Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ για την κατάρρευση τμήματος του ανατολικού τείχους του κάστρου

 Η αιφνίδια – αλλά αναμενόμενη – κατάρρευση τμήματος του ανατολικού τείχους του κάστρου τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Δεκεμβρίου 2020 μας θλίβει και μας πικραίνει ιδιαίτερα διότι είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει άπαντες ότι το εμβληματικό κάστρο είναι υπό κατάρρευση. Ο ΣΦΚΜ, σε συνέχεια προγενέστερων ενεργειών του, στις αρχές Οκτωβρίου 2020 ενημέρωσε όλες Δημοτικές παρατάξεις του Δήμου και σταδιακά όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας, την Περιφέρεια, τις αρμόδιες υπηρεσίες (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Υπουργείο Πολιτισμού), τα μέλη και τους φίλους του για τον επικείμενο κίνδυνο. Σε όλους τους αποδέκτες διαβιβάστηκε ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ». Στις 41 σελίδες του, με φωτογραφίες και σύντομα κείμενα, καταδεικνύεται η ανάγκη για άμεσες σωστικές ενέργειες.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παν. Νίκα για την άμεση αντίδρασή του και την πρόθεσή του να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε ότι και ο Δήμος θα πρέπει να πάρει αντίστοιχες πρωτοβουλίες όπως έκανε με την πρόθεσή του να καλύψει το κόστος για τη μελέτη αποκατάστασης του φωτισμού. 

Ο ΣΦΚΜ εκτιμά ότι η προτεινόμενη ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027 δεν αρκεί διότι η πρόσφατη κατάρρευση είναι η κορυφή του παγόβουνου και υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι στο άμεσο μέλλον είναι πολύ πιθανό να έχουμε νέες καταρρεύσεις πολύ σοβαρότερες. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε την άμεση εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 ή οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε τα έργα αποκατάστασης να αρχίσουν το συντομότερο από τα πιο επικίνδυνα σημεία. 

                            ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΘΩΝΗΣ 

                                   ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

1 σχόλιο:

  1. Απορίες αδαούς πολίτη: Η αρμόδια υπηρεσία, η οποία πληρώνεται για το λόγο αυτό, έχει στείλει ανάλογο έγγραφο κάπου, ας πούμε στο Υπουργείο Πολιτισμού;; Δεν ήταν άραγε ορατές στα δικά της μάτια οι εκτεταμένες φθορές / καταρρεύσεις;; Μήπως, άραγε, φταίει το καταθλιπτικό και βαθύ σκοτάδι που επικρατεί τη νύχτα στο κάστρο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή