Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Τα επικινδύνως ετοιµόρροπα κτήρια της Κορώνης

 


Είναι λογικό και αναµενόµενο κάποια κτήρια που παραµένουν κλειστά και εγκαταλείπονται για πολλά χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους, δεδοµένου ότι αυτά είναι πολλών ετών και έχουν κτιστεί µε παλαιά υλικά, να υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες των φυσικών φαινοµένων και την φθορά του χρόνου.

Τέτοια παλαιά και ετοιµόρροπα κτίσµατα υπάρχουν και στην Κορώνη, ιδίως στην παλαιά πόλη, όπως και σε άλλους οικισµούς της Μεσσηνίας. Ήταν φυσικό, παρά την µεγάλη οικοδοµική δραστηριότητα και την οικιστική ανάπτυξη που υπήρξε τα µεταπολεµικά χρόνια και κυρίως τις τελευταίες 10ετίες, να υπάρχουν κτίσµατα, που εγκαταλείφθησαν για διαφόρους λόγους και υπέστησαν σοβαρές φθορές και ανεπανόρθωτες βλάβες, εµφανείς ή αφανείς και µη επανορθώσιµες µερικά ή ολικά.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα να κινδυνεύουν άµεσα µε κατάρρευση και να απειλούν την σωµατική ακεραιότητα και την υγεία των διαβατών και εν γένει των πολιτών.

Από πλευράς νοµοθεσίας οι διατάξεις που εφαρµόζονται «Περί επικινδύνων οικοδοµών» είναι το Π.∆/γµα 13/22-4-1929 (ΦΕΚ 153 Α΄/ 22-4-1929) όπως ισχύει κωδικοποιηµένο µε το Νόµο 4559/2018 (ΦΕΚ 142 Α΄/2018). Σύµφωνα µε τις παραπάνω διατάξεις αρµόδια υπηρεσία για την ενάσκηση του ελέγχου ως προς τον υφιστάµενο κίνδυνο των κατασκευών είναι η επί της εφαρµογής του σχεδίου Τεχνική Υπηρεσία, η οποία παρεµβαίνει µετά από καταγγελία ή αυτεπάγγελτα.

Π.χ. Στην περίπτωση των επικινδύνως ετοιµόρροπων κτισµάτων της δηµοτικής Κοινότητας Κορώνης αρµόδια τεχνική υπηρεσία για τον χαρακτηρισµό τους είναι η αντίστοιχη υπηρεσία του δήµου Πύλου-Νέστορος, η οποία παρεµβαίνει είτε µετά από καταγγελία είτε αυτεπάγγελτα και κινεί τις διαδικασίες χαρακτηρισµού.

Στις περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτηςαρνείται να εκτελέσει την κατεδάφιση, τότε το πράττει ο ∆ήµος και επιβαρύνει τον ιδιώτη από τον οποίον εισπράττει τα έξοδα και τις δαπάνες που απαιτήθησαν σύµφωνα µε τις διατάξεις περί είσπραξης δηµοσίων εσόδων.

Είναι γνωστό, ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι τωρινή, είναι διαχρονική, απλά τώρα επιδεινώθηκε και ότι αφορά όλους τους εκάστοτε υπευθύνους φορείς. 

Όµως το ερώτηµα είναι, για ποιους λόγους οι αρµόδιοι και εν προκειµένω ο ∆ήµος δεν προβαίνει στην αυτονόητη λύση και εξακολουθεί να παραµένει το πρόβληµα, µε συνέπεια να καιροφυλακτεί ο κίνδυνος να συµβεί το κακό σε κάθε στιγµή. Μια λογική εξήγηση που µπορεί να δοθεί για την αµέλεια αυτή των Αρχών είναι αφενός η έλλειψη πολιτικής βούλησης και αφετέρου το πολιτικό κόστος!!!

Παράπλευρη συνέπεια αυτής της ιδιόρρυθµης αδράνειας των υπευθύνων ήταν να «υποδεχθούµε» και εφέτος τους παραθεριστές µε τις εικόνες «ντροπής» που εµφανίζονται στις δηµοσιευόµενες φωτογραφίες και συγχρόνως να περιµένουµε τον προσεχή χειµώνα µε τον κίνδυνο και το φόβο της κατάρρευσης.

Εκτός και αν οι αρµόδιοι περιµένουν το αυτονόητο να καταρρεύσουν τα κτήρια, όπως συµβαίνει συνήθως και εκ των υστέρων να «τρέχουν» για την αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση ατυχήµατος. Κατά τα λοιπά, θέλουµε να λεγόµαστε Ευρωπαίοι πολίτες!!!

∆ιευκρινίζεται ότι το δηµοσίευµαcµόνο αυτό καθώς και άλλα, έχουν σκοπό να προβάλλουν δηµόσια τα προβλήµατα του τόπου µε την ελπίδα επίλυσής τους και δεν εντάσσονται σε κάποια αντιπολιτευτική τακτική ή αντιπαλότητα προς τους διοικούντες.

Του Γεωργίου ∆. ∆ιαµαντάκη

Προέδρου Συλλόγου ∆ικτύου

Φίλων Κάστρου Κορώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου