Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Στα 2,5 ευρώ “έκατσε” το ελαιόλαδο στη Μεσσηνία ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΑΚΩΝΙΑ

 Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Μεσσηνία αγγίζει τα 2,5 ευρώ το κιλό, το ΠΟΠ Καλαμάτα τα 2,6 ευρώ το κιλό, ενώ το βιολογικό πωλείται 3,5 ευρώ το κιλό, προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών για απόκτηση βιολογικής πιστοποίησης. Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 2,4 και 2,7 ευρώ το κιλό, πλην της Λακωνίας που εξακολουθεί να πουλάει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 3 ευρώ το κιλό (οξύτητας μικρότερης από 0,3). 

Στην Ισπανία το περασμένο επταήμερο οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κυμάνθηκαν (πτωτικά) μεταξύ 3,2 και 2,3 ευρώ το κιλό και η μέση τιμή έπεσε από τα 2,71 στα 2,59 ευρώ το κιλό. Στην Ιταλία το περασμένο επταήμερο οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν μεταξύ 4,15 και 6,20 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 4,76 ευρώ (από 4,75) το κιλό. Τέλος στην Τυνησία η μέση τιμή αυξήθηκε από τα 2,28 σε 2,40 ευρώ το κιλό. 

Ο παραπάνω "χάρτης" των τιμών του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνεται βάσει του παρατηρητηρίου του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και της εβδομαδιαίας έρευνας του ιταλικού Ινστιτούτου Υπηρεσιών Γεωργίας και Αγοράς Τροφίμων (ISMEA). Αναλυτικά οι τιμές ανά χώρα παρουσιάζονται στους πίνακες. 

• (Οι Μεσσήνιοι έμποροι και συνεταιρισμοί που θέλουν να ενημερώνουν τους παραγωγούς για τις τιμές τους μπορούν να στέλνουν mail στη διεύθυνση lathanasis@gmail.com κάθε Τρίτη μέχρι τις 2 μ.μ.)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου