Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

ΝΑΥΑΓΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ Ο τορπιλισμός του "Sebastiano Veniero"

 


Του Γιώργου Γιαννίκου δασκάλου (ggpir@windowslive.com)

Στις 9 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 80 χρόνια από τον τορπιλισμό του πλοίου "Sebastiano Veniero" ανοικτά της Μεθώνης. Επρόκειτο για ένα επιβατηγό/ μεταγωγικό που ναυπηγήθηκε το 1940 στα ναυπηγεία Cantieri Riuniti dell' Adriatico, στην πόλη Monfalcone.

Πρώτη πλοιοκτήτρια εταιρία ήταν η Ολλανδική Nederlandsche Stoomvaart Maatschappij Oceaan (Άμστερνταμ), ενώ το αρχικό όνομα του πλοίου ήταν “Jason” (Ιάσων). Στη συνέχεια, το πλοίο περιήλθε στα χέρια της ιταλικής Società Italiana di Armamento Sidarma που το μετονόμασε σε “Sebastiano Veniero”, προς τιμή ενός Βενετού ναυάρχου του 16ου αιώνα. Μέσα στο 1941 το Veniero αποκτήθηκε από τη Γερμανική Mittelmeer Reederei (Αμβούργο).


Στα τέλη του 1941, κατά τη διάρκεια της βρετανικής επιχείρησης “Crusader” για την προστασία του Τομπρούκ συνελήφθησαν από τους Γερμανούς αρκετοί στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Οι αιχμάλωτοι οδηγήθηκαν στη Βεγγάζη με σκοπό να μεταφερθούν με πλοία σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην ηπειρωτική Ευρώπη. Στις 8 Δεκεμβρίου 1941, στις 19:00 το απόγευμα αναχώρησε από το λιμάνι της Βεγγάζης το πλοίο “Sebastiano Veniero” μεταφέροντας 2.000 περίπου αιχμάλωτους στρατιώτες, κυρίως από τη Νότιο Αφρική και τη Νέα Ζηλανδία. Το “Veniero” συνοδευόταν από το βοηθητικό “Tp Centauro” και τελικός προορισμός του ήταν το Ταράντο της Ιταλίας. 

Το “Veniero” μπορεί να τορπιλίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου αλλά δεν βυθίστηκε πλήρως καθώς παρέμεινε καθηλωμένο στα βράχια κοντά στο κάστρο της Μεθώνης. Μία εβδομάδα όμως αργότερα, στις 15 Δεκεμβρίου 1941, ένα άλλο Βρετανικό υποβρύχιο, το “HMS Torbay”, εκτόξευσε εναντίον του ημιβυθισμένου “Veniero” τορπίλη και το βύθισε ολοκληρωτικά. 

Για τον τορπιλισμό και το ναυάγιο του πλοίου γράφτηκε ένα βιβλίο με τίτλο: “No Honour, No Glory” (1983) από τον Spencer Edge και Jim Henderson, ενώ σχετική έρευνα με τίτλο: “A failure of intelligence? The loss of Empire POWs on MV Sebastiano Venier” έχει πραγματοποιήσει ο συγγραφέας Andreas Biermann. Επίσης, ένα άκρως ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ με πλήθος ιστορικών στοιχείων έχει δημιουργήσει ο «Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης» (διαθέσιμο στη σελίδα του συλλόγου στο Facebook). 

Το ναυάγιο του “Sebastiano Veniero”, κοντά στην ακτή της Μεθώνης, αποτέλεσε ένα από τα πιο πολύνεκρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Μάιο του 2018 πραγματοποιήθηκε στη Μεθώνη τιμητική εκδήλωση και έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας στη μνήμη των αιχμαλώτων που χάθηκαν εκείνη τη μέρα πριν 80 χρόνια. 

Πηγές: 

www.wrecksite.eu Biermann, Α (2021). A failure of intelligence? The loss of Empire POWs on MV Sebastiano Venier. Naval Historical Review of Australia.

Οι εικόνες προέρχονται από το italiaingrecia.blogspot.com και το άρθρο του A. Biermann


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου