Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Εκδήλωση μνήμης στη Γιάλοβα για τους Γάλλους που πέθαναν από ελονοσία

 


Εκδήλωση μνήμης για τους Γάλλους συμμάχους που πέθαναν από ελονοσία την περίοδο 1828 - 1832, πραγματοποιήθηκε χθες στη Γιάλοβα, σε κλίμα συγκίνησης. 

Έξω από το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών στο μνημείο από τον βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον επίτιμο πρόξενο της Γαλλίας Αριστείδη Μουτζούρη, τον εκπρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων - αντισμήναρχο ιπτάμενο Μιχάλη Χαντέ, τον δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα, τους προέδρους της Κοινότητας Πύλου Ηλία Γουρνά, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Πυλίων “Το Ναβαρίνο” Παναγιώτα Πολλάλη και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάλοβας Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη.

Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η Κατερίνα Διαμαντοπούλου - Κουτσουμπού, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως τότε συνολικά νόσησαν 4.760 άνθρωποι, από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους 915. Εκείνοι ως σήμερα τιμώνται ως ήρωες πολέμου, γιατί έζησαν όλη τη φρίκη της περιόδου και έχασαν τη ζωή τους μέσα σε εξίσου δύσκολες συνθήκες. Αναφέρθηκε, ακόμη, στα έργα οδοποιίας και ύδρευσης με τα οποία ο στρατηγός Μαιζών άλλαξε την καθημερινότητα των ντόπιων, αλλά και στις γλαφυρές αφηγήσεις του ανταποκριτή των “Τimes” Ρενέ Πυώ.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου