- Μπορεί να έχουν περάσει 25 χρόνια από το πέρασµά σας από τον πάγκο της Καλαµάτας, αλλά από τότε έχετε δηµιουργήσει µια ιδιαίτερη σχέση µε την περιοχή. Τι είναι αυτό που σας έχει τραβήξει στη Μεσσηνία;
Εχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που άφησα το γήπεδο του Μεσσηνιακού στην Καλαµάτα. Το διάστηµα της παραµονής µου στην ποδοσφαιρική οµάδα της Καλαµάτας και στην πόλη συνοψίζονται ως τα καλύτερα χρόνια της 40ετούς της ποδοσφαιρικής µου καριέρας. Μια φανταστική πόλη, φανταστικός πρόεδρος, ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι. Οι ευγενέστατοι κάτοικοί της συντέλεσαν ώστε η περίοδος 1995- 97 να είναι η καλύτερή µου. Από τότε επισκέπτοµαι τη Μεσσηνία και τις αγαπηµένες µου πόλεις Καλαµάτα και Πύλο, όπου διαµένω δύο φορές το χρόνο.
Εκτός όµως από το ποδόσφαιρο, αγαπώ και το γκολφ, και η Costa Navarino διαθέτει παγκόσµιας κλάσης γήπεδα για αυτό το σπορ. Φέτος λοιπόν στα σχέδιά µου είναι να επισκεφθώ ξανά την Πύλο, να απολαύσω τον καφέ µου στην όµορφη πλατεία και να παίξω γκολφ σε αυτά τα γήπεδα.
- Τι θυµάστε περισσότερο από εκείνη την περίοδο και ποια συναισθήµατα σας δηµιουργούνται;
Υπάρχουν πάρα πολλές ποδοσφαιρικές αναµνήσεις από εκείνο τον καιρό. Τα µατς µε ΑΕΚ, Ολυµπιακό και Παναθηναϊκό στο γήπεδό µας. Η χαρά που είχαµε µαζί µε τους φιλάθλους, που δεν την ξεχνώ ποτέ. Η σύνθεση της οµάδας µας τότε περιλάµβανε νέους από Ελλάδα, Γκάνα, Αλβανία και Σερβία, και πετύχαµε µαζί να δηµιουργήσουµε ένα ισχυρό σύνολο µε συνοχή. ∆ιαφορετικές κουλτούρες, διαφορετικοί χαρακτήρες, αλλά το ενδιαφέρον ήταν ένα: το ποδόσφαιρο. Θυµάµαι όλους τους ποδοσφαιριστές, δεν ξεχνώ κανέναν.
Κάθε χρόνο στην πλατεία της Πύλου συναντάω πρόσωπα που θυµούνται την τότε οµάδα της Καλαµάτας και µε χαρά θέλουν να συζητούν για εκείνα τα χρόνια και τους παίκτες µας, όπως οι Λυµπερόπουλος, Οφορίκουε, Χάγκαν, Μιλόγιεβιτς και πολλοί άλλοι ισάξιοι, που στην πορεία µάλιστα αγωνίστηκαν σε ακόµα υψηλότερο επίπεδο σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Αυτές οι συζητήσεις µού δίνουν µεγάλη χαρά. Το συµβούλιο αποτελείτο από ικανότατα και ευχάριστα πρόσωπα, και ο πρόεδρός µας Σταύρος Παπαδόπουλος είδε ότι υπήρχαν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη και εξέλιξη της οµάδας. Είµαι ευγνώµων που είµαι ένα µέρος από την ιστορία της οµάδας. ∆υστυχώς όµως, για διάφορους λόγους, όλο αυτό είχε µικρή διάρκεια. Είχα σίγουρα περισσότερα να δώσω.
- Παρακολουθείτε από τότε την πορεία της Καλαµάτας, που προσπαθεί να ξαναβρεί τη θέση της στις µεγάλες κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήµατος;
Ναι, παρακολουθώ την πορεία της οµάδας και έχω βρεθεί σε αγώνες της, όταν µου δόθηκε η ευκαιρία. Εχω συναντήσει πολλούς ποδοσφαιριστές και πρώην συνεργάτες. Τελευταία συνάντησα στην Πύλο τον παλιό µας αµυντικό, τον “Σάκη” όπως τον αποκαλούσα (σ.σ.: εννοεί τον Τάκη Σακελλαρόπουλο). Ηµουν εκεί µε µία σουηδική οµάδα νέων για τουρνουά. Μια πολύ ευχάριστη συνάντηση, και µεταξύ άλλων θυµηθήκαµε το µατς που τον τοποθέτησα στην επίθεση. Είχε πολύ καλή απόδοση και µείναµε ικανοποιηµένοι, αλλά µετά ήρθαµε αντιµέτωποι µε τον πρόεδρο. Εγώ εύχοµαι στη ΠΑΕ Καλαµάτα µια καλή συνέχεια και ελπίζω να ξαναδώ την οµάδα πάλι σε υψηλότερες κατηγορίες. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να επανέλθεις πάλι στη θέση που σου αξίζει. Ολοι γνωρίζουµε ότι το οικονοµικό είναι το βασικό θέµα για το υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο, και αυτό ισχύει και στον υπόλοιπο κόσµο.
- Είστε µεταξύ άλλων σχολιαστής της σουηδικής τηλεόρασης σε µεγάλους ευρωπαϊκούς αγώνες. Πώς κρίνετε την εικόνα που έχει σήµερα το ελληνικό ποδόσφαιρο;
Τα τελευταία 12 χρόνια εργάζοµαι ως κεντρικός σχολιαστής της σουηδικής τηλεόρασης, που έχει τα δικαιώµατα µετάδοσης του Champions League και του αγγλικού πρωταθλήµατος. Από αυτή τη σκοπιά παρακολουθώ το ποδόσφαιρο. Χαίροµαι που ο Ολυµπιακός πραγµατοποιεί τα τελευταία χρόνια πολύ καλές εµφανίσεις στην Ευρώπη. Είχα και έχω µεγάλο σεβασµό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, επειδή παρά τις οικονοµικές δυσκολίες το άθληµα έχει γενικά καλή πορεία.
- Φέτος θα αναµετρηθούν για τα προκριµατικά του Παγκοσµίου Κυπέλλου η Ελλάδα µε τη Σουηδία. Πώς κρίνετε αυτή τη µάχη;
Τώρα έχουµε µπροστά µας τα προκριµατικά του Παγκοσµίου Πρωταθλήµατος 2022 στο Κατάρ. Μεγάλη η αγωνία για τους αγώνες Ελλάδας - Σουηδίας, που είναι στον ίδιο όµιλο και µία από τις δύο θα διεκδικήσει τη δεύτερη θέση. Η Ισπανία θα κερδίσει την πρώτη θέση, αν είναι σωστή η ανάλυσή µου. Εγώ µοιράζω την καρδιά µου µεταξύ Ελλάδας και Σουηδίας, και µου είναι πολύ δύσκολο να πάρω θέση.
- Με βάση τη µεγάλη σας εµπειρία, τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής, πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης του αθλητικού/προπονητικού τουρισµού στη Μεσσηνία;
Βεβαίως και υπάρχουν! Πάρα πολλές ποδοσφαιρικές οµάδες τους χειµερινούς µήνες λόγω ψύχους ταξιδεύουν σε ζεστές χώρες, όπου υπάρχουν γήπεδα κατάλληλα για προετοιµασία ενόψει του Απριλίου που αρχίζει το πρωτάθληµα. Ισπανία, Πορτογαλία, Κύπρος, και Τουρκία είναι σήµερα οι παραδοσιακοί προορισµοί. Θεωρώ όµως ότι η Μεσσηνία πληροί τις προϋποθέσεις ώστε οµάδες να κάνουν την προετοιµασία τους. Ηλιος, ζέστη, κατάλληλα γήπεδα, καλό φαγητό, φιλικό περιβάλλον, όλα υπάρχουν. Η εκτίµησή µου είναι ότι η περιοχή αυτή προσφέρεται απολύτως και για άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως τένις, ποδηλασία, τρέξιµο, αναρρίχηση κ.ά.
- Ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών της Σουηδίας, στο οποίο ανήκουν µεγάλα ονόµατα του αθλήµατος, υπάρχουν πλάνα αξιοποίησης της σχέσης σας µε τη Μεσσηνία;
Το 2014 πήρα την πρωτοβουλία να συγκεντρώσω τους πλέον διακεκριµένους βετεράνους ποδοσφαιριστές της Σουηδίας σε ένα δίκτυο. Σήµερα είµαστε ένα ίδρυµα µε το όνοµα VI LIRARE (www.vilirare.se) µε µέλη πάνω από 600 βετεράνους ποδοσφαιριστές και 8 πρώην προπονητές της εθνικής οµάδας της Σουηδίας. Επίτιµος πρόεδρος παραµένει για πάντα ο αείµνηστος πρόεδρος της UEFA Λέναρτ Γιόχανσον. Το VI LIRARE στηρίζει µε υποτροφίες πρόσωπα, συλλόγους και οργανισµούς ποδοσφαίρου, αλλά παράλληλα ασχολείται και µε το δηµοφιλές άθληµα του γκολφ.
Στη Σουηδία υπάρχουν πάνω από 450 γήπεδα γκολφ µε 500.000 δηλωµένους παίκτες. Το ίδρυµα κάθε χρόνο διοργανώνει δύο τουρνουά γκολφ σε Στοκχόλµη και Γκέτεµποργκ, ενώ φέτος αναµένεται να γίνει και στο Μάλµε, µε την προοπτική να δώσουν το “παρών” και βετεράνοι ποδοσφαιριστές της ∆ανίας. Όλα αυτά σε συνεργασία µε το ταξιδιωτικό γραφείο Golf Plaisir και µε τη συµµετοχή της Costa Navarino. Λαµβάνουν µέρος 60 βετεράνοι ποδοσφαιριστές και 60 διευθυντές και στελέχη πολυεθνικών εταιρειών, αυτοκινητοβιοµηχανιών και εµπορικών εταιρειών. Στην περυσινή διοργάνωση, το δώρο στον πρώτο νικητή ήταν από την Costa Navarino και απονεµήθηκε από τον πρέσβη της Ελλάδας στη Σουηδία, Ανδρέα Φρυγανά, που είχε την ευκαιρία στην οµιλία του να παρουσιάσει τη Μεσσηνία ως προορισµό και να αναφερθεί στις νέες επενδύσεις στην περιοχή. Ηταν φυσικά µία µεγάλη ευκαιρία προβολής για την περιοχή, καθώς τα έντυπα και ηλεκτρονικά µέσα ενηµέρωσης καλύπτουν στενά τις εκδηλώσεις αυτές, που στη Σουηδία θεωρούνται γιορτές του γκολφ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου