Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Μουσειοσκευή για επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου

 


Μία εκπαιδευτική εκδρομή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πύλου μπορεί να κρύβει δημιουργικές εκπλήξεις και ποικίλες δράσεις χάρη στη μουσειοσκευή και τον οικογενειακό σάκο της ΕΦΑ Μεσσηνίας με θέμα “Ηταν ένα μικρό καράβι”. Η μουσειοσκευή και ο σάκος είναι διαθέσιμα για τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία καθώς και τις οικογένειες που επισκέπτονται το μουσείο. 

Οι μαθητές με τη βοήθεια αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας καλούνται να αναζητήσουν ομαδικά εκθέματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή της Πυλίας στα προϊστορικά χρόνια. Ανακαλύπτουν τη χρήση, την προέλευση και το υλικό κατασκευής τους και ζωγραφίζουν το δικό τους αγγείο ή σφραγίζουν με αντίγραφο σφραγιδόλιθου σε πηλό φτιάχνοντας το δικό τους αποτύπωμα. Οι δραστηριότητές τους αυτές ξεκινούν με τον δανεισμό της εκπαιδευτικής μουσειοσκευής, την οποία αρχίζουν να την μελετούν και να υλοποιούν τις προτεινόμενες δραστηριότητες.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό υλικό δημιουργήθηκε πριν 4 χρόνια στο πλαίσιο της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύλου. Εχει ως πηγή έμπνευσης το σπάραγμα της τοιχογραφίας με παράσταση πλοίου από τον αρχαιολογικό χώρο της Ίκλαινας, καθώς κι άλλα σχετικά εκθέματα από τη μυκηναϊκή και την ελληνιστική εποχή που εκτίθενται στο μουσείο και υπάρχουν ως αντίγραφα στη μουσειοσκευή. Το υλικό παρέχεται σε εκπαιδευτικούς για τις τάξεις Γ’- Στ’ δημοτικού και σε τάξεις γυμνασίου. Περιλαμβάνει έντυπο και φυσικό υλικό με προτάσεις για εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το θαλάσσιο εμπόριο και τα ίχνη των διαδρομών του από την περιοχή της Πυλίας. Για την παραλαβή και μεταφορά της μουσειοσκευής υπεύθυνοι είναι οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου