Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Στατικά ανεπαρκές το κτήριο του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας

 


Στατικά ανεπαρκές είναι το κτήριο του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας, αλλά οι μαθητές του εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε αυτό μέχρι να βρεθούν άλλες 5 αίθουσες βαρέος τύπου, για να γίνει η προσωρινή μεταστέγαση του σχολείου μέσα στο 2022.

Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος προσανατολίζεται στην κατασκευή νέου σύγχρονου σχολικού κτηρίου, ενώ θα εξετάσει και την περίπτωση της επισκευής - θωράκισης του υφιστάμενου κτηρίου. Το πρόβλημα στατικής ανεπάρκειας του κτηρίου επιβεβαιώθηκε και ήρθε στην επιφάνεια όταν η δημοτική αρχή κλήθηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισής του.

 

Την αφορμή για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα μας έδωσε απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Χώρας, που αφού αναφέρεται σε έγγραφο των “Κτηριακών Υποδομών Α.Ε.” προς το Δήμο Πύλου - Νέστορος στις 15 Σεπτεμβρίου, με θέμα τη χορήγηση προκατασκευασμένων αιθουσών για το Γυμνάσιο - Λύκειο Χώρας, ζητεί εγγράφως από τον δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες του: «1) Να διερευνηθεί εάν το εν λόγω κτήριο μπορεί να επισκευαστεί ή όχι και στην περίπτωση της επισκευής ποιο είναι το ακριβές κόστος κατόπιν συντάξεως σχετικής μελέτης. 2) Στην περίπτωση που δεν επισκευάζεται, να συνταχθεί μελέτη για κατασκευή νέου σχολικού συγκροτήματος και να αιτηθεί χρηματοδότηση. 3) Να συμπεριληφθεί στις ανωτέρω μελέτες και το γυμναστήριο που βρίσκεται στο προαύλιο του Γυμνασίου – Λυκείου, έχει στατική επάρκεια ή όχι. 4) Αν τηρούνται τα μέτρα απόστασης και ασφάλειας των προκατασκευασμένων αιθουσών και του υπάρχοντος κτηρίου, σε συνδυασμό με την Covid 19. 5) Για ποιο λόγο έγινε η μελέτη του 2016». 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΤΙΚΑ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ 

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας μας ενημέρωσε ότι «το κτήριο του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας είναι κατασκευασμένο πριν από το 1970. Το 2016 έγινε μελέτη για την ενεργειακή του αναβάθμιση που περιλαμβάνει κουφώματα, πόρτες, παράθυρα, μικρό φωτοβολταϊκό, φώτα led και θερμοπροσόψεις». Παρατήρησε, ωστόσο, ότι «μελέτη έδειξε ότι το κτήριο είναι στατικά ανεπαρκές. Αυτό φαίνεται και οπτικά, και στο γυμναστήριο τα πράγματα είναι χειρότερα. Για να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για την ενεργειακή αναβάθμιση -είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή- χρειάζεται πολεοδομική άδεια. Η Τεχνική μας Υπηρεσία και κλιμάκιο των “Κτηριακών Υποδομών” διαπίστωσαν, επιβεβαίωσαν την στατική ανεπάρκεια του κτηρίου». Για τις ενέργειες που έγιναν, ο κ. Καρβέλας σημείωσε: «Δεν έπρεπε να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, έπρεπε να δώσουμε λύση. Ζητήσαμε από τις “Κτηριακές Υποδομές” προκατασκευασμένες αίθουσες βαρέος τύπου για την προσωρινή στέγαση του σχολείου. Ηρθαν 7 αίθουσες, χάρη στο ενδιαφέρον του διευθύνοντος συμβούλου Θανάση Γιάνναρη και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ως δήμος κάναμε τα έργα υποδομές γι’ αυτές τις προκατασκευασμένες αίθουσες και διεκδικούμε 5 ακόμα αίθουσες, για να γίνει η μεταστέγαση. Αν δεν βρούμε ανταπόκριση, θα την κάνει ο δήμος την προμήθεια». Διευκρίνισε πως “για όλα αυτά είμαστε σε συνεργασία με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νίκο Πεφάνη και τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Δημήτρη Οικονομόπουλο”. Για την επόμενη μέρα, για την οριστική λύση του προβλήματος ο δήμαρχος επεσήμανε: “Δεσμεύσαμε στον προϋπολογισμό σημαντικό ποσό και με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας προχωράμε σε μελέτη για την κατασκευή νέου κτηρίου για το Γυμνάσιο - Λύκειο Χώρας. Θα είναι σύγχρονο κτήριο, βιοκλιματικό. Θα διεκδικήσουμε την κατασκευή του από το νέο ΕΣΠΑ παράλληλα, θα γίνει και μελέτη για την επισκευή - θωράκιση του παλιού κτηρίου, για να δείξει αν είναι συμφέρουσα η επισκευή”. 

Ο δήμαρχος, ωστόσο, εκτίμησε πως “είναι πιο ωφέλιμο για την εκπαίδευση, για τους μαθητές και για την τοπική κοινωνία η κατασκευή νέου κτηρίου”. Για την προσωρινή μεταστέγαση ανέφερε ότι “οι συνθήκες στα βαρέως τύπου είναι εξαιρετικές. Θα έχουν αερισμό, μόνωση, δεν έχουν σχέση με κοντέινερ”. Ολοκληρώνοντας, ξεκαθάρισε ότι “βρήκαμε το πρόβλημα, το αναδείξαμε και συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς και πρόσωπα για την αντιμετώπισή του. Εχουμε συνεργασία και με την Κοινότητα Χώρας και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και Διδασκόντων του σχολείου. Θα αποκτήσει σύγχρονο σχολικό κτήριο η Χώρα. Εντός του 2022 θα γίνει η προσωρινή μεταστέγαση στις βαρέως τύπου αίθουσες”. 

ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΠΥΛΟ - ΜΕΘΩΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΘΕΑ 

Ακόμα, σε εξέλιξη βρίσκεται έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ για τη συντήρηση - επισκευές (στέγη, τουαλέτες) του Γυμνασίου - Λυκείου Πύλου και συντηρήσεις στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου. Προς υπογραφή είναι η σύμβαση με χρηματοδότηση 600.000 ευρώ για το Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας και το Γυμνάσιο - Λύκειο Μεθώνης. Με την παρέμβαση αυτή στο σχολείο της Καλλιθέας αναμένεται να επαναλειτουργήσει το Νηπιαγωγείο. 

Γ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου