοπικές κοινότητες που έχει γίνει και δεύτερος γενικός ψεκασμός, εξαιτίας του γεγονότος ότι το μικροκλίμα στις συγκεκριμένες περιοχές είναι τέτοιο που εμφανίζονται πληθυσμοί του εντόμου, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποφύγουμε δυσμενέστερες συνέπειες για το υπόλοιπο διάστημα, που εκτελείται το πρόγραμμα και το οποίο είναι και το πιο ευαίσθητο. Αναφέρομαι κυρίως στους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο”.
Συνεχίζοντας, εξήγησε ότι “οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου που διανύουμε, δεν ευνοούν τις αναπαραγωγικές δυνατότητες του εντόμου. Ωστόσο, εκεί που το μικροκλίμα επιτρέπει τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών
για το έντομο, υπάρχουν θέματα και καλούμαστε μέσω του προγράμματος δολωματικών ψεκασμών να τα αντιμετωπίσουμε”.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ
Ο επικεφαλής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας μας ενημέρωσε ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση από την υπηρεσία, για τη συνταξιοδότησή του.
“Η υπηρεσία μου στο Δημόσιο περατώνεται μετά από 35 συνεχή χρόνια υπηρεσίας. Εχω ήδη υποβάλει αίτηση παραίτησης από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης τις αμέσως προσεχείς ημέρες”, μας είπε και σημείωσε: “Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω αγαπητέ κύριε Σινάπη, αγαπητέ Γιάννη και σένα και την εφημερίδα “Ελευθερία” που εργάζεσαι, καθώς και το ΙΟΝΙΑΝ και μέσα από σένα και τον υπόλοιπο Τύπο της Μεσσηνίας για τη συνεργασία την άψογη που είχαμε τα 8 περίπου χρόνια που υπήρξα διευθυντής κι εκπρόσωπος της υπηρεσίας και να τονίσω τη μεγάλη σημασία που έχει ο τοπικός Τύπος για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, μέσω της σωστής ενημέρωσης που το σύνολο σχεδόν του μεσσηνιακού Τύπου δίνει. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία μας και να ευχηθώ το καλύτερο”.

ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ
Σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας συνεχίζονται σήμερα Τρίτη οι ψεκασμοί δακοκτονίας.
Οπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, σήμερα διενεργούνται ψεκασμοί στις κοινότητες Ρευματιάς, Πιπερίτσας, Τριόδου, Καρποφόρας, Αχλαδοχωρίου, Καστάνιας, Σκάλας, Τσουκαλεΐκων, Αγίου Νικολάου, Καινούργιου Χωριού, Μεσσήνης στις περιοχές Βουρλέ, Κουβέλι, Αγιοι Νικήτες και Φακίστρα, Πεταλιδίου, Λυκοτράφου, Μάδενας, Διοδίων, Νεοχωρίου Λεύκτρου, Χανδρινού, Παππουλίων, Χαρακοπιού, Λάμπαινας και Κουτίφαρη. 
Παρακαλούνται οι παραγωγοί να παρακολουθούν τους ψεκασμούς στους ελαιώνες τους και όσοι έχουν κτήματα περιφραγμένα να τα ανοίξουν. Οι βιοκαλλιεργητές πρέπει να επισημάνουν τα κτήματά τους περιμετρικά, ώστε να είναι διακριτά κατά τον ψεκασμό.
Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου