Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Ο ∆ηµήτρης Μανιατάκης οµιλητής στο διαδικτυακό συνέδριο ελαιολάδου

 


Ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύµατος ∆ηµήτρης Μανιατάκης ήταν οµιλητής στο διαδικτυακό συνέδριο ελαιολάδου που διοργανώθηκε την Πέµπτη από τα Τµήµατα ∆ιαιτολογίας - ∆ιατροφολογίας και Βιοϊατρικής του New York College. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ρόλου του ελαιολάδου ως σπουδαίου διατροφικού θησαυρού της µεσογειακής διατροφής, µε πολυάριθµα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. 

Ο ∆ηµήτρης Μανιατάκης αναφέρθηκε στην οµιλία του µε θέµα «Ο πολιτισµός της µεσογειακής διατροφής και ο ρόλος του ελαιολάδου στη βιώσιµη ανάπτυξη» στην πολιτισµική διάσταση της µεσογειακής διατροφής, τονίζοντας τη σχέση της µε τη βιώσιµη ανάπτυξη και τον τρόπο µε τον οποίο το διατροφικό µοντέλο µπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, µοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας µέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαµορφώνει.

Σκιαγράφησε µε ακρίβεια το εγχείρηµα ένταξης της µεσογειακής διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO στις 16 Νοεµβρίου 2010 και την ανακήρυξη της Κορώνης ως Εµβληµατικής Κοινότητας εκ µέρους της Ελλάδας µαζί µε τη Soria (Ισπανία), το Cilento (Ιταλία) και το Chefchaouen (Μαρόκο), επισηµαίνοντας την 10ετή εµπειρία του Μανιατακείου Ιδρύµατος προς αυτή την κατεύθυνση. Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στον σηµαντικό ρόλο που αναλαµβάνει η Ελλάδα το 2021 ως συντονίστρια χώρα του ∆ικτύου των χωρών για τη Μεσογειακή ∆ιατροφή, έπειτα από πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύµατος σε συνεργασία µε τον ∆ήµο Πύλου-Νέστορος. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια διακυβερνητικής τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε στις 16 Νοεµβρίου 2020 από το Μαρόκο, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας του ως συντονίστριας χώρας των κοινών δράσεων του ∆ικτύου των χωρών και των Εµβληµατικών τους Κοινοτήτων που υποστήριξαν την εγγραφή της µεσογειακής διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονοµιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, προβλήθηκαν οι δράσεις που έχουν αναπτύξει για τη διαφύλαξη και προώθηση της µεσογειακής διατροφής. Το συνέδριο τέλεσε υπό την προεδρία του δρ. Νίκου Κατσαρού αντιπροέδρου του New York College, ακαδηµαϊκού υπευθύνου του Τµήµατος Βιοϊατρικών Σπουδών και ∆ιαιτολογίας- ∆ιατροφολογίας, πρ. διευθυντή Ερευνών ΕΚΕΦΕ «∆ηµόκριτος» και πρ. προέδρου ΕΦΕΤ. ∆ιακεκριµένοι επιστήµονες, ερευνητές, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων και επιχειρηµατίες παρουσίασαν εισηγήσεις για όλα τα θέµατα που αφορούν στον τοµέα της ελιάς και του ελαιολάδου, από τα κριτήρια ποιότητάς του, το ρόλο του στη µεσογειακή διατροφή, το οξειδωτικό στρες, αλλά και τη βιώσιµη ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου