Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Εργασίες αποκατάστασης στο ρώσικο ναό στη Σφακτηρία

 


Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του ρωσικού ναού του Αγίου Νικολάου στη Σφακτηρία, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζηµιές από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων χρόνων.

Σύµφωνα µε την ενηµέρωση από το ∆ήµο Πύλου - Νέστορος, ήδη στην πρώτη φάση των εργασιών πραγµατοποιήθηκαν οι καθαιρέσεις των κατεστραµµένων τµηµάτων της σκεπής του ναού, ενώ θα ακολουθήσει η υποστύλωσή της, καθώς και του µπαλκονιού επί της κυρίας εισόδου. 

Κύριος του έργου είναι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισµού (ΚΕΠ) Μόσχας, ενώ ο ∆ήµος Πύλου - Νέστορος παρέχει στους Ρώσους µηχανικούς και αναστηλωτές τον απαραίτητο µηχανολογικό εξοπλισµό, την καθηµερινή µεταφορά τους στο νησί, καθώς και τη σίτισή τους. Τη διαµονή έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Σηµαντική είναι η δωρεά της ξυλείας για την αναστήλωση, από τον Κυρίλ Βλαντιµίροβιτς Γκρόµοβ, και του κόστους του εκτελωνισµού της ξυλείας, από τη διευθύντρια του ΚΕΠ Μόσχας Θεοδώρα Γιαννίτση. 

Πρόκειται για εγχείρηµα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισµού και φίλων Ρώσων - φιλελλήνων, µε επικεφαλής τον Ιγκορ Μπορίσοβιτς Προκχόρτσουκ, αρχιτέκτονα, κοσµήτορα της Σχολής Βιοϊατρικής Ιατρικής του ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστηµίου "N.I. Pirogov", διδάκτορα Βιολογικών Επιστηµών, καθηγητή του Κρατικού Πανεπιστηµίου της Μόσχας Lomonosov. 

Τέλος, να σηµειωθεί ότι οι εργασίες συντήρησης του ιερού ναού τελούν υπό την έγκριση και ευλογία του µητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόµου και της Ρωσικής Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου