Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Προσδοκίες για αύξηση τιμής στο ελαιόλαδο

 


Προσδοκίες για σημαντική αύξηση της τιμής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου γεννά η αναμενόμενη φετινή χαμηλή παραγωγή, σε συνδυασμό με τις άδειες δεξαμενές αποθεμάτων.

Προάγγελο της επικείμενης αύξησης της τιμής του ελαιόλαδου αποτελεί η κατά 43% αύξηση της τιμής του ηλιέλαιου, ενώ πληροφορίες από τη διεθνή αγορά αναφέρουν προπωλήσεις πορτογαλικού ελαιόλαδου σε Ιταλούς μεσίτες με συμβόλαια των 4 ευρώ το κιλό.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του agronews.gr για την αγορά του ελαιόλαδου:

"Το γέμισμα στους ελαιώνες της χώρας προϊδεάζει για μια χρονιά χαμηλών παραγωγικών επιδόσεων σε όρους ποσότητας, με τα υφιστάμενα αποθέματα λιγοστά.

Για τους παραγωγούς που ακολουθούν το δρόμο της πρώιμης συγκομιδής, ήδη γίνεται η επιλογή των διχτυών και των ραβδιστικών με το μάζεμα να προγραμματίζεται για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Αυθημερόν και η ελαιοποίηση των καρπών, με τα πρώτα αγουρέλαια της νέας εμπορικής περιόδου να βγαίνουν φέτος στην αγορά με αξιώσεις. «Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Τα 4 ευρώ είναι πολύ λίγα φέτος» αναφέρει εκ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θερμασία Δήμητρα στην Ερμιόνη Αργολίδας, ο Κωνσταντίνος Στάικος, αντιπρόεδρος αυτού του νέου και ευέλικτου σχήματος ελαιοκαλλιεργητών.

Άλλωστε εκεί οι παραγωγοί μετρούν μείωση της παραγωγής που μπορεί να αγγίξει το 50%, εξαιτίας των ζημιών από τον παγετό και στη συνέχεια τον καύσωνα και την ανομβρία. Όμως και νοτιότερα, στους Αγ. Αποστόλους της Λακωνίας τα λιόδεντρα δεν έχουν αγγίξει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους όπως περίμεναν φέτος τα μέλη του δυναμικού συνεταιρισμού, που ανοίγει κάθε χρόνο τη νέα εμπορική περίοδο με τις υψηλότερες κατά κανόνα τιμές της αγοράς.

Να σημειωθεί ότι με τις τιμές στον ηλίανθο και το καλαμπόκι στα ύψη, εξασφαλίζεται για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο ένας ακόμα παράγοντας ανόδου που έλειπε από την εξίσωση των τελευταίων δύο ετών. Τα σπορέλαια ακολουθούν ανοδική πορεία, κάτι που παραδοσιακά παρασέρνει την τιμή των πυρηνέλαιων, τα οποία με τη σειρά τους αφήνουν περισσότερα περιθώρια στις τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ώστε να διαμορφώσουν υψηλότερα επίπεδα.

Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο οι οργανωμένοι παραγωγοί αναμένουν πως η χρονιά θα ξεκινήσει με τιμές υψηλότερες από τις αντίστοιχες περσινές των 3,80 ευρώ το κιλό, τα οποία πληρώθηκαν τα αγουρέλαια του 2020. Άνθρωποι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι τιμές σε ένα εύρος πέριξ των 4,50 ευρώ το κιλό, με το εκρηκτικό μείγμα χαμηλής παραγωγής, υψηλής ζήτησης και ανατιμήσεων να ωθεί το εμπόριο στη διαμόρφωση νέων υψηλότερων κορυφών αντί της διόρθωσης. Υπό αυτή την έννοια, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η δυναμική ανόδου της αγοράς θα κορυφωθεί στην επόμενη εμπορική περίοδο του 2022/23, αφού η φετινή παραγωγή θα εξαντληθεί με ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι.

Οι τελευταίες πράξεις για ελαιόλαδα της περσινής παραγωγής καθιέρωσαν ξανά την τιμή παραγωγού στη Λακωνία στα 3,50 ευρώ το κιλό, με τα διαθέσιμα αποθέματα να εξαντλούνται, όσο παράλληλα οι εκτιμήσεις για την επερχόμενη παραγωγή θέλουν μια καταλυτική μείωση της δυναμικής. Αντίστοιχη είναι η πραγματικότητα και στα υπόλοιπα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου, με τις πληροφορίες να θέλουν τις προπωλήσεις πορτογαλικού ελαιολάδου σε Ιταλούς μεσίτες να κλείνονται με συμβόλαια των 4 ευρώ το κιλό.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την κατακόρυφη αύξηση της τιμής στα σπορέλαια (ενδεικτικά +43% για ηλιέλαιο), οι προσδοκίες των παραγωγών για τη νέα εμπορική περίοδο είναι μεγάλες, ενώ ήδη ακούγονται συζητήσεις για 4,50 ευρώ το κιλό στα αγουρέλαια. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό ελαιόλαδο αποκτά, πέρα από μια προοπτική για καλύτερες τιμές χύμα πρώτης ύλης στον παραγωγό, και μια καλύτερη τιμολόγηση ως προς την αξία των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιόλαδου. Τα τελευταία στοιχεία του IOC υπολογίζουν στα 4,42 ευρώ το κιλό την τιμή εξαγωγής σε τρίτες χώρες και στα 3,60 ευρώ το κιλό την τιμή εξαγωγής στις ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα η Ελλάδα διαμορφώνει την υψηλότερη τιμή εξαγωγής σε τρίτες χώρες, έναντι των 4,30 ευρώ το κιλό που εξάγουν οι Ιταλοί και των 3,18 ευρώ το κιλό που εξάγουν οι Ισπανοί. Βασικό ζητούμενο πλέον είναι η αύξηση του τονάζ, το οποίο περιορίζεται σε κάτι λιγότερο από 2.000 τόνους το μήνα εκτός μπλοκ.

 

ΜΙΚΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ

Μείον 150.000 τόνους γράφει ήδη το ισοζύγιο παραγωγής και πωλήσεων της Ισπανίας για το 2021, με τη χώρα να έχει ρίξει στην αγορά μέχρι τα τέλη Αυγούστου 1.507.000 τόνους ελαιολάδου, τη στιγμή που η παραγωγή περιορίστηκε στους 1.387.8000 τόνους. Με δεδομένο ότι η εμπορική περίοδος διανύει τον τελευταίο της μήνα και κατά κανόνα δραστήριο Σεπτέμβριο, όλοι αναμένουν ότι το κλείσιμο της χρονιάς θα δει τις πωλήσεις του ισπανικού ελαιολάδου να ξεπερνούν άνετα τους 1.520.300 τόνους της χρονιάς ρεκόρ για την Ιβηρική 2013/14. Άλλωστε ένα μέσο μηνιαίο τονάζ πωλήσεων για την Ισπανία υπερβαίνει τους 100.000 τόνων και όλα δείχνουν ότι το φετινό φθινόπωρο οι παραγγελίες θα αυξηθούν. Ήδη η μέση τιμή παραγωγού κέρδισε 10 λεπτά τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, υπερβαίνοντας τα 3,30 ευρώ το κιλό και όλα δείχνουν ότι το νέο επίπεδο τιμών διαμορφώνει ισχυρό στήριγμα για τις διακυμάνσεις της νέας σεζόν. Να σημειωθεί ότι οι ισπανικοί συνεταιρισμοί ελαιολάδου υπολογίζουν τη νέα παραγωγή της χώρας για την περίοδο 2021/22 μειωμένη κατά 3%, κάτι που σημαίνει πως 1.345.000 τόνοι φρέσκου ελαιολάδου θα μπουν στις μισοάδειες δεξαμενές.

 

Η ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ

Μια επικύρωση των αναχρονιστικών και κυρίως προβληματικών ισορροπιών που επικρατούν στην αλυσίδα αξίας του ελαιόλαδου έρχεται από τη γειτονική Ιταλία, με τη χώρα τους τελευταίους μήνες να δείχνει ότι κινείται στους δικούς της ρυθμούς, αποκομμένη από τους θεμελιώδεις κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Παρά το γεγονός ότι η αναμενόμενη παραγωγή της χώρας μετά βίας θα προσεγγίσει τους 250.000 τόνους και τα αποθέματα να εξαντλούνται με ρυθμό κοντά στο 9% κάθε μήνα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν από τα 4,90 ευρώ σε μια διόρθωση που άγγιξε ακόμα και τα 50 λεπτά το κιλό σε ορισμένα εμπορικά κέντρα. Μια διαπίστωση που έρχεται να ταρακουνήσει και την ελληνική αγορά η οποία είναι με παθητικό τρόπο προσδεμένη στο άρμα των μάλλον κουρασμένων ιταλικών βιομηχανιών. Ως βασική αγωνία των Ιταλών παραγωγών πάντως παραμένει η Τυνησία, η οποία δε αναμένει μια μεγάλη παραγωγή κοντά στους 240.000 τόνους, δηλαδή 100.000 τόνους πάνω από την παραγωγή της απερχόμενης χρονιάς. Ο λόγος έχει να κάνει με τις «ιταλοποιήσεις» ελαιόλαδου από τη χώρα της Β. Αφρικής, με την Coldiretti ήδη να καλεί σε συστράτευση τους Ιταλούς καταναλωτές, ώστε να απορρίπτουν ελαιόλαδα η ετικέτα των οποίων αναγράφει «blend ευρωπαϊκών ελαιόλαδων και ελαιολάδων τρίτων χωρών».

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑ

Με την πιο υψηλή τιμή εξαγωγής αναχωρεί το ελληνικό ελαιόλαδο για τις εξωκοινοτικές αγορές, στα 442 ευρώ ανά 100 κιλά, αφήνοντας πίσω Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, τη στιγμή όμως που το τονάζ των ελληνικών εξαγωγών έξτρα παρθένου, δεν είναι αρκετό για να καρπωθεί η εγχώρια παραγωγή το πριμ που διατίθενται να πληρώσουν οι τρίτες χώρες. Συνολικά δηλαδή η αξία εξαγωγών ευρωπαϊκού ελαιόλαδου ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ περίπου, με τα ήμισυ του ποσού αυτού να το καρπώνεται η Ισπανία, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του IOC. Ανά χώρα, οι ισπανικές εξαγωγές ελαιόλαδου έφτασαν τους 1.118.074 τόνους την περίοδο 2019/20 με εκτιμώμενη αξία 2,7962 δισ. ευρώ, τοποθετώντας την στην πρώτη θέση και ακολουθεί η Ιταλία με 355.358 τόνους και 1,3574 δισ. ευρώ. Έπεται η Πορτογαλία με 208.919 τόνους και 588,9 εκατ. ευρώ και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Ελλάδα με 160.856 τόνους και 450,7 εκατ. ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου