Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Τα σημαντικά για το Καλαμάτα - Μεθώνη βρίσκονται μπροστά

 Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το θετικό είναι ότι έστω και μετά από καθυστέρηση χρόνων υπάρχει προσωρινός μειοδότης για την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη. Ελπίζουμε το "προσωρινός" να γίνει σύντομα "οριστικός" και να υπογραφεί σύμβαση, η οποία θα διασφαλίζει ότι θα κατασκευαστεί το σύνολο του δρόμου και όχι μέρος αυτού. Είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε επιφυλάξεις για το κατά πόσο μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα κατασκευαστεί ένας σύγχρονος και ασφαλής δρόμος από την Καλαμάτα έως τη Μεθώνη. Το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Σε αυτή τη φάση θα σχηματοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα, πόσα δηλαδή λεφτά θα βάλει το κράτος, πόσα οι τράπεζες και πόσα οι ιδιώτες, θα οριστικοποιηθούν οι μελέτες χάραξης του δρόμου, θα συνταχθεί και θα κυρωθεί από τη Βουλή η σύμβαση. Όταν όλα αυτά καταλήξουν τότε θα υπάρχει και ξεκάθαρη εικόνα για το έργο.

Το χρηματοδοτικό σχήμα και οι οριστικές μελέτες είναι τα σημαντικότερα που μένει να διευκρινιστούν. Το πώς και από πού θα συνδεθεί ο δρόμος με την Καλαμάτα, το αν θα υπάρξει ικανοποίηση αιτημάτων του Δήμου Μεσσήνης και βεβαίως τι θα γίνει μετά το Σουληνάρι, είναι τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τους επόμενους μήνες.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση τρέχει πακέτο οδικών έργων, τα οποία αναθέτει σε κατασκευαστικούς ομίλους με διαδικασίες που δείχνουν μία ευρύτερη συμφωνία. Οι συμφωνίες «πακέτο» για το μοίρασμα της πίτας έχουν πάντα εκλογική στόχευση, αλλά και μεγάλο βαθμό επισφάλειας. Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι πριν από τις εκλογές θα στηθεί εργοτάξιο για να παρουσιαστεί η έναρξη του έργου. Παλιές δοκιμασμένες συνταγές, οι οποίες δεν εξασφαλίζουν όμως και την ολοκλήρωση των έργων.

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη παρά τους πρόωρους πανηγυρισμούς είναι ακόμα ζητούμενο για την περιοχή. Χρειάζεται το επόμενο διάστημα οι τοπικοί παράγοντες να επικεντρώσουν «στον διάβολο που κρύβεται στις λεπτομέρειες» και να παρέμβουν αποφασιστικά αν υπάρξει ανάγκη. Μόνο μέσα από συνεχή πίεση θα διασφαλιστεί η κατασκευή του συνόλου του έργου μέσα στην επόμενη πενταετία. Φοβούμαστε ότι μετά τις εκλογές θα μπούμε σε νέα περίοδο στασιμότητας και εκπτώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου