Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Συντονισµός για καταγραφή ζηµιών στη Χρυσοκελλαριά

 


Σειρά υπηρεσιακών συσκέψεων υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα συγκλήθηκε προχθές ∆ευτέρα στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαµάτα, προκειµένου να γίνει συντονισµός των διαδικασιών καταγραφής των ζηµιών που προκλήθηκαν στην περιοχή του Ακριτοχωρίου και της Χρυσοκελλαριάς από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το µεσηµέρι του περασµένου Σαββάτου. 

Η πρώτη εκτίµηση κάνει αναφορά για καµένη έκταση περί τα 3.200 στρέµµατα, από τα οποία περίπου τα 200 αφορούν δενδρώδεις και άλλες καλλιέργειες.

 

Ο περιφερειάρχης σηµείωσε ότι άµεσα ξεκινά η διαδικασία καταγραφών και προχώρησε στην υπογραφή συγκρότησης των αρµόδιων επιτροπών, µίας µικτής µε στελέχη του ΕΛΓΑ που θα καταγράψει τις καταστροφές σε καλλιέργειες, και µίας που θα καταγράψει τις ζηµιές σε επιχειρήσεις στην πιο πάνω περιοχή, η οποία θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Το πρωί της Κυριακής ο περιφερειάρχης Π. Νίκας -που κατά την τρέχουσα εβδοµάδα αναπληρώνει, κατά νόµο, τον εν αδεία τελούντα αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο- µετέβη στην Χρυσοκελλαριά όπου µετείχε σε σύσκεψη µε αντικείµενο τον προγραµµατισµό των ενεργειών για την ανακούφιση των πληγέντων και την άµεση καταγραφή των ζηµιών, στον πρωτογενή τοµέα και σε υποδοµές. 

Στην εν λόγω σύσκεψη, µε τη συµµετοχή -µεταξύ άλλωντου βουλευτή Γιάννη Λαµπρόπουλου, του δηµάρχου Πύλου – Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, του περιφερειακού διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχου Θανάση Κολυβήρα, του περιφερειακού συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Χαντζή και του περιφερειακού συµβούλου Τάσου Σαρδέλη, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε ανοιχτή επικοινωνία µε τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, αρµόδιο για θέµατα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. 

Οπως ενηµέρωσε ο υπουργός, άµεσα θα υπάρξει κυβερνητική σύσκεψη µε συµµετοχή και τοπικών παραγόντων για τη λήψη σειράς µέτρων, καθώς στην συγκεκριµένη περιοχή της Πυλίας εκδηλώνονται πυρκαγιές κάθε χρόνο. 

Στην ίδια σύσκεψη, συζητήθηκε η διαδικασία για την σύναψη προγραµµατικής σύµβασης µεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου µε τον ∆ήµο Πύλου – Νέστορος, στην οποία θα υπάρχει πρόβλεψη για την παρουσία στην πιο πάνω περιοχή δύο βαρέων οχηµάτων, όπως για πίστωση 200.000 ευρώ προκειµένου να γίνει διάνοιξη αγροτικών δρόµων -στην πυρόπληκτη περιοχή, αλλά και ευρύτερα. 

Εγινε, τέλος, γνωστό, ότι δύο εκκλησίες της περιοχής οι οποίες κάηκαν θα αποκατασταθούν µε φροντίδα της Μητρόπολης Μεσσηνίας και µε πιστώσεις της Περιφέρειας. 

Στην πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, σύµφωνα µε την ενηµέρωση από το Πυροσβεστικό Σώµα, συνολικά επιχείρησαν 115 πυροσβέστες µε 0 οµάδες πεζοπόρων τµηµάτων, 20 οχήµατα, 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα, ενώ συνέδραµαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ∆ήµος Πύλου – Νέστορος µε υδροφόρες και µηχανήµατα, καθώς και οµάδες εθελοντών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου