Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

∆ΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΥΛΟΥ – ΝΕΣΤΟΡΟΣ Ψήφισµα για συνέχιση του «Βοήθεια στο Σπίτι»

 “Την ανάγκη για την αδιάλειπτη συνέχιση του προγράµµατος «Βοήθεια στο Σπίτι», αναγνωρίζοντας ότι οι εργαζόµενοι επιτελούν σηµαντικό κοινωνικό έργο”, σηµειώνει σε οµόφωνο ψήφισµά του το ∆ηµοτικό Συµβούλιο Πύλου – Νέστορος. Κι επισηµαίνει ότι “ως δήµος θεωρούµε επιτακτική την ανάγκη συνέχισης της απασχόλησης των ιδίων υπαλλήλων του προγράµµατος, λόγω της ιδιαίτερης οµάδας πληθυσµού στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες του το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι»”.

 

Υιοθετώντας την πρόταση ψηφίσµατος που κατέθεσε ο δήµαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, το ∆ηµοτικό Συµβούλιο καλεί “την ΚΕ∆Ε µέσω των αποφάσεών της να εισηγηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να προχωρήσουν επιτέλους οι διαδικασίες πρόσληψης σε οργανικές θέσεις των συµβασιούχων εργαζοµένων στο πρόγραµµα” και το υπουργείο Εσωτερικών “να προχωρήσει άµεσα τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διορισµού των εργαζοµένων στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και την κατάταξή τους σε οργανικές θέσεις του εκάστοτε δήµου, µε βάση τους πίνακες διοριστέων που έχουν ήδη δηµοσιευτεί σε ΦΕΚ εδώ και 3 µήνες, µετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσµάτων από το ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 1796/τεύχος Γ/29-7-2022, ΦΕΚ 1866/τεύχος Γ/8- 8-2022 και ΦΕΚ 2449/τεύχος Γ/28-9-2022)”. 

Στο κείµενο του ψηφίσµατος αναφέρεται: “Κατόπιν της υπ’ αριθµό 1548/2022 απόφασής του, το Συµβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την 4Κ/2020/13.5.2020 προκήρυξη του Ανώτατου Συµβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), κατά το µέρος που κατάργησε την «ειδική εµπειρία» ως κριτήριο κατάταξης. Στην ουσία µε την απόφαση αυτή καταργείται η µοριοδότηση της ειδικής εµπειρίας για το 50% των θέσεων, µε αποτέλεσµα 1.200 άτοµα που ήδη υπηρετούν στο «Βοήθεια στο Σπίτι» να µένουν εκτός επιλογής. 

Το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι» είναι αναµφισβήτητα η Ναυαρχίδα των κοινωνικών προγραµµάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει αποδεδειγµένα συµβάλλει τα µέγιστα στην ελληνική κοινωνία µέσα από τις πολυάριθµες υπηρεσίες που όλα αυτά τα χρόνια αδιαλείπτως παρέχει. Οι υπάλληλοι του προγράµµατος εξυπηρετούν µοναχικά άτοµα, που διαβιούν στα πιο αποµακρυσµένα χωριά του δήµου µας, χωρίς φαρµακεία, χωρίς αγροτικούς γιατρούς, χωρίς συχνή συγκοινωνία, τους παραδίδουν φάρµακα, είδη πρώτης ανάγκης, φαγητό, φροντίζουν την ατοµική τους υγιεινή, την οικιακή τους καθαριότητα, διαµεσολαβούν σε υπηρεσίες και είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον οποιονδήποτε τα προβλήµατα και τις ανάγκες που υπάρχουν στην τοπική κοινωνία και στους δηµότες της πιο αποµακρυσµένης κοινότητας. Ήταν αυτοί που επωµίστηκαν το βάρος της πανδηµίας. Όταν για τους ηλικιωµένους γονείς ήταν απαγορευτικό να βγουν από τα σπίτια ή να δεχτούν τη βοήθεια των παιδιών τους, ήταν οι εργαζόµενοι του «Βοήθεια 

Στο Σπίτι» αυτοί που τους πήγαν φαγητό ή τα φάρµακα τους και βρίσκονταν πάντα στην πρώτη γραµµή. 

Ως δήµος θεωρούµε επιτακτική την ανάγκη συνέχισης της απασχόλησης των ιδίων υπαλλήλων του προγράµµατος, λόγω της ιδιαίτερης οµάδας πληθυσµού στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες του το πρόγραµµα «Βοήθεια στο Σπίτι» (ηλικιωµένοι, ΑµεΑ και οικονοµικά αδύναµοι πολίτες), αφού η οποιαδήποτε διαφορετικά επιλογή θα δηµιουργούσε σοβαρές δυσχέρειες στην πολυετή σχέση εµπιστοσύνης µεταξύ υπαλλήλων και εξυπηρετούµενων”. 

Το ψήφισµα θα σταλεί στον υπουργό Εσωτερικών, στην ΚΕ∆Ε και στην ΠΕ∆ Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου