Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΑΡΚΕΤΑ ΟΨΙΜΗ Η ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗ Με χαµηλές αποδόσεις ξεκίνησε η µαυρολιά

 


Οψιµη είναι η φετινή χρονιά της ελαιοπαραγωγής για τις µαυρολιές της Μεσσηνίας, που είναι η πρώιµη ποικιλία στο νοµό. Η συγκοµιδή έχει ξεκινήσει δειλά - δειλά, ο καρπός είναι καθαρός, όµως οι πρώτες αποδόσεις δεν είναι καλές και τα µηνύµατα δεν φαίνονται ενθαρρυντικά. Τιµή συγκεκριµένη για το µαυρολίσιο λάδι δεν ακούγεται και κανείς δεν δίνει για την ώρα.

Τα στοιχεία αυτά µας σηµείωσε ο Λάζαρος Σύρνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Κορυφασίου, µιας περιοχής µε αρκετές µαυρολιές. 

“∆ειλά - δειλά έχει ξεκινήσει ο κόσµος να µαζεύει τα αργιολόγια, που πέφτουν από ρυγχίτη”, µας είπε ο πρόεδρος και παρατήρησε: “Σε αποδόσεις δεν πάνε καλά. Είναι όψιµη η παραγωγή, 20 µέρες πίσω, είναι πράσινες οι ελιές. Είναι καλός, καθαρός ο καρπός. Κανείς δεν τολµάει να δώσει τιµή. Πέρυσι ξεκίνησε µε 3,10, µε 3,20 ευρώ. Λένε ότι θα είναι καλή τιµή, αλλά δεν λένε ποια θα είναι η καλή τιµή. Πράξη δεν έχει γίνει”. 

Οσον αφορά σοβαρά ζητήµατα που παρατηρούνται, ο Λ. Σύρνος αναφέρθηκε στην έλλειψη εργατών, στη χαµηλή τιµή του πυρήνα και στα οικονοµικά προβλήµατα των ελαιοτριβείων, ιδιωτικών και συνεταιριστικών, επισηµαίνοντας: “Είναι λίγοι οι εργάτες, ακριβά τα µεροκάµατα. Τα πράγµατα είναι χάλια µε τον πυρήνα. Υπάρχει µεγάλο πρόβληµα στα ελαιοτριβεία και στους παραγωγούς θα δηµιουργηθεί πρόβληµα. Πυρηνελαιουργοί µας λένε «ρίξε τον πυρήνα και θα δούµε τι θα δώσω». Η µεταφορά του µας κοστίζει 7,5 µε 8 ευρώ τον τόνο και δεν θα πάρουµε ούτε 6 ευρώ. Για το συνεταιρισµό µας είναι η 3η συνεχόµενη κακή χρονιά. Θα κλείσουν ελαιοτριβεία και δεν θα ραβδίσουν παραγωγοί. Κάθε χρόνο και χειρότερα”. 

Ολοκληρώνοντας, ο πρόεδρος του Α.Σ. Κορυφασίου εκτίµησε πως “λείπουν 180.000 ευρώ από τον συνεταιρισµό τα δύο τελευταία χρόνια από την τιµή του λαδιού και τον πυρήνα, ενώ τα µεροκάµατα είναι ακριβά και η φορολογία υψηλή” και κατέληξε, απογοητευµένος: “Πάει και αυτός ο χρόνος. Εχει τελειώσει ο αγρότης, πώς θα ζήσει, πώς θα επενδύσει;”. 

Γ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου