Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Σκάφος με 68 μετανάστες στο λιμάνι της Πύλου

 


Δύο Ιρανοί φέρονται ως χειριστές του σκάφους με το οποίο οι 68 παράτυποι μετανάστες από το Ιράν, τη Συρία και το Ιράκ, μεταξύ τους 9 γυναίκες και 6 παιδιά, θα πήγαιναν στην Ιταλία, πριν τη διάσωσή τους την περασμένη Παρασκευή από πλωτό σκάφος του Λιμενικού δυτικά των Στροφάδων, ανοιχτά στο Ιόνιο.


Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι της Πύλου, όπου μέχρι και σήμερα παραμένουν οι 48 από αυτούς, οι οποίοι όλες αυτές τις μέρες (και νύχτες) κοιμούνται στην προκυμαία, ελλείψει χώρου -σύμφωνα με το Δήμο Πύλου-Νέστορος για να φιλοξενηθούν. Για τις γυναίκες και τα παιδιά επιστρατεύτηκε από το πρώτο βράδυ ένα λεωφορείο του δήμου και τα ανήλικα (όλα συνοδευόμενα) ήταν από τους πρώτους που μεταφέρθηκαν την Κυριακή, ενώ μια γυναίκα που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Οι δύο Ιρανοί αναμένεται σήμερα να οδηγηθούν από λιμενικούς της Πύλου ενώπιον της εισαγγελέα Καλαμάτας, κατηγορούμενοι ως διακινητές των υπολοίπων. Εν τω μεταξύ η εισαγγελική αρχή διέταξε την αποχή των 68 μεταναστών από την ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο, και χθες για 13 από αυτούς ξεκίνησε η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας. 

Οσον αφορά το πλοιάριο που τους μετέφερε από τουρκική ακτή στην Ιταλία, αυτό ρυμουλκήθηκε από το πλωτό της Πάτρας και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Πύλου, συνοδεία του πλωτού σκάφους της οικείας λιμενικής αρχής και του ναυαγοσωστικού σκάφους του Λιμεναρχείου Κατακόλου, ενώ φυλάσσεται από στελέχη του Λιμεναρχείου Πύλου που ανέλαβε άλλωστε την προανάκριση και το σχηματισμό της δικογραφίας. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί η συνδρομή τόσο του Κέντρου Υγείας Πύλου όσο και υπαλλήλων του δήμου που έσπευσαν εξαρχής για τις πρώτες βοήθειες και την εξασφάλιση ρουχισμού και τροφής, μένοντας νυχθημερόν δίπλα στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. 

ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 

Δριμεία κριτική στη δημοτική αρχή Πύλου-Νέστορος, για τον τρόπο φιλοξενίας των μεταναστών, άσκησαν ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ και τέως δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης και ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Ηλίας Κανάκης, με αναρτήσεις στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook. 

Ειδικότερα, ο κ. Καφαντάρης αναφέρει στην ανάρτησή του το περασμένο Σάββατο: “Δεύτερο εικοσιτετράωρο στον μόλο της Πύλου 70 μετανάστες (γυναίκες και παιδιά), κοιμούνται στο λεωφορείο του Δήμου και φυσικά κάτω (υπαίθριο υπνωτήριο). Λίγη ανθρωπιά, τόσα δημοτικά κτήρια, γιατί πρέπει να μένουν ακόμα έξω. Είναι και αυτοί άνθρωποι. Υποδομές για φιλοξενία λαθρομεταναστών ή προσφύγων ποτέ δεν υπήρχαν αλλά πάντα βρίσκαμε τον τρόπο να είμαστε φιλόξενοι και φυσικά Άνθρωποι. "2022 νέα δημοτική αρχή νέα ήθη”. 

Ο κ. Κανάκης ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό: “Σήμερα το Λιμεναρχείο Πύλου έκανε σύλληψη περίπου 75 λαθρομεταναστών, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τους θέλει κανένας κάνει Τζιζ …από το 2014 φωνάζω ότι έχουμε παρά πολλά κτήρια στο δήμο από την Χώρα μέχρι την Κορώνη παραμελημένα να τα επισκευάσουμε για μια ώρα ανάγκης, σήμερα και μετά από οχτώ χρόνια δεν το έχουμε καταφέρει ακόμα, λυπάμαι και τους δημότες αλλά και αυτούς τους ανθρώπους που τους κακομεταχειρίζονται εν αγνοία τους”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου