Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

Καφαντάρης: “Δεν είναι απλά ένα ακόμα σημαντικό Έργο, είναι το ιστορικό μας καθήκον”

 


Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι ως Δημοτική Αρχή, γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας μας, οι συνεργάτες μου και εγώ, είχαμε τη χαρά να διαχειριστούμε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, με πρώτο την ανάδειξη και αναβάθμιση του ανακτόρου του Νέστορος, με την υλοποίηση πολύ σημαντικών παρεμβάσεων (αλλαγή στεγάστρου κ.λπ.) και δεύτερον την έναρξη των διαδικασιών για την αναβάθμιση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το καλοκαίρι του 2016 εγκαινιάστηκε και άνοιξε τις πόρτες του ένα πραγματικά κόσμημα για τη χώρα μας, για τη Μεσσηνία μας, για το Δήμο μας, το αναβαθμισμένο σε έργα υποδομής Ανάκτορο του Νέστορος.
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του σχεδιασμού και ξεκίνησε η δεύτερη φάση που ήταν η έναρξη των διαδικασιών για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Χώρας και παράλληλα την επιστροφή όλων των ευρημάτων, εδώ στον τόπο που βρέθηκαν.

Έπειτα από συνεννόηση που είχαμε με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ξεκινήσαμε τη διαδικασία των αποφάσεων για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου μας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του υπουργείου Πολιτισμού, με στόχο ο Δήμος να αναλάβει το κόστος των μελετών που χρειάζονται, δηλαδή την αρχιτεκτονική, τη στατική, ηλεκτρομηχανολογική και στη συνέχεια το υπουργείο να αναλάβει τις δικές του δύο μελέτες, μουσειογραφική και την μουσειολογική.

Ομόφωνα το Δημοτικό μας Συμβούλιο, και εδώ θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω ένα προς ένα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης και τη διάθεση του ποσού για την υλοποίηση των μελετών.

Στην προσπάθεια υλοποίησης των μελετών, αλλά και τις εκδόσεις των σχετικών αδειοδοτήσεων, διαπιστώθηκε ότι ο χώρος στον οποίο είναι κατασκευασμένο το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας ανήκει στο Δήμο.

Πάλι με απόφαση ομόφωνη του Τοπικού Συμβουλίου Χώρας, αλλά και του Δημοτικού μας Συμβουλίου, ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης αυτής στο υπουργείο Πολιτισμού, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή το 2019 του σχετικού συμβολαίου δωρεάν παραχώρησης της έκτασης στο ΥΠΠΟ.
Το καλοκαίρι του 2020, έπειτα από εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την οποία και ευχαριστώ για μια ακόμα φορά για την όλη της προσπάθεια και τη συνεργασία μας, το Συμβούλιο Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι τακτικό μέλος, αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε τη μουσειολογική μελέτη, έτσι ώστε ο ολοκληρωμένος φάκελος του έργου να κατατεθεί προς ένταξη στο περιφερειακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ 2024 – 2020 της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ο μόνος τρόπος για τη χρηματοδότηση του έργου της ανακατασκευής και ανάδειξης του Μουσείου της Χώρας, μετά την κατάθεση του τεχνικού δελτίου από το υπουργείο Πολιτισμού στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας.

Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν εξάρω την προσφορά τις πατριώτισσάς μας, Κωνσταντίνα Κολοκυθά – Σταματελοπούλου, η οποία διαμένει στο εξωτερικό, για την επέκταση του Μουσείου της Χώρας, η οποία έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση και από μας ως Δημοτική Αρχή αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ήταν και είναι πάντα δίπλα στις προσπάθειές μας και ιδιαίτερα για την αναβάθμιση του Μουσείου της Χώρας, η οποία παραμένει προτεραιότητά της.

Επισημαίνουμε, για μια ακόμα φορά, ότι πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ένταξης χωρίς καμία κωλυσιεργία, διότι πραγματικά είναι καθολικό το αίτημα για την αναβάθμιση του Μουσείου της Χώρας.
Οι κάτοικοι του τόπου μας ενωμένοι θα αγωνιστούμε για τη θετική έκβαση της προσπάθειας αναβάθμισης του Μουσείου της Χώρας.
Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

Του Δημήτρη Καφαντάρη
τέως δημάρχου Πύλου-Νέστορος, γενικού γραμματέα ΚΕΔΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου