Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Το έργο της Μεσσήνιας Θεοδώρας Λούφα – Τζοάννου για την Επανάσταση του 1821

 


Επίκαιρο όσο ποτέ είναι το έργο της Μεσσήνιας συγγραφέως Θεοδώρας Λούφα - Τζοάννου για τους ήρωες του ’21 - και όχι μόνο, αφού του χρόνου θα γιορταστούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Το ταλέντο της κερδίζει μεγάλους και μικρούς, ειδικά με τα εικονογραφημένα βιβλία της, που διαβάζονται ευχάριστα και γρήγορα. 

Τα βιβλία της ιστορικής σειράς “Η πόρτα του χρόνου και της ιστορίας” επικεντρώνεται στις σημαντικότερες ιστορικές περιόδους, από το 1453 ως την Ελληνική Επανάσταση. Χάρη στο εύρημα της “Πόρτας”, οι αναγνώστες ταυτίζονται με τους ήρωες και μαθαίνουν την ιστορία, σχεδόν βιωματικά με την ευχαρίστηση που θα διάβαζαν ένα γλαφυρό λογοτεχνικό έργο. Ενα έργο, όμως, που βασίζεται απόλυτα στην ιστορική πραγματικότητα. Το ταξίδι στην ιστορία εμπλουτίζεται με την έκδοση 4 εικονογραφημένων βιβλίων, στη σειρά “Μεγάλες ώρες της ιστορίας μας”, που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους από 8 ετών και πάνω”. Οι τίτλοι είναι: “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης”, “Κωνσταντίνος Κανάρης”, “Νικηταράς”, “Ανδρέας Μιαούλης”. 

Ολα μπορεί κανείς να τα βρει από τις Εκδόσεις “Αγκυρα”, οι οποίες φέτος κλείνουν 130 χρόνια παρουσίας στο χώρο του βιβλίου. Οι Εκδόσεις κυκλοφόρησαν μάλιστα και ένα φυλλάδιο - αφιέρωμα στην ίδια, γεμάτο με την εργογραφία της και φωτογραφικό υλικό από εκδηλώσεις για τα βιβλία της και από τιμητικές βραδιές για εκείνη. 

H συγγραφέας  Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου γεννήθηκε στην Κουκουνάρα Πυλίας Μεσσηνίας, τελείωσε το Λύκειο της Πύλου και είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, της Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων και του Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Ελευθέρων Δημοσιολογικών Σπουδών και Ερευνών. Ζει στην Αθήνα και είναι σύζυγος του δημοσιογράφου Αχιλλέα Τζοάννου. Εργάστηκε επί σειρά ετών στις Διεθνείς Σχέσεις του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο περιοδικό «Οξυγόνο» ως υπεύθυνη των περιβαλλοντικών σελίδων. Διετέλεσε γενική γραμματέας του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Οι εμπειρίες που αποκόμισε από τις επαγγελματικές της ασχολίες, ήταν η αφορμή για την δημιουργία της κοινωνικής σειράς των βιβλίων  «Ιβάν και πρίγκιπας», καθώς μέσω αυτών βίωσε τόσο τα προβλήματα των προσφύγων όσο και εκείνα του περιβάλλοντος και των σοβαρών κινδύνων που το απειλούν. Με το πρώτο βιβλίο της κοινωνικής σειράς «Ιβάν και πρίγκιπας», με τον ομώνυμο τίτλο, η συγγραφέας καταδεικνύει δύο σύγχρονες πληγές της κοινωνίας: τον ρατσισμό και την ξενοφοβία  και παράλληλα υπενθυμίζει την ευθύνη όλων μας απέναντι στο περιβάλλον  και στα  πλάσματά  του. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς, με τίτλο «Η μεγάλη αναμέτρηση», καταγράφει και αντιμάχεται δύο ακόμα κοινωνικές πληγές: Τα ναρκωτικά και το εμπόριο ανθρώπων, που αποσαθρώνουν, χωρίς διακρίσεις, τον κοινωνικό ιστό και απειλούν το μέλλον του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου