Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

ΑΠΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Παρουσιάζεται σήμερα το πρόγραμμα “Μοριάς 21”

 Θεματικές διαδρομές σε εμβληματικές πόλεις περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., με εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και δήμους της περιοχής. 

Τιμώντας την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. ανέπτυξαν το πρόγραμμα «Μοριάς ‘21», μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο αγώνας για την ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και βιωματικές ή διαδραστικές εμπειρίες. 

Η παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου (12 μ.).

Την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με τον συντονισμό του καθηγητή Νικόλαου Ζαχαριά και την εποπτεία σε θέματα τεκμηρίωσης του ομότιμου καθηγητή Θάνου Βερέμη και του καθηγητή Θανάση Χρήστου. 

Με κεντρικό μήνυμα «Κι εγώ στο Μοριά», το πρόγραμμα αποκαλύπτει στον επισκέπτη της Πελοποννήσου την οργανική σχέση του τόπου με την Επανάσταση του 1821, μέσα από θεματικές διαδρομές σε εμβληματικές πόλεις, χωριά και καστροπολιτείες, πυργόσπιτα και ταμπούρια, ιστορικές μονές και λημέρια αγωνιστών, πεδία κρίσιμων μαχών και πολιτικών αποφάσεων στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη, περιοχές που επιλέχθηκαν βάσει της έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τα Απομνημονεύματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και άλλες γραπτές πηγές πλαισιώνουν ιστορικά αυτές τις διαδρομές, που θα έχουν διάρκεια τριών, πέντε ή επτά ημερών. Παράλληλες δράσεις θα υλοποιούνται επίσης στους Δήμους Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας. 

Κάνοντας τη μνήμη προορισμό και τον προορισμό εμπειρία, το συναρπαστικό ταξίδι θα συμπληρωθεί από μια σειρά δράσεων με επίκεντρο την ιστορία, την τέχνη, τη γαστρονομία και τη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου