Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ 3,30 ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑ∆Ο Καλή ποιότητα αλλά χαµηλή παραγωγή


Στα 3,20 µε 3,30 ευρώ το κιλό είναι η τιµή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στη Μεσσηνία, φετινής παραγωγής, και 10 λεπτά παραπάνω το ΠΟΠ. Σύµφωνα µε προέδρους συνεταιρισµών και ελαιοτριβείς, η παραγωγή είναι αισθητά µειωµένη και οι αποδόσεις χαµηλές, πιο χαµηλά από τις προηγούµενες χρονιές, ενώ η ποιότητα είναι πολύ καλή µέχρι τώρα.

 Πρόβληµα σοβαρό υπάρχει µε την έλλειψη εργατών γης. Επίσης το ενδιαφέρον των Ιταλών αγοραστών δεν είναι το αναµενόµενο, ενώ παράπονα εκφράζονται και για την τιµή σε σχέση µε τις τιµές του ελαιολάδου σε άλλες χώρες. Την κατάσταση των αγροτών επιδεινώνει το υψηλό κόστος παραγωγής, µε τις τιµές των καυσίµων, των φαρµάκων και των λιπασµάτων να είναι στα ύψη. Το λίπασµα πλέον θεωρείται πολυτέλεια.

 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού “Ενωση Μεσσηνίας” Γιώργος Λαζόγιαννης µας ενηµέρωσε ότι ο συνεταιρισµός αγοράζει λάδι µε 3,30 ευρώ το έξτρα παρθένο και 3,40 το ΠΟΠ. 

“Η παραγωγή είναι πολύ µικρότερη από αυτή που περιµέναµε, µειωµένη πάνω από 40%” ανέφερε ο κ. Λαζόγιαννης και εξήγησε ότι “επηρέασαν τα καιρικά φαινόµενα, ο καύσωνας και ο πρώιµος παγετός που σε Μεθώνη και Ευαγγελισµό προκάλεσε καταστροφή 100%”. 

Μας είπε ότι “η ποιότητα είναι άριστη, καταγράφονται µικρά φαινόµενα µε γλοιοσπόριο” και επεσήµανε το πρόβληµα µε τους εργάτες γης, λέγοντας ότι “δεν υπάρχουν, δεν έχουν έρθει όπως τα προηγούµενα χρόνια. Αν υπήρχε παραγωγή, το πρόβληµα θα ήταν µεγάλο”. 

Παρατήρησε ότι “δεν υπάρχει το ενδιαφέρον που θα έπρεπε από τους Ιταλούς” για την αγορά ελαιολάδου και σηµείωσε πως “σε συνδυασµό µε την καταστροφή στη σταφίδα, υπάρχει µεγάλο οικονοµικό πρόβληµα στον αγροτικό κόσµο. Στα φάρµακα και τα λιπάσµατα οι αυξήσεις είναι από 40% µέχρι και 80%. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση”. 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Στέρνας Σταύρος Αδαµόπουλος επιβεβαίωσε ότι “είναι µειωµένη η παραγωγή, όπως είναι σε όλη τη Μεσσηνία και στη Μεσόγειο” και σηµείωσε: “Είναι µειωµένη η ελαιοποίηση, η απόδοση του ελαιόκαρπου. Θα τελειώσει γρήγορα η παραγωγή. Η αύξηση στο κόστος παραγωγής είναι τεράστια. Τα εργατικά, καύσιµα – βενζίνη... και το λίπασµα είναι πλέον πολυτέλεια, είναι για λίγους”. 

Για τη διάθεση και την τιµή του ελαιολάδου, ο Στ. Αδαµόπουλος παρατήρησε πως “η Ελλάδα υπολείπεται, δεν έχει εµπορική στρατηγική” και διαφώνησε µε το θέµα του ΠΟΠ, λέγοντας: “Ποιος καθορίζει ότι το ΠΟΠ θα πωλείται 10 λεπτά περισσότερο; Βγαίνουν 25.000 µε 30.000 τόνοι ΠΟΠ και διατίθενται µόνο οι 5.000. Τεράστια προσφορά και µικρή ζήτηση. Να µπει µια ποσότητα ΠΟΠ ανά περιοχή. Αυτό που γίνεται µε το ΠΟΠ είναι αθλιότητα, είναι ανήθικο”. 

Επιβεβαίωσε ότι “η ποιότητα είναι άριστη έως την ώρα”, ενώ για την τιµή σηµείωσε: “∆εν πρέπει να πουλήσουµε κάτω από 3,70 και 3,80 ευρώ. Η Τυνησία πουλάει 3,40 και η Πορτογαλία 3,65. Πανοµοιότυπα λάδια µε τα ελληνικά πωλούνται 20 και 30 λεπτά ακριβότερα. Αυτό οφείλεται στη δική µας ανέχεια, στην ανάγκη να έχουµε ρευστότητα”. 

Ο ελαιοτριβέας - πρώην πρόεδρος του Συνδέσµου Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας Αντώνης Κορακάκης ανέφερε πως “είναι καλή η ποιότητα, αλλά πολύ χαµηλές οι αποδόσεις και αισθητά µειωµένη η παραγωγή. Είναι η µισή παραγωγή από πέρσι”. Μας ενηµέρωσε ότι η τιµή είναι 3,20 το έξτρα παρθένο και 3,30 το ΠΟΠ και παρατήρησε πως “κάποιοι παραγωγοί πουλάνε, άλλοι περιµένουν καλύτερες τιµές”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου