Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Ενδείξεις για εμπρησμό στο Χανδρινού

Τη σοβαρή πιθανότητα η φωτιά στον Προφήτη Ηλία πάνω από το Χανδρινού Πυλίας να μπήκε από ανθρώπινο χέρι εξέταζε χθες το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, καθώς υπήρχαν ανεπίσημες καταγγελίες ότι ένας άνδρας την ξεκίνησε επίτηδες. Ωστόσο, οι αξιωματικοί που διεξήγαγαν την ανάκριση δεν είχαν επίσημες μαρτυρίες για να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψη του υπόπτου. Εν τω μεταξύ, υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς ξεκίνησε από αγροτική περιοχή, σε ένα πρανές δρόμου έξω από το Χανδρινού, στο δρόμο προς την Πλατανόβρυση. 

Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων να σπεύδει στην περιοχή και να ακολουθεί μεγάλη κινητοποίηση και από άλλες υπηρεσίες και πεζοπόρα τμήματα, καθώς και εναέρια μέσα, είχε αμεσότητα και αποτελεσματικότητα. Ετσι, μετά τις 6 το απόγευμα η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση. Η μεγαλύτερη δυσκολία για τους πυροσβέστες ήταν η ανηφοριά προς τον Προφήτη Ηλία, όπου κατευθύνθηκε το μέτωπο, γιατί εκτός από ένα δρόμο δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση στο βουνό και η φωτιά τροφοδοτείτο από τη χαμηλή βλάστηση. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 50 στρέμματα καμένα, κυρίως δασική έκταση. 

Στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συμμετείχαν δυναμικά και εθελοντές με τα τρακτέρ τους από το χωριό Χανδρινού, όπου μάλιστα πλησίασε η φωτιά και έγιναν ρίψεις νερού από ελικόπτερο για να σβήσει. Επίσης, κινητοποιήθηκαν και τα δύο πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου Πύλου - Νέστορος, καθώς και 4 αεροσκάφη: ένα ζευγάρι Καναντέρ και 2 PZL κι ένα ελικόπτερο. Τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης είχαν διαδοχικά ο διοικητής των ΠΥ Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας και ο διοικητής των ΠΥ Μεσσηνίας, πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς. 

Σύμφωνα με την επίσημη αναγγελία της φωτιάς από το Πυροσβεστικό Σώμα, στην περιοχή επιχειρούσαν 48 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ένα ελικόπτερο και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου