Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΜΙΚΡΟ ΕΞΟΧΙΚΟ “Ιπτάμενος δίσκος” στο Τσαπί της Κορώνης

 


Μια πρωτότυπη εξοχική κατοικία 40 τετραγωνικών μέτρων, που θυμίζει ιπτάμενο δίσκο, δημιουργήθηκε σε ελαιώνα στο Τσαπί της Κορώνης και οι φωτογραφίες της κάνουν το γύρο του κόσμου. Η κατοικία "Cosmos" όπως ονομάζεται είναι η τρίτη εξοχική κατοικία στην Πυλία, μετά τη "Villa Ypsilon" και την "KHI House" στη Φοινικούντα, που προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον για το πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό της σχέδιο. 

Το ρεπορτάζ της ifemerida.gr για τη βίλα "Cosmos" αναφέρει:

 

“Η εξοχική κατοικία «Cosmos» σε μια αγροτική περιοχή, κοντά στην παραλία Τσαπί στη Μεσσηνία, εντυπωσιάζει. Αποτελεί ένα πρότυπο σύγχρονης δόμησης και παρουσιάστηκε από τους αρχιτέκτονες David Tajchman και Luc Izri ως ένα μανιφέστο αρχιτεκτονικής για μια πράσινη διαβίωση. 

Να πώς οραματίστηκαν την Ελλάδα του μέλλοντος δύο αρχιτέκτονες με έδρα στο Παρίσι: σαν μια γη με αρχέγονη δύναμη και ενέργεια που θα φιλοξενεί super design κατοικίες σαν αυτή, κατασκευές οικολογικές, που θα συναρμολογούνται χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον, με έναν ιδιαίτερο φουτουριστικό σχεδιασμό, οι οποίες θα συνομιλούν με τη φύση και θα αξιοποιούν πλήρως όλες τις δυνατότητες που αυτή παρέχει. 

Το φυσικό φως, το νερό της βροχής, η ορμή του ανέμου, όλα θα εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα ενός σύγχρονου σπιτιού, όπως αυτό λίγο έξω από την Καλαμάτα, που δημιούργησαν ο βελγικής καταγωγής David Tajchman και o Παριζιάνος Luc Izri. Πρόκειται για ένα βιοκλιματικό εξοχικό σπίτι 40 τ.μ., με γλυπτές φόρμες, αεροδυναμικές καμπύλες και μια οικολογική στέγη που το κάνει να μοιάζει με ιπτάμενο διαστημικό δίσκο που μόλις προσγειώθηκε μέσα στην καρδιά ενός ελαιώνα, για να απολαύσει τη θέα στο Ιόνιο που κόβει την ανάσα.  

Η ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ 

Η κατοικία «Cosmos» σχεδιάστηκε ψηφιακά και η κατασκευή των βασικών δομικών στοιχείων έγιναν σε εργοστάσιο και στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν πάνω σε μία τσιμεντένια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε σαν γλυπτό μέσα στον ελαιώνα. 

Η προκάτ ταυτότητα του οικήματος βοηθά στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της κατασκευής. Όμως ο οικολογικός χαρακτήρας του εξοχικού σπιτιού δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. 

Τόσο η στέγη όσο και η τσιμεντένια αυλή έχουν κατασκευαστεί έτσι ώστε να βοηθούν στη συλλογή και αποθήκευση του νερού, το οποίο επαναχρησιμοποιείται για τις οικιακές εργασίες, την τροφοδότηση της πράσινης πισίνας και τα ποτίσματα του κήπου. 

Για το λόγο αυτό η καμπυλόγραμμη στέγη, που αν τη δεις από ψηλά μοιάζει με μια σπείρα, μέσα από μια εσοχή που έχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες βοηθά το νερό να κυλάει αβίαστα καταλήγοντας σε ένα τσιμεντένιο κανάλι που λειτουργεί σαν ρυάκι. 

Όλη αυτή η μελετημένη κατασκευή, που έχει ελεγχθεί άπειρες φορές με τη χρήση ψηφιακών μοντέλων, αποδίδει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση του νερού, προσφέροντας αυτονομία στην κατοικία «Cosmos».  

Αυτό ήταν, άλλωστε, το βασικό μέλημα των Tajchman και Izri: η δημιουργία ενός πρότυπου χώρου διαβίωσης που δεν θα έχει υψηλό κόστος και θα μπορεί μαζικά να απευθύνεται στη μεσαία τάξη που αναζητά ένα οικονομικό οικολογικό σπίτι, μεταμορφώνοντας έτσι σταδιακά ολόκληρες εκτάσεις της ελληνικής υπαίθρου σε υπόδειγμα πράσινης αναδόμησης. 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ 

Οι δύο πρωτοπόροι αρχιτέκτονες αντιμετωπίζουν αυτό το πρότζεκτ ως μανιφέστο μιας νέας οικολογικής φιλοσοφίας στη διαβίωση, προστατεύοντας το περιβάλλον με μια προκάτ εντυπωσιακή κατασκευή και παράλληλα σεβόμενοι το budget των πελατών. 

Η απομακρυσμένη κατασκευή των μελών του κτηρίου και στη συνέχεια η συναρμολόγησή τους στο χώρο τοποθέτησης, μειώνει σημαντικά τα κόστη, ενώ οι ψηφιακοί έλεγχοι όλων των σταδίων κατασκευής μειώνουν το ποσοστό ανθρώπινου λάθους και κακοτεχνίας που συχνά τραυματίζει το φυσικό τοπίο.  

Οι εξωτερικοί τοίχοι του κτηρίου, αν και κατασκευασμένοι από θερμομονωτικά πάνελ, δανείζονται το καπιτονέ σχέδιο των καναπέδων Τσέστερφιλντ, προσφέροντας μοναδικό στυλ στην όψη του σπιτιού, αλλά και μια προστασία από το κρύο το χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι. 

Σε αυτή την καπιτονέ επιφάνεια μικρά φινιστρίνια προσφέρουν φυσικό φως στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ δημιουργούν ταυτόχρονα και ένα ενδιαφέρον οπτικό παιχνίδι στον θεατή που παρατηρεί εξωτερικά το οίκημα.  

«Η ζωή σε μια ευρωπαϊκή μεγαλόπολη μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία των εξωτερικών χώρων στο σπίτι μας. Φιλοδοξία μας είναι να παρέχουμε μικρά, υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικά σχέδια, λαμβάνοντας ως δεδομένη την ευθύνη μας να μειώσουμε την επέκταση της ανθρώπινης παρουσίας στο γήινο έδαφος. Ο σχεδιασμός μας οραματίζεται μια νέα άρθρωση των θεμελιωδών στοιχείων στον βιότοπο. Η γένεση του πρότζεκτ “Cosmos” είναι επί της ουσίας η κατασκευή μιας περίπλοκης βεράντας σε ανοιχτό διάλογο με την ομορφιά του φυσικού τοπίου» υπογραμμίζουν οι αρχιτέκτονες David Tajchman και Luc Izri, περιγράφοντας αυτή την πολύ ιδιαίτερη κατοικία στη Μεσσηνία. 

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ 

Εσωτερικά, η διακόσμηση είναι εξίσου φουτουριστική, με γλυπτές φόρμες και θηλυκές αεροδυναμικές καμπύλες. Το ξύλο προσφέρει ζεστασιά, μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον πλέγμα στο οποίο ενσωματώνονται οι led κορδέλες φωτισμού που αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια. Μικρές εσοχές βοηθούν την κατασκευή να αναπνέει. 

Τα έπιπλα, όπως οι καναπέδες και τα κρεβάτια, είναι ενσωματωμένα στο δάπεδο για να εξοικονομείται έτσι χώρος. Τα στρώματα θηλυκώνουν μέσα στις εσοχές του τοίχου και του πατώματος, δημιουργώντας πρωτότυπα κρεβάτια χαμαιλέοντες. Ενώ ο καμπυλόγραμμος καναπές μοιάζει σαν ένα κύμα που βγαίνει από το δάπεδο, σαν γλυπτό σμιλεμένο στο έδαφος. 

Στο έργο, συμμετείχαν όχι μόνο αρχιτέκτονες και τεχνίτες, αλλά και καλλιτέχνες, δημιουργώντας έτσι ένα πολυσύνθετο αρχιτεκτονικό πρότζεκτ που δεν υπερέχει μόνο κατασκευαστικά, αλλά έχει πίσω του μια φιλοσοφία που πατά στέρεα στο παρελθόν, στις αρχαίες ρίζες της Ελλάδας, ατενίζοντας όμως και το μέλλον της κλιματικής αλλαγής με αισιοδοξία, δίνοντας λύσεις για διαβίωση με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα".

ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΘΕΑ 360 ΜΟΙΡΩΝ

"Το σπίτι, που έχει μια θέα 360 μοιρών στο Ιόνιο, είναι τοποθετημένο στρατηγικά πάνω σε μία από τις αγροτικές πεζούλες που είναι αμφιθεατρικά κατασκευασμένες στη ράχη μιας πλαγιάς με ελιές και άλλες καλλιέργειες. Ξερολιθιές, αγροτικοί δρόμοι, εκατοντάχρονες ελιές για τις οποίες φημίζεται η περιοχή της Μεσσηνίας, συνομιλούν με ένα απίθανο αιγαιοπελαγίτικο μπλε, με ένα απόκοσμης ομορφιάς φυσικό φως, με έναν ζωοδότη ήλιο που όλη μέρα μεταμορφώνει την περιοχή σε επίγειο παράδεισο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου