Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Στις «περιοχές διαμάντια» του οδικού τουρισμού κατατάσσεται η Μεσσηνία


 Έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates  για τις περιοχές διαμάντια σε όλη την Ελλάδα, το κόστος διαμονής και τη ζήτηση που υπάρχει μέσω των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης για τους οδικούς προορισμούς της χώρας, παρουσιάζει το ecopress, σε ένα δημοσίευμα της Ντίνας Καράτζιου.

Η έρευνα αναδεικνύει τη Μεσσηνία ως ένα από τα βασικά τουριστικά «διαμάντια», ενώ στον πίνακα με το κόστος διαμονής για μια οικογένεια για 5 διανυκτερεύσεις (για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες, όχι βίλες) στις περιοχές που χαρακτηρίζει «διαμάντια», η Στούπα φιγουράρει με το υψηλότερο μέσο όρο τιμής.

Οδικός τουρισμός
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, η υγειονομική κρίση δημιούργησε συνθήκες άνθησης του οδικού τουρισμού και ανακάλυψη νέων κρυμμένων θησαυρών στην ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Χαλκιδική.

Τη φετινή χρονιά ο οδικός τουρισμός, τα περίφημα «roadtrips», αναμένεται να γνωρίσουν νέα άνθιση τόσο από τον εγχώριο τουρισμό όσο και από αλλοδαπούς που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. «Οι εκδρομείς λόγω των υγειονομικών συνθηκών επιλέγουν, κυρίως, αυτοτελή διαμερίσματα ή και κατοικίες, εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης», αναφέρει στο ecopress ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θέμης Μπάκας.

Και προσθέτει: «Πρόκειται για μια επιλογή που βλέπουμε να αποκτά έδαφος μέρα με τη μέρα. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει τη πρώτη επιλογή τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών τουριστών και το φετινό καλοκαίρι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εγγραφές ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν αυξηθεί σε σχέση με την προ covid-19 εποχή, διότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διακρίνει την υψηλή ζήτηση για αυτοτελή διαμερίσματα ή και κατοικίες σε τουριστικούς προορισμούς».

Στο «κόκκινο» οι προκρατήσεις
Ο ίδιος αναφέρει ότι οι προ-κρατήσεις ή αλλιώς οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, λόγω της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης που έχουν υιοθετήσει σχεδόν στο σύνολό τους οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τους τελευταίους 18 μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνάρτηση με τοπικά lockdown που μπορούν να εφαρμοστούν σε περίπτωση ανάγκης σε περιοχές που η πανδημία χτυπήσει ηχηρά την πόρτα, για αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες (όχι βίλες) για 5 διανυκτερεύσεις με συνολικό κόστος διαμονής έως 500 ευρώ, έχουν «χτυπήσει» κόκκινο.

«Αξίζει να κατανοήσουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε πληρότητες ή και προ-κρατήσεις σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, θα πρέπει να κατανοούμε ότι δεν αναφερόμαστε αριθμητικά σε χιλιάδες κρατήσεις», τονίζει ο  κ. Μπάκας. Εξηγεί ακόμη ότι τα ακίνητα που είναι κατάλληλα για καλοκαιρινές διακοπές, δηλαδή πλησίον ή και κοντά σε παραλία, σε πολλές περιπτώσεις είναι ελάχιστα σε σχέση με το συνολικό αριθμό που είναι εγγεγραμμένα στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το σύνολο των εγγεγραμμένων ακινήτων είναι 1.161, αλλά μόλις τα 427 είναι «κατάλληλα» για καλοκαιρινές διακοπές, δηλαδή δε βρίσκονται εντός αστικού ιστού (Πάτρα, Αγρίνιο κ.λπ.). Στο Νομό Ηλείας, από το σύνολο των 288 εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μόνον τα 83 βρίσκονται κοντά στην παραλία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι οι φημισμένες παραλίες του Ν. Ηλείας, Κουρούτα, Αρκούδι και η περιοχή της Κυλλήνης, διαθέτουν, 7, 6 και 11 αντίστοιχα ακίνητα.

«Μύκονος της Πελοποννήσου»
Στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καταγράφονται 5νθήμερα των καλοκαιρινών μηνών που οι προ-κρατήσεις αγγίζουν ακόμη και το 80%. Πρωταγωνιστικό ρόλο και το φετινό καλοκαίρι φέρεται να έχουν οι παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσσηνίας, τόσο λόγω της φυσικής ομορφιάς που διαθέτει όσο και λόγω του καλού οδικού δικτύου που τη συνδέει με την Αθήνα. Παράλληλα, έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στη μεσσηνιακή Μάνη, στα παράλια του Νομού Κορινθίας (Λέχαιο, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Λουτράκι, Λουτρά Ωραίας Ελένη), ενώ αρχίζει να μπαίνει στον τουριστικό χάρτη και η Αχαΐα, κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αιγιαλείας. «Έντονο ενδιαφέρον και μάλιστα θεωρούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει το “Μήλον της Έριδος”, είναι όλη η “χρυσή” αμμώδη ακτογραμμή του Ν. Ηλείας και ιδιαίτερα η Κυλλήνη και η Κουρούτα ή αλλιώς “Μύκονος της Πελοποννήσου”, αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Πού θα πάνε οι Αθηναίοι
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, αρκετοί Αθηναίοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές επιλέγουν είτε την Εύβοια είτε τη Φθιώτιδα, κυρίως λόγω του καλού οδικού δικτύου και της κοντινής χιλιομετρικής απόστασης: «Επιλέγουν τους προαναφερθέντες προορισμούς, γιατί επιθυμούν να βρίσκονται κοντά στους εργασιακούς τους χώρους στην πρωτεύουσα σε χιλιομετρική απόσταση 1-1,5 ώρας.

Ενώ όσοι δεν μπορέσουν να βρεθούν εκτός των τειχών της Περιφέρειας Αττικής, μπορούν να επιλέξουν περιοχές όπως η Αρτέμιδα, η Ανάβυσσος, ο Κάλαμος, το Αλεποχώρι, το Σούνιο, η Αγία Μαρίνα, η Κινέτα, η Ραφήνα ή/και Αίγινα, αν θέλουν να βρεθούν σε κοντινό νησί», εξηγεί ο κ. Μπάκας.

Και προσθέτει: «Οι τιμές μέχρι στιγμής καταγράφουν σταθερότητα και σε πολλές περιπτώσεις μικρές αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2020. Οι τιμές ποικίλουν ανάλογα με το είδος της κατοικίας, τα τετραγωνικά μέτρα, τις προδιαγραφές και την εγγύτητα στη θάλασσα. Θεωρούμε ότι η κινητικότητα θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, ενώ θα συντελέσει θετικά το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ».

Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου