Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Σοβαρά ερωτηματικά από την πυρκαγιά στον σκουπιδότοπο “Αγίου Νικολάου” στην Πύλο

 


Πυρκαγιά ξέσπασε χθες γύρω στις 6.30 το πρωί, στον σκουπιδότοπο του Δήμου Πύλου - Νέστορος στον “Αγιο Νικόλαο” της Πύλου.

Το γεγονός προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αυτανάφλεξη των σκουπιδιών σε μια κρύα μέρα και μάλιστα τα ξημερώματα.

Αμεσα κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του δήμου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον συντονισμό του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας πύραρχου Δημήτρη Γεωργανά, έριξαν αρχικά νερό για να μην επεκταθεί η φωτιά στους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που έχουν εναποτεθεί στην περιοχή και δημιουργούν μια εικόνα περιβαλλοντικού εγκλήματος. Μηχάνημα του δήμου έριχνε χώμα που έφερναν φορτηγά, για να αντιμετωπιστεί η φωτιά που έβρισκε εύφλεκτη ύλη στα σκουπίδια. Καπνοί έβγαιναν μέχρι το βράδυ και στην περιοχή παρέμεναν πέρα από τα οχήματα του δήμου και όχημα της Πυροσβεστικής για να αποτρέψει τυχόν αναζωπύρωση.

Στον “Αγιο Νικόλαο” βρέθηκε το πρωί και ο συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Χαντζής.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας μας ενημέρωσε ότι ο σκουπιδότοπος είναι αναπόφευκτο κακό, γιατί για να λειτουργήσει η γειτονική μονάδα προσωρινής διαχείρισης που έχει περιβαλλοντική αδειοδότηση, απαιτούνται συνοδά έργα 1 εκ. ευρώ, που έχει ζητήσει η ανάδοχος εταιρεία με συμπληρωματική σύμβαση. Παρατήρησε ότι τα χρήματα είναι δύσκολο να δοθούν, μιας και αναμένεται τους επόμενους μήνες να ξεκινήσει η οριστική διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας. Ωστόσο, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει η προσωρινή διαχείριση, καθώς στη συνέχεια προβλέπεται να λειτουργήσει ως κέντρο διαλογής και σταθμός μεταφόρτωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα κατευθύνονται στην οριστική διαχείριση.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου