Σάββατο 24 Ιουλίου 2021

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Κλινική µελέτη για ελαιόλαδο και καρδιαγγειακές παθήσεις

 


Κλινική µελέτη που θα εξετάσει την ευεργετική επίδραση του πολυφαινολικού ελαιόλαδου στην υγεία των ανθρώπων, και ιδιαίτερα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, πρόκειται να διεξαγάγει το Νοσοκοµείο Καλαµάτας. Η µελέτη θα γίνει από την Καρδιολογική Κλινική σε συνεργασία µε τη Φαρµακευτική Σχολή του Πανεπιστηµίου Αθηνών και τον καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη.

Χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου, στο νοσοκοµείο: Η διοικήτρια του Νοσοκοµείου Καλαµάτας Ελένη Αλειφέρη χαιρέτισε την επιστηµονική δουλειά που γίνεται από τους γιατρούς στον τοµέα αυτό, και ιδιαίτερα τη µελέτη για το ελαιόλαδο. Εξέφρασε διπλή χαρά, γιατί εµπλέκεται ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης, που έχει ασχοληθεί µε την προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του µεσσηνιακού ελαιολάδου, αλλά και γιατί η προσπάθεια αφορά την πρόληψη και την προστασία της υγείας. Σηµείωσε ότι τα αποτελέσµατα της κλινικής µελέτης θα προσθέσουν στην επιστηµονική γνώση και στην εξέλιξη θεµάτων της ιατρικής, εκτιµώντας πως θα είναι εξαιρετικά σηµαντικά για την επιστηµονική κοινότητα και το µεσσηνιακό ελαιόλαδο. 

Ο καθηγητής Προκόπης Μαγιάτης παρατήρησε ότι είναι µια κλινική µελέτη που θα γίνει σε ελληνικό έδαφος, σε ένα θέµα που αφορά την πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων. Εκανε λόγο για µελέτη που θα εξετάσει ότι αν διαφορά του ελαιόλαδου στην περιεκτικότητα σε φαινόλες έχει διαφορετική επίδραση στην υγεία. Εκτίµησε πως θα εξαχθούν τα πιο χρήσιµα συµπεράσµατα για το ελληνικό ελαιόλαδο και για όλο τον κόσµο. ∆ήλωσε ότι θα υπάρχει η επιστηµονική του συµπαράσταση και ενηµέρωσε πως σε εξέλιξη βρίσκονται άλλες 4 κλινικές µελέτες στην Ελλάδα και άλλες 5 παγκόσµια, τις οποίες συντονίζει το Παγκόσµιο Κέντρο Ελιάς για την Υγεία. 

Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκοµείου Καλαµάτας Γιώργος Κουδούνης στάθηκε στη σηµασία της κλινικής µελέτης για τις καρδιαγγειακές νόσους και παρατήρησε πως οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου είναι γνωστές από την αρχαία εποχή. 

Ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης υπογράµµισε τις θεραπευτικές ιδιότητες του πολυφαινολικού ελαιόλαδου και απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε εθελοντές, να µετάσχουν στην κλινική µελέτη, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα τους δοθούν. Ιδιαίτερα ανέφερε την ανάγκη να βρεθούν άτοµα µε υψηλή κακή χοληστερίνη. 

Ο γιατρός Χρήστος Κούρεκ, από τη θεραπευτική κλινική του νοσοκοµείου “Αλεξάνδρα”, υπεύθυνος για το πρωτόκολλο που θα τηρηθεί στη µελέτη, παρατήρησε ότι οι κάτοικοι της Μεσσηνίας που θα µετάσχουν θα πρέπει να τηρούν τα χρονοδιαγράµµατα και τις δοσολογίες του ελαιόλαδου που θα παίρνουν. Είπε ότι θα χρειαστούν 100 άτοµα, 75 µε χοληστερίνη και 25 υγιή, και πως το χρονοδιάγραµµα της µελέτης είναι 3 µήνες. 

Η Γεωργία Μπουζαλά, από την Κλεισούρα της ∆ηµοτικής Ενότητας Αίπειας, ως εκπρόσωπος της εταιρείας Elettra που θα προσφέρει το πολυφαινολικό ελαιόλαδο (αγουρέλαιο), επεσήµανε ότι “στόχος µας είναι να συµβάλουµε στη σωστή διατροφή για να είµαστε υγιείς”. 

Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου