Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Νέο µονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000


 Με την ευκαιρία της σηµερινής Ευρωπαϊκής Ηµέρας Natura 2000, το Ινστιτούτο Πολιτισµού Μεσσηνίας φέρνει επίσηµα στο φως το νέο µονοπάτι Μηναγιώτικο Natura 2000, που βρίσκεται στη Νότια Μεσσηνία και συνδέει τον οικισµό των Κάτω Αµπελοκήπων µε τη Φοινικούντα. Το µήκος της διαδροµής φθάνει τα 14 χλµ., ενώ ο χρόνος πεζοπορίας κυµαίνεται περίπου στις 3,5 ώρες. 

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι µετά από µεθοδική εργασία δύο ετών του Ινστιτούτου Πολιτισµού Μεσσηνίας παρουσιάζεται πλέον στους πεζοπόρους και φυσιολάτρες µια νέα πράσινη διαδροµή του νερού, της ιστορίας και του πολιτισµού.

 

“Πρόκειται για έναν σχετικά αποµονωµένο µεσογειακό περιβαλλοντικό θύλακα σπάνιας βιοποικιλότητας που φιλοξενεί σηµαντικούς τύπους οικοτόπων που περιλαµβάνονται στο παράρτηµα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ”, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΙ∆Η ΠΑΝΙ∆ΑΣ ΚΑΙ ΧΛΩΡΙ∆ΑΣ 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, “η παραποτάµια χλωρίδα κατά µήκος του Μηναγιώτικου ρέµατος αποτελεί ιδανικό ενδιαίτηµα που ευνοεί την παρουσία σηµαντικών ειδών πανίδας, όπως τσακάλι, αλεπού κ.ά. 

Επίσης, τουλάχιστον τρία απειλούµενα είδη µεγάλων αετών είναι αξιοσηµείωτα στοιχεία της τοπικής ορνιθοπανίδας. Πρόκειται για τον στικταετό (Aquila clanga), τον βασιλαετό (Aquila heliaca) (“Κινδυνεύοντα”) και τον χρυσαετό (Aquila chrysaetos)”. 

Σε σχέση µε τη χλωρίδα, “ανάµεσα στα σηµαντικά είδη οικοτόπων που εντοπίζονται στην περιοχή του µονοπατιού είναι o τύπος οικοτόπου 92C0 «∆άση Platanus orientalis-∆άση ανατολικής πλατάνου», ο τύπος οικοτόπου 92D0 «Nerium oleander, Vitex agnus-cactus / πικροδάφνες και λυγαριές», ο τύπος οικοτόπου 9290 «∆άση µε Cupressus (Acero-Cupression), κυπαρισσοδάση», ο τύπος οικοτόπου 9320 «∆άση µε Olea και Ceratonia, αγριελιάς και χαρουπιάς», ο τύπος οικοτόπου 9340 «∆άση µε Quercus ilex - ∆άση Αριάς», ο τύπος οικοτόπου 9350 «∆άση µε Quercus macrolepis, ∆άση βαλανιδιάς», ο τύπος οικοτόπου 9540 «Μεσογειακά πευκοδάση µε ενδηµικά είδη πεύκων της Μεσογείου» κ.ά.”. 

ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 

Παράλληλα, συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, “η περιοχή που διαπερνά το ιστορικό µονοπάτι χαρακτηρίζεται από σηµαντικούς πολιτισµικούς πόρους. Είναι χαρακτηριστικό ότι 12 υδρόµυλοι και µία νεροτριβή έχουν εντοπιστεί κατά µήκος της κοίτης του Μηναγιώτικου ρέµατος, ενώ ιστορικά τεκµήρια που πιστοποιούν τη διαχρονική παρουσία αυτών των προβιοµηχανικών µνηµείων πολιτιστικής κληρονοµιάς συναντάµε από τη Β’ Ενετοκρατία (1690), καθώς υδρόµυλοι του εν λόγω υδάτινου ρέµατος αποτυπώνονται σε βενετικούς χάρτες. Αξιοσηµείωτη είναι ακόµη η αναφορά στο εν λόγω ρέµα και στις καλλιέργειες της περιοχής από το Γάλλο φιλέλληνα Φρανσουά ντε Σατωµπριάν κατά την περιήγησή του στην περιοχή το έτος 1806. Επίσης, η Γαλλική Επιστηµονική Αποστολή του Μοριά κάνει αναφορά στο πόρισµα των εργασιών της στο Μηναγιώτικο ρέµα, κατά τη διαδροµή της από Μεθώνη προς Κορώνη την άνοιξη του 1829. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο αυτοφυές πευκοδάσος που βρίσκεται 2 χλµ. νότια από τον οικισµό των Κάτω Αµπελοκήπων, κατά µήκος του µονοπατιού, έλαβε χώρα η πρώτη πολεµική σύγκρουση µεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων κατά το έτος 1825 (Μάχη Κάτω Μηναγίων)”. 

∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΞΕΙ∆ΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ΧΑΡΤΗ 

Το Ινστιτούτο Πολιτισµού Μεσσηνίας βρίσκεται σε συνεργασία µε τον Οργανισµό «Ανάβαση» για τη δηµιουργία εξειδικευµένου χάρτη λεπτοµερούς αποτύπωσης της διαδροµής, καθώς και των περιβαλλοντικών και πολιτισµικών πόρων της, που θα τοποθετηθεί στις δύο εισόδους του µονοπατιού (στον οικισµό των Κάτω Αµπελοκήπων και στη Φοινικούντα). Καταλήγοντας η ανακοίνωση σηµειώνει ότι “από τη βόρεια αφετηρία του µονοπατιού (Κάτω Αµπελόκηποι), φέτος στις 9 Οκτωβρίου θα περάσουν οι µαραθωνοδρόµοι του επετειακού υπερµαραθώνιου αγώνα δρόµου «Run Messinia 2021» προς τιµήν της Μάχης Κάτω Μηναγίων που έλαβε χώρα στο εν λόγω ιστορικό µονοπάτι”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου