Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Θλίψη και ανησυχία για το Πεδίο Βολής Σχίζας

 Η πρόσφατη ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την οποία από τις 5-4-2021 έως τις 11-6-2021 θα εκτελούνται βολές στη νήσο Σχίζα, μόνο θλίψη και ανησυχία μάς γεμίζει. 

Δυστυχώς, όπως εύστοχα αναφέρει και ο σοφός λαός μας, «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», γεγονός το οποίο στη χώρα μας έχει γίνει «δόγμα», καθιστώντας όλους εμάς πέρα από απλούς παρατηρητές, καθώς το βιώνουμε καθημερινά, σε θύματα αφού βιώνουμε τις συνέπειές του.

 

Από το 1995 έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια-αγώνας προκειμένου να πειστεί το κράτος μας πως το Πεδίο Βολής Σχίζας ουδεμία σχέση έχει και δεν πρέπει να έχει στην περιοχή αυτή, η οποία στην παρούσα φάση τελεί σε αειφόρο άνοδο και ανάπτυξη. Τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα εμπλεκόμενοι στον τουρισμό δεν έχουν καμία ελπίδα να ζήσουν αξιοπρεπώς, καθώς το βασικό, εάν όχι το μοναδικό τους εισόδημα προκύπτει αποκλειστικά μέσω του τουρισμού. 

Μερικά χρόνια πριν (συγκεκριμένα επί υπουργίας Γιάννη Λαμπρόπουλου) το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατάργησε το Πεδίο Βολής Σχίζας και οι όποιες επισκέψεις αεροσκαφών γίνονταν μέσω πελάγους και χωρίς βομβαρδισμούς. Επίσης η Πολεμική Αεροπορία εξ όσων γνωρίζουμε είχε καθαρίσει ως όφειλε την περιοχή γύρω από τη νήσο Σχίζα, συλλέγοντας αρκετούς τόνους μετάλλων. 

Πόσο λογικό είναι λοιπόν σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη και προστατευόμενη περιοχή (Natura 2000), σε μία περιοχή που αναπτύσσεται τουριστικά, σε μια περιοχή που γειτνιάζει με την Costa Navarino, να συνυπάρξει πεδίο βολής σε απόσταση μόλις 4 μιλίων από την ακτή και όλα αυτά μάλιστα παραμονές της τουριστικής σεζόν; 

Το έχουμε δηλώσει και θα το δηλώσουμε εκ νέου, είμαστε πατριώτες, αγαπάμε τη χώρα μας, και εδώ και μισό αιώνα σχεδόν βομβαρδιζόμαστε. Φτάνει. Αρκετά πια. 

Ας βρεθούν εναλλακτικές λύσεις! 

Οι καλύτεροι της Πολεμικής Αεροπορίας πήγαν στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν σε σύγχρονους εξομοιωτές πτήσεων, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει πως είναι καιρός για εκσυγχρονισμό και όχι για πισωγυρίσματα! 

                                     Με εκτίμηση, 

              Επαγγελματικός Σύλλογος Φοινικούντας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου