Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Υπογράφτηκε προγραμματική σύμβαση για την επισκευή του Κάστρου της Κορώνης

 Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Τρίπολη

Την Τρίπολη επισκέφθηκε χθες το πρωί, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Διδασκάλου.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η υπουργός και ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας, με αντικείμενο την εκπόνηση της μελέτης για την επισκευή του Κάστρου της Κορώνης, έργο για το οποίο -όπως σημείωσε ο κ. Νίκας- υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η υλοποίησή του, μετά την ολοκλήρωση και την έγκριση της εν λόγω μελέτης. Παράλληλα, διασφαλίστηκαν οι πιστώσεις για την υλοποίηση του έργου του Μουσείου Χώρας.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε:

«Είδαμε τα ενταγμένα έργα και την εξέλιξή τους, ένα προς ένα, είδαμε τα προς ένταξη έργα και θα ενταχθούν τις επόμενες εβδομάδες και κάναμε μια συζήτηση που θεωρώ εξαιρετικά σημαντική, η οποία αφορούσε προτεραιότητες. Δεν αναφερθήκαμε σε μεμονωμένα έργα μνημεία ή μεμονωμένες θεματικές, αλλά μιλήσαμε γενικά για τις προτεραιότητες τις οποίες θα πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Πολιτισμού να θέσουμε ως κριτήριο για την σωστή προετοιμασία ώστε να υπάρχει έγκαιρη απορρόφηση των πόρων, είτε του Ταμείου Ανάκαμψης -μετά τη σημαντική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν μερικές εβδομάδες, στις Βρυξέλλες-, είτε της επόμενης προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ 2021 – 2027».

Ο κ. Νίκας ενημέρωσε την κα Μενδώνη ότι η Περιφέρεια θα είναι αυτή που θα ανοίξει τον κύκλο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα μετάσχει με περίπτερο 200 τ.μ. το οποίο θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός και η ίδια απάντησε ότι εκείνη την ημέρα θα είναι και η ίδια παρούσα.

Έργα

Τα έργα στον τομέα του Πολιτισμού, που αφορούν τη Μεσσηνία και τέθηκαν επί τάπητος είναι τα εξής:

Ενταγμένα έργα στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ Πελοπόννησος 2014-2020:

  • Αποκατάσταση και ανάδειξη Κάστρου Μίλα Μεσσηνίας, στερέωση και αποκατάσταση Κάστρου, εκτέλεση έργων με ίδια μέσα, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ. Η σύμβαση υπογράφτηκε 9/2019. Έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης, αφαίρεσης επιχώσεων με ανασκαφική μέθοδο σε διάφορα σημεία της οχύρωσης, διαλογή και συγκέντρωση λίθων σε σωρούς, εξυγίανση της τοιχοποιίας με την αφαίρεση των αποσαθρωμένων κονιαμάτων, συμπλήρωση σπηλαιώσεων και εκ νέου τοποθέτηση κονιάματος δομής. (ποσοστό προόδου φυσικού αντικ. 15%).
  • Συντήρηση του κεντρικού κτηρίου του Ανακτόρου του Νέστορος, εκτέλεση έργων με ίδια μέσα, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Η σύμβαση υπογράφτηκε 9/2019. Έχουν υλοποιηθεί μηχανικοί καθαρισμοί λιθοδομών (ξηροί καθαρισμοί με μηχανικά μέσα στην άνω όψη της λιθοδομής ολόκληρου του κεντρικού κτηρίου του Ανακτόρου), αποκοπή κλαδιών και ριζών επί των λιθοδομών, καθαρισμοί όλων των εσωτερικών χώρων του ανακτόρου, στερεώσεις λιθοδομών, εφαρμογή κονιαμάτων και ενεμάτων επί των λιθοδομών, εργασίες καθαρισμού και σωστικού-στερεωτικού χαρακτήρα στους εντοιχισμένους πίθους αποθήκευσης αρωματικού και κοινού ελαίου. Επίσης έγιναν τοπικές στερεώσεις (λ.χ. περιμετρικά σε βάσεις κιόνων), χωμάτινες προστατευτικές επικαλύψεις ρηγματώσεων επί των δαπέδων (ποσοστό προόδου φυσικού αντικειμ. 15%).
  • Αποκατάσταση βορειοδυτικού πύργου Κάστρου Ανδρούσας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες καθαρισμού, αφαίρεσης επιχώσεων με ανασκαφική μέθοδο σε διάφορα σημεία του πύργου, διαλογής και συγκέντρωσης λίθων και κεραμιδιών, εξυγίανσης της τοιχοποιίας με την αφαίρεση των αποσαθρωμένων κονιαμάτων, τη συμπλήρωση σπηλαιώσεων και την εφαρμογή κονιάματος δομής. (ποσοστό προόδου φυσικού αντικ. 12%)
  • Αποκατάσταση του καθολικού Παναγιάς Γριβιτσιανής, αρχαιολογικές έρευνες/ εργασίες μέσω αυτεπιστασίας – εκτέλεση έργων με ίδια μέσα, προϋπολογισμός 300.000 ευρώ.  Υλοποιήθηκαν εργασίες καθαρισμού του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου, διαλογής λίθων και κεραμίδων, ανασκαφικής διερεύνησης σε ζώνη πλάτους 2μ. εξωτερικά του Καθολικού, όπου αποκαλύφθηκαν ταφές και δύο τοίχοι του νότιου προπύλου, αποχωμάτωσης με εκσκαφική μέθοδο ανατολικά και νότια του καθολικού. Επίσης, εργασίες στερέωσης και μορφολογικής αποκατάστασης της τοιχοποιίας, ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού με λιθοσυρραφές, βαθιά αρμολογήματα και εφαρμογή υδραυλικών ενεμάτων στον τρούλο και στο παράθυρο του διακονικού και αποκατάσταση του κεραμοπλαστικού διακόσμου στα σημεία αυτά. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανακεράμωσης των στεγών, ενώ ολοκληρώνεται η αποκατάσταση και επικεράμωση του τρούλου. Στο εσωτερικό του Καθολικού λαμβάνονται άμεσα μέτρα συντήρησης των τοιχογραφιών με περιμετρική συγκράτηση κονιαμάτων, πλήρωση ρωγμών και χημικό-μηχανικό καθαρισμό αλάτων από τη ζωγραφική επιφάνεια. (ποσοστό προόδου φυσικού αντικειμ. 23%)
  • Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωση των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας, προϋπολογισμού 1.565.712,71 ευρώ. Έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Εγκρίθηκε 24/07/2020 από τον Γενικό Γραμματέα ΥΠΠΟΑ το Πρακτικό Ι της Διεξαγωγής διαγωνισμού ανάδειξης του προσωρινού μειοδότη (μέση έκπτωση 5,18%).

Για τα έργα που είναι σε εξέλιξη υπογραμμίσθηκε ότι υπήρξε ανάσχεση του ρυθμού υλοποίησης κατά την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού διάδοσης της πανδημίας.

Υπό αξιολόγηση έργα στο ΠΕΠ /ΕΣΠΑ Πελοπόννησος 2014-2020 (οι προτάσεις κατατέθηκαν Ιούνιο και Ιούλιο):                      

  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Ταξιαρχών κάστρου Πολίχνης και του Οχυρωματικού του Περίβολου, προϋπολογισμού             800.000 ευρώ.
  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Παναγίτσας στην Αίπεια, προϋπολογισμού 185.000 ευρώ.
  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πηδήματος και συντήρηση τοιχογραφιών, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ.
  • Aναβάθμιση αρχαιολογικού μουσείου Χώρας, προϋπολογισμού 2.082.000 ευρώ.

Ενταγμένα έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:

  • Επισκευή κτηρίου Μπάρκα στην Χώρα του Δήμου Πύλου – Νέστορος, προϋπολογισμού 374.500 ευρώ και υλοποιείται από το Δήμο Πύλου– Νέστορος.
  • Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου της Ι.Μ. Αγίου Νικήτα στην κοινότητα Σελλά Τριφυλίας, προϋπολογισμού   245.000 ευρώ.
  • Ανάπλαση προαύλειου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος στην Τ.Κ. Χριστιάνων του Δήμου Τριφυλίας, προϋπολογισμού 245.000. Έχει ζητηθεί αύξηση του προϋπολογισμού στις 600.000 ευρώ.
  • Αποκατάσταση πυρόπληκτων μνημείων και αρχαιολογικών χώρων αρμοδιότητας ΛΗ’ Ε.Π.Κ.Α. στο νομό Μεσσηνίας. Υλοποιούνται: Τοίχος Ελαιοχωρίου Δήμου Καλαμάτας, Θολωτός τάφος Μάλθης Δήμου Οιχαλίας, Ακρόπολη Μάλθης Δήμου Οιχαλίας, Ελληνιστική Ακρόπολη στη θέση «Ελληνικό» Δήμου Οιχαλίας, Αποκάλυψη ρωμαϊκού ψηφιδωτού Δήμου Οιχαλίας, Μονή Χελμού Χώρας Κέντρου (τ. Γαϊτσές), Μονή Προφήτη Ηλία Βορείου Κέντρου, Ιερός Ναός Ταξιαρχών Κέντρου (τ.Μπίλιοβα).
  • Αποκατάσταση πυρόπληκτων μνημείων αρχαιολογικού χώρου Δ.Ε. Θουρίας δήμου Καλαμάτας, προϋπολογισμού         100.000 ευρώ.

Ενταγμένα Έργα στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους:

– Ανέγερση Μνημείου Εκτελεσθέντων Πατριωτών από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 8/2/1944 στο πρώην Στρατόπεδο 9ου Συντάγματος Καλαμάτας, προϋπολογισμού 24.600 ευρώ, προς υλοποίηση.

– Αναπαλαίωση Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Άνω Δωρίου Μεσσηνίας και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, προς υλοποίηση.

– Εργασίες αποκατάστασης Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπερχογείας, Δήμου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 31.375,97 ευρώ, προς υλοποίηση.

– Αντικατάσταση στέγης Ι.Ν. Αγίων Πάντων Μεταμορφώσεως Δήμου Πύλου – Νέστορος, Μεσσηνίας 70.854,34 ευρώ, προς υλοποίηση.

– Ωρίμανση μελετών για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου, που βρίσκεται στη θέση Γαρμπελιά, στον Κάμπο Αβίας, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ. Σε εξέλιξη, έχει συναφθεί προγραμματική σύμβαση.

Ενταγμένα έργα στους Ιδίους Πόρους:

  • Μελέτη αποκατάστασης της Ι. Μονής Ελληνικών ή   Παλαιοκάστρου στην Άνθεια Μεσσηνίας, προϋπολογισμού 25.000 ευρώ. Προγραμματική σύμβαση Με Υπουργείο.
  • Κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου Ιεράς Μονής Δημιόβης Καλαμάτας, προϋπολογισμού 12.000 ευρώ. Έχει γίνει αύξηση προϋπολογισμού. Δεν υπάρχει μελέτη.

Προτάσεις έργων:

– Αναστήλωση του μεταπυργίου μεταξύ των Πύργων 17 και 18 της βόρειας οχύρωσης της Αρχαίας Μεσσήνης (συνεργασία με Π. Θέμελη), προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

– Αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίου Νικολάου στη θέση Μαυρίνιτσα, τ.κ. Σωτηριάνικων, δήμου Δυτικής Μάνης

– Εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση του διατηρητέου Δημοτικού Σχολείου Κάτω Αμπελοκήπων, δήμου Πύλου – Νέστορος.               

– Αποκατάσταση Ιερών Μονών Δημίοβα- Μαρδάκι-Βελανιδιά, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

– Ανασκαφικές έρευνες στην Αρχαία Θουρία, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.

– Τάφος Μαχάωνα- σκέπαστρο, γεωλογική μελέτη, προϋπολογισμού 95.000 ευρώ.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου