Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Πύλος: Επιστημονική έρευνα για το γενετικό προσδιορισμό του χαμαιλέοντα

 

Η περιοχή της Πύλου είναι η μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου ζει ο Αφρικανικός Χαμαιλέοντας

Το «πράσινο φως» για την διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας με αντικείμενο το γενετικό προσδιορισμό και την πληθυσμιακή αποτίμηση του ενδημικού πληθυσμού του αφρικάνικου χαμαιλέοντα (Chamaeleo africanus) στην περιοχή της Πύλου δόθηκε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα από το Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας. Η άδεια ισχύει έως το Σεπτέμβριο 2022 και είναι ανεξάρτητη από άδειες ή πιστοποιητικά, που τυχόν απαιτούνται από άλλες υπηρεσίες ή στρατιωτικές αρχές.

Σκοπός της έρευνας είναι η καταγραφή και ο γενετικός προσδιορισμός του ενδημικού πληθυσμού του αφρικανικού χαμαιλέοντα στην ευρύτερη περιοχή της Πύλου με στόχο την αναγνώριση διαφοροποιήσεων από λοιπούς ιθαγενείς αφρικανικούς πληθυσμούς και ως εκ τούτου την ταυτοποίηση του χρονικού ορίζοντα και το φάσμα της γενετικής απόκλισης των δυο. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να βοηθήσουν στην ιστορική τοποθέτηση της εισαγωγής του είδους στην περιοχή καθώς και να συμβάλλουν στις προσπάθειες προστασίας.

Υποχρεώσεις ερευνητικής ομάδας:

– Πριν από τη συλλογή στο πεδίο, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Δασική Υπηρεσία στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας ανήκουν οι περιοχές της έρευνας, καθώς και με το Φορέα Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών Νοτίου Πελοποννήσου και Κυθήρων, και να ενημερώσουν για τους ακριβείς χρόνους και τις τοποθεσίες έρευνας.

– Οι εργασίες θα πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα εξασφαλίζει τη λιγότερο δυνατή όχληση στα είδη της άγριας πανίδας και των ενδιαιτημάτων τους.

– Μετά την ολοκλήρωσή της έρευνας θα αποστείλετε και ένα πλήρες αντίγραφο των αποτελεσμάτων της, στην Υπηρεσία μας, καθώς και στην Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας και στον οικείο Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

– Η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, στην οποία κοινοποιείται η παρούσα παρακαλείται να κοινοποιήσει την χορηγούμενη άδεια έρευνας στα οικεία Δασαρχεία, τα οποία θα παρακολουθήσουν και θα εποπτεύσουν τη διαδικασία, επιβάλλοντας, εφόσον ειδικοί λόγοι το απαιτήσουν, τυχόν συμπληρωματικούς όρους, για την αποφυγή ενδεχόμενης αρνητικής επίπτωσης στα οικοσυστήματα των περιοχών τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου