Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Εκθεση «Αρχαίες βυθισµένες πόλεις Νοτίου Πελοποννήσου» στην Πύλο


 Η Μεθώνη, το Παυλοπέτρι και η Πλύτρα (αρχαία πόλη Ασωπός) είναι µερικά µόνο παραδείγµατα αρχαίων βυθισµένων πόλεων της Νότιας Πελοποννήσου. Οι τρεις αυτοί προϊστορικοί οικισµοί παρουσιάζονται πολύ παραστατικά σε έκθεση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στον προµαχώνα Μακρυγιάννη στο Νιόκαστρο της Πύλου.

Η µικρή σε µέγεθος αλλά φροντισµένη και µε ενδιαφέροντα εκθέµατα έκθεση ενάλιων αρχαιοτήτων µε τίτλο «Αρχαίες βυθισµένες πόλεις Νοτίου Πελοποννήσου» είναι αφιερωµένη στους βυθισµένους οικισµούς της Νότιας Πελοποννήσου και παρουσιάζει τα κατάλοιπα τριών βυθισµένων οικισµών: της Μεθώνης, του Παυλοπετρίου και της Πλύτρας. 

Σε συνδυασµό µε την έκθεση του Κτηρίου Πασά για τα ναυάγια της περιοχής, στοχεύει στην παρουσίαση του αντικειµένου της Ενάλιας Αρχαιολογίας και αναδεικνύει ένα ακόµη από τα αντικείµενα έρευνας της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ναυάγια, βυθισµένες πόλεις, αρχαίες λιµενικές εγκαταστάσεις). Παράλληλα σκοπεύει να µυήσει τον επισκέπτη στα µυστικά της θάλασσας, να τον γοητεύσει και να τον κάνει κοινωνό της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας. 

Ενα από τα αντικείµενα της έκθεσης που εντυπωσιάζει είναι ένας ταφικός πίθος (εγχυτρισµός) της Μεσοελλαδικής περιόδου (περίπου 1.700 π.Χ.) που βρέθηκε στον όρµο της Μεθώνης. 

Ο εγχυτρισµός ήταν κατά την αρχαιότητα συνηθισµένος τρόπος ταφής, κυρίως βρεφών ή µικρών παιδιών. Στους προϊστορικούς χρόνους, το νεκρό βρέφος τοποθετούνταν µέσα στο αγγείο, που συµβόλιζε τη µήτρα της µητέρας, από κυκλική οπή, που ανοιγόταν στην επιφάνειά του µε µαχαίρι ή τρυπάνι και στη συνέχεια καλύπτονταν µε το ίδιο κοµµάτι που είχε αποκοπεί ή θραύσµα άλλου αγγείου ή µε κάποια πέτρα. Ως ταφικά αγγεία χρησιµοποιήθηκαν αρχικά χύτρες, αλλά και διάφορα άλλα σκεύη όπως υδρίες, πίθοι και αµφορείς. 

Επίσης, εκτίθενται φωτογραφίες από τις υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες και δύο αποθηκευτικοί πίθοι του 16ου - 15ου αι. π.Χ. από τον καταποντισµένο προϊστορικό οικισµό της Εποχής του Χαλκού στα Βιγκλάφια Βοιών Λακωνίας κοντά στη νησίδα Παυλοπέτρι του ∆ήµου Ελαφονήσου. 

Οι πίθοι χρησιµοποιούνταν ως αποθηκευτικά αγγεία στη νότια ηπειρωτική Ελλάδα κατά τους προϊστορικούς χρόνους. 

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό τις ώρες λειτουργίας του Νιόκαστρου, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευµα και παραµένει κλειστή την Τρίτη. Υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 6 ευρώ (µειωµένο 3 ευρώ) για την είσοδο στο φρούριο και τις εκθέσεις (Κτήριο Πασά, στρατώνες Μαιζώνος/ Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου, προµαχώνας Μακρυγιάννη). 

Ν.Κ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου