Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Συνάντηση για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Χώρας

 


Τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της Χώρας με σύνδεση της αγροτικής παραγωγής, του πολιτισμικού αποθέματος, της βιοποικιλότητας και του φυσικού κάλλους συζήτησαν προχθές η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη ο γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και ο πρόεδρος του "Νηλέα" Γιώργος Κόκκινος. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η κ. Ζαχαράκη ενημερώθηκε από τον κ. Κόκκινο για το σχέδιο του "Νηλέα", το οποίο περιλαμβάνει την ανάδειξη και σύνδεση όλων των επιμέρους στοιχείων που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας και συγκεκριμένα:

 

i) Το μυκηναϊκό Ανάκτορο του Νέστορα, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, οι υπόσκαφοι τάφοι στον οικισμό των Βολιμιδίων, ο ναός του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στον ιστορικό ελαιώνα της Καβαλαριάς, γεφύρια με σημαντική ιστορία και η ανάδειξη της 1ης μάχης του Αγώνα στην περιοχή, αποτελούν τοπικούς θησαυρούς με έντονο αποτύπωμα. 

ii) Η απαράμιλλη ομορφιά και ταυτόχρονα η μοναδικότητα του τοπικού ελαιοδάσους, που συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της βιωσιμότητα του οικοσυστήματος. 

iii) Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του τοπίου που αποτελεί ήπια μορφή αγροτικής εκμετάλλευσης, φιλικής προς το περιβάλλον. 

iv) Τα υπεραιωνόβια δένδρα, οι εναλλαγές του τοπίου με το έντονο ανάγλυφο και η συχνή από τα υψώματα θέα του Ιονίου πελάγους συνθέτουν ένα μοναδικό μεσογειακό περιβάλλον ανυπέρβλητης καλαισθησίας, ιδανικό για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. 

Ο κ. Καφαντάρης πρότεινε δράσεις τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες: 

α) Αμεση χαρτογράφηση των μονοπατιών της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας με στόχο την ανάδειξη των σημαντικών σημείων που θα άξιζε να ανακαλύψει κάθε περιπατητής. 

β) Δημιουργία ολοκληρωμένου πακέτου εμπειριών ελαιοτουρισμού. Τόνισε ότι ο σύγχρονος επισκέπτης όλο και περισσότερο αναζητά την απλότητα, την ποιότητα, τη ζεστή φιλοξενία, το τοπικό χρώμα, τη γεύση και το άρωμα, τη διαπροσωπική άμεση σχέση με τον κάτοικο της υπαίθρου, την επαφή με τη φύση… ένα πακέτο που μπορεί να προσφέρει η Δημοτική Κοινότητα Χώρας. 

Η κ. Ζαχαράκη διαπίστωσε ότι ήδη αρκετές περιοχές της χώρας, λιγότερο προικισμένες από τη φύση και την ιστορία, έχουν βελτιώσει το εισόδημά τους στο πλαίσιο του αγροτουρισμού και του σεβασμού προς το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες είναι σημαντικές και η ίδια έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση του αγροτουρισμού. Αναφερόμενη στη διασύνδεση αγροτικού και τουριστικού τομέα, τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής άπτεται της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού με έμφαση στη βιωσιμότητα, στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Τέλος, αφού υιοθέτησε τις προτάσεις που κατατέθηκαν, δήλωσε ότι θα στηρίξει τις εν λόγω πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου