Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

ΠΡΟΩΡΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Στα 3,40 φτάνει η τιµή του λαδιού

 Πρόωρη Ανάσταση έκαναν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας, καθώς η τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου κινείται µεταξύ 3,20 και 3,40 ευρώ το κιλό, ενώ στην αρχή της ελαιοκοµικής σεζόν το Νοέµβριο η τιµή του προϊόντος δεν ξεπερνούσε τα 2,50 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα όµως οι παραγωγοί ανησυχούν για τη σοδειά της επόµενης χρονιάς εξαιτίας της χαµηλής ανθοφορίας, που αποδίδεται στην κλιµατική αλλαγή και συγκεκριµένα στη µεγάλη διακύµανση της ανθοφορίας από τη µια µέρα στην άλλη. 

Σε κάθε περίπτωση όµως η αύξηση της τιµής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου τουλάχιστον κατά 28%, που αγγίζει στην ανώτατη τιµή και το 36%, δίνει οικονοµικές ανάσες στους Μεσσήνιους παραγωγούς, που κράτησαν το προϊόν στις δεξαµενές και δεν το πούλησαν σε χαµηλή τιµή το χειµώνα. Η τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου άρχισε να κινείται πάνω από τα 3 ευρώ σε όλη την Ελλάδα. Στην Ισπανία η µέση τιµή του έχει διαµορφωθεί στα 3,38 ευρώ το κιλό, στην Τυνησία 3,33 ευρώ και στην Ιταλία 4,65 ευρώ το κιλό. 

Ενδεικτικά στη Μεσσηνία ο διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος µας είπε ότι η τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι 3,20 ευρώ και του ΠΟΠ Καλαµάτα 3,30 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος του "Νηλέα" Γιώργος Κόκκινος ανέφερε ότι στη ∆υτική Μεσσηνία γίνονται αγοραπωλησίες µεταξύ 3,25 και 3,30 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Μαντίνειας Αβίας Βασίλης Κοζοµπόλης µας είπε ότι έγιναν αγοραπωλησίες µε 3,40 ευρώ το κιλό, αλλά έχουν διακοπεί λόγω της Μεγάλης Εβδοµάδας και ότι η αγορά θα ανοίξει πάλι από την Τετάρτη του Πάσχα. 

Αναλυτικά οι τιµές ανά χώρα παρουσιάζονται στους πίνακες σύµφωνα µε το παρατηρητήριο τιµών του Συνδέσµου Ελαιοκοµικών ∆ήµων Κρήτης (ΣΕ∆ΗΚ) και την εβδοµαδιαία έρευνα του ιταλικού Ινστιτούτου Υπηρεσιών Γεωργίας και Αγοράς Τροφίµων (ISMEA). 

• Οι Μεσσήνιοι έµποροι και συνεταιρισµοί που θέλουν να ενηµερώνουν τους παραγωγούς για τις τιµές τους µπορούν να στέλνουν mail στη διεύθυνση lathanasis@gmail.com κάθε Τρίτη µέχρι τις 2 µ.µ. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου