Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Καλοκαίρι όπως το περσινό βλέπουν στη Μεσσηνία τουριστικοί πράκτορες και καταλύματα


 Στα αζήτητα συνεδριακός, μαθητικός και επιχειρηματικός τουρισμός

Ίδιο καλοκαίρι με πέρυσι περιλαμβάνουν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις τουριστικών πρακτόρων, ξενοδόχων και ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων στη Μεσσηνία για το καλοκαίρι του 2021…

Μιλώντας στο «Θ» για το ενδιαφέρον που… δε βλέπουν να εκδηλώνεται από τουρίστες του εξωτερικού και κάνοντας προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας, οπλίζονται με κουράγιο για μία ακόμα δύσκολη θερινή περίοδο, την οποία ελπίζουν να σώσουν όσο μπορούν οι Έλληνες ταξιδιώτες.

Πιστεύουν πως οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές θα μετατεθούν για το φθινόπωρο, οπότε θεωρούν ότι οι συνθήκες θα έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Επίσης πιστεύουν ότι συνεδριακό και οργανωμένο τουρισμό πρέπει να τον ξεχάσουμε για αυτή τη χρονιά, ίσως και για την επόμενη.

Δύσκολη χρονιά και το 2021

Ο κ. Δημήτρης Κατσίρης από το Katsiris Travel σημείωσε πως, δυστυχώς, δεν κινείται τίποτα στον τομέα του τουρισμού: «Ενώ άλλες χρονιές τέτοια περίοδο κλείναμε συνέδρια για τον Οκτώβριο, φέτος δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε ένα email ή ένα τηλεφώνημα για συνέδρια. Πιστεύω ότι και φέτος θα πάμε όπως πέρυσι και δυστυχώς δεν έχουμε και τίποτα δεδομένα θετικό για το φθινόπωρο».

Επίσης ο τομέας της κρουαζιέρας διανύει πολύ άσχημη περίοδο. Ο κ. Κατσίρης  ασχολείται και με ταξιδιώτες σε κρουαζιερόπλοια, τους οποίους παραλαμβάνει, όχι μόνο από το λιμάνι της Καλαμάτας και της Πύλου, αλλά και από Κατάκολο, Γύθειο και Μονεμβασιά.

Όπως, λοιπόν, μας είπε, στο Κατάκολο, όπου κάθε χρόνο τα κρουαζιερόπλοια «έκαναν ουρά», το 2020 και μόνο το Σεπτέμβριο προσέγγισαν δύο. Το ένα δε με δυναμικότητα 2.500 επιβατών, είχε μόνο 200 άτομα. Μετά, βέβαια, ξεκίνησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας και σταμάτησαν όλα.

Για φέτος στο Κατάκολο ακόμα δεν έχει προγραμματιστεί κανένα, ενώ ο κ. Κατσίρης εκτίμησε ότι και το 2021 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό.

«Δυνατό» φθινόπωρο

Για τα επόμενα δύο χρόνια ο τουριστικός πράκτορας Μεσσηνίας και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Ελλάδος, Βασίλης Τριγκιλίδας, πιστεύει ότι πρέπει να ξεχάσουμε το συνεδριακό και τον οργανωμένο τουρισμό. «Προβλέπουμε ότι πλέον ο οργανωμένος τουρισμός έχει αλλάξει. Και ιδιαίτερα τον συνεδριακό τουρισμό, τον ξεχνάμε για τα επόμενα δύο χρόνια. Για να οργανωθεί ένα συνέδριο και να υπάρχει ασφάλεια πρέπει να οργανωθεί 2 χρόνια πριν. Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να το κάνει αυτό αυτή τη στιγμή. Επίσης, πλέον δεν υπάρχουν καθόλου ταξίδια κινήτρων (που γίνονταν από εταιρείες, ως επιβράβευση πωλήσεων ή ως δώρο σε καλούς πελάτες), ενώ έχουν εξαφανισθεί τελείως τα επιχειρηματικά ταξίδια, γιατί όλα γίνονται διαδικτυακά. Οι σχολικές εκδρομές, επίσης, από του χρόνου και βλέπουμε. Πολύ φοβάμαι ότι και αυτές θα πάνε από το σχολικό έτος του 2022», τόνισε ο κ. Τριγκιλίδας.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, πιστεύει ότι θα κινηθεί όπως πέρυσι, με μεμονωμένους τουρίστες και μικρά γκρουπάκια. «Ψάχνουν όλοι να εμβολιασθούν για να απελευθερωθούν. Πιστεύω θα απεγκλωβισθούμε μετά το Πάσχα. Από το Μάιο και μετά λογικά θα έχει προχωρήσει και η διαδικασία με τα εμβόλια. Προβλέπω, λοιπόν, μέτριο καλοκαίρι και δυνατό φθινόπωρο. Όχι  δυνατό σε σχέση με το 2019, αλλά σε σύγκριση με το τώρα», εκτίμησε ο κ. Τριγκιλίδας, ενώ παρατήρησε ότι και κάποιες κρατήσεις που είχαν γίνει για το Μάρτιο και τον Απρίλιο από Γερμανούς και Σκανδιναβούς έχουν αρχίσει ήδη να ακυρώνονται.

Εγχώριος τουρισμός

Τις ελπίδες τους στον εγχώριο τουρισμό και για φέτος εναποθέτουν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων στη Μεσσηνία, Δημήτρης Καραλής, τόνισε ότι οι νέες εξελίξεις δε δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν προγραμματισμοί ταξιδιών, καθώς οι βασικές χώρες της Ευρώπης, που είναι και τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, βρίσκονται σε καραντίνα. «Οι προσδοκίες μας δεν είναι μεγαλύτερες από τις περσινές. Πιστεύω, θα δούμε μια επανάληψη της περσινής χρονιάς με έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό. Τα πράγματα φέτος είναι διαφορετικά. Οι προσμονές που είχαμε για εμβόλια διαφοροποιηθήκαν χρονικά. Το Πάσχα ήταν μια καλή ημερομηνία εκκίνησης, αλλά φαίνεται πλέον ότι είναι χαμένη ευκαιρία και αδύνατο να γίνει κάτι τότε. Ό,τι είχε προγραμματιστεί από ξένους από πολύ καιρό πριν, τις προηγούμενες μέρες ακυρώθηκε», πρόσθεσε ο κ. Καραλής.

Επίσης, σημείωσε ότι έχει παγώσει οτιδήποτε αφορούσε συνεδριακό και μαθητικό τουρισμό.

«Ίσως το φθινόπωρο να είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά είναι ακόμα απροσδιόριστο. Δεν μπορούν ακόμα να δημιουργηθούν προγράμματα με ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα διαμορφωθεί ένα καλύτερο επίπεδο ασφάλειας. Από τους ξένους ταξιδιώτες υπάρχει μεγάλη προσμονή να έρθουν στην Ελλάδα. Όμως, το 85% είναι αερομεταφερόμενοι και για να προγραμματισθούν πτήσεις, χρειάζεται μεγάλη διαδικασία,  προκαταβολές κ.λπ.». κατέληξε

Ακυρώσεις

Η μικρή αχτίδα φωτός που εμφανίστηκε μετά τις γιορτές, σε ό,τι αφορά κρατήσεις, έχει πλέον εξαφανισθεί, όπως τόνισε ο πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων στη Μεσσηνία, Ιωάννης Καραλής. «Οι κρατήσεις από το εξωτερικό έχουν παγώσει τελείως τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες και αυτό οφείλεται στην πανδημία που κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές χώρες. Υπήρχε μια καλή ροή κρατήσεων μετά τις γιορτές, αλλά επειδή επιδεινώθηκε η κατάσταση με την πανδημία  σε όλη την Ευρώπη, σταμάτησαν. Στην Αγγλία, που είναι μεγάλη αγορά για τη Μεσσηνία, η κυβέρνηση έχει καμπάνια να μην πάνε διακοπές. Τους λένε, μάλιστα, ότι είναι και παράνομο να πάνε. Οπότε μαζικές κρατήσεις δεν πρόκειται να γίνουν. Εντός και εκτός συνόρων, όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία. Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις», τόνισε ο κ. Καραλής και επισήμανε ότι αν τουλάχιστον κινηθεί ο εσωτερικός τουρισμός όπως πέρυσι, κάτι θα γίνει.

Της Βίκυς Βετουλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου