Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ Επαναφορά αντικειμενικών αξιών στην απόφαση του 2016

 


Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών προ της υπουργικής απόφασης του 2021 και αν είναι δυνατόν στις αναφερόμενες στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών το 2016, ζητεί ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος, εκφράζοντας τη γνώμη του προς το υπουργείο.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας παρατήρησε, μεταξύ άλλων: “Σε σύγκριση με τις προϋπάρχουσες τιμές μπορούμε να παρατηρήσουμε τα κάτωθι : α) Στις περισσότερες ζώνες έχουμε αύξηση 50 ευρώ έως και 350 ευρώ. β) Σε κάποιες ζώνες οι τιμές έχουν παραμείνει ίδιες. γ) Σε ελάχιστες ζώνες έχουμε μείωση τιμών, και δ) Δεν υπάρχουν νέες εντάξεις και όλες οι ζώνες είναι προϋπάρχουσες.

 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι: 1) Ζώνη Α Φοινικούντας 1.300 ευρώ από 950 ευρώ. 2) Ζώνη Α Ευαγγελισμού 800 ευρώ από 550 ευρώ. 3) Ζώνη Α Ρωμανού 950 ευρώ από 650 ευρώ και 4) Ζώνη Β Ρωμανού 850 ευρώ από 550 ευρώ. Σήμερα βλέποντας και τις αντικειμενικές αξίες σε άλλες περιοχές της χώρας θα δούμε ότι η Φοινικούντα έχει ίδιες αξίες ζώνης με την Περίσσα της Σαντορίνης (1200-1350 ευρώ), ή μεγαλύτερες από τη Βασιλική Λευκάδος (1000 ευρώ),τα Λειβαδάκια στο Βασιλίτσι (1000 ευρώ ) μεγαλύτερες από την παραλία της Βέργας Καλαμάτας (850 ευρώ), όπως και όλες οι κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Χιλιοχωρίων να έχουν αντίστοιχες τιμές με την Δημοτική Ενότητα Θουρίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση των αξιών των ακινήτων στα ανωτέρω επίπεδα αποφασίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών με την επίκληση μίας έκθεσης εκτίμησης των εμπορικών αξιών των ακινήτων του δήμου μας, ο η οποία έγινε από ορκωτούς εκτιμητές, χωρίς όμως σε αυτή την διαδικασία να κληθεί και να συμμετάσχει ο δήμος μας. Η εκτίμηση αυτή δεν αντικατοπτρίζει την αξία της γης και της δομημένης επιφάνειας στην περιοχή μας και σε κάθε περίπτωση η σχετική έκθεση δεν μας γνωστοποιήθηκε πριν την καθιέρωση των νέων τιμών ζώνης και δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να την ελέγξουμε, να επαληθεύσουμε τα πορίσματά της ή έστω να την σχολιάσουμε. Ακόμα δε και έως σήμερα η έκθεση αυτή δεν μας έχει γνωστοποιηθεί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κρίνεται απαραίτητο, να επαναπροσδιοριστούν και εμπλουτιστούν οι ζώνες, σε κάθε κοινότητα του δήμου μας, ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις και αδικίες στον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων. Με την σημερινή κατάσταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πληθωρισμού, πανδημίας, ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, που η οικονομική δυσπραγία μαστίζει την ευρύτερη περιοχή μας και με την βαθιά ύφεση κυρίως στις αγροτικές περιοχές του δήμου μας, αντιλαμβανόμενοι ότι οποιαδήποτε αύξηση στις αντικειμενικές αξίες οδηγεί σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και στην απώλεια απαραίτητων επιδομάτων για τους δημότες μας, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, το επίδομα τέκνων Α21 ή το φοιτητικό επίδομα και έχοντας την αντίληψη από τα ανωτέρω παραδείγματα ότι η εκτίμηση αντικειμενικής και αγοραίας αξίας των ακίνητων είναι λανθασμένη, προτείνουμε τη λήψη σχετική απόφασης περί επαναφοράς των αντικειμενικών αξιών προ της υπουργικής απόφασης Αριθμ. 57732 ΕΞ 2021και αν είναι δυνατόν στις αναφερόμενες στην με ΑΔΑ: 6ΧΜΒΗ-7ΔΒ ΠΟΛ.:1009 ΦΕΚ: 48/Β/20.01.2016 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών”. 

* Για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στον Δήμο Πύλου - Νέστορος, η “Λαϊκή Συσπείρωση” του δήμου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Οι νέες αντικειμενικές αξίες, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, οδηγούν σε αλματώδεις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες και είναι ένας ακόμα κρίκος στην κλιμάκωση της φοροαφαίμαξης των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, μέσα απ' τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους ακινήτων. Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το «εργαλείο», όπως λένε, των αντικειμενικών αξιών συγκαλύπτει το ίδιο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που διαμόρφωσαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική φορολογεί δυσβάσταχτα τη λαϊκή κατοικία, αφήνοντας αφορολόγητα τα ακίνητα και τα κέρδη του κεφαλαίου. 

Η ανοδική τάση των αντικειμενικών αξιών στο δήμο μας την τελευταία δεκαετία είναι αποτέλεσμα της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, των μεγάλων επενδύσεων των μεγαλοξενοδόχων στο δήμο αλλά και το νομό συνολικότερα, που ανεβάζουν την αξία της γης, ειδικά στις παραθαλάσσιες περιοχές. 

Για τη πλειοψηφία των μόνιμων κατοίκων της περιοχής η αύξηση των αντικειμενικών αξιών μεταφράζεται σε αυξημένο ΕΝΦΙΑ, αποκλεισμό από διάφορα επιδόματα, απαγορευτικό κόστος αγοράς κατοικίας, υψηλές τιμές ενοικίων για μόνιμη διαμονή κλπ. 

Σήμερα, που η ακρίβεια, η αύξηση των τιμών σε ενέργεια καύσιμα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης τσακίζει το λαϊκό εισόδημα απαιτείται κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, όχι απλά η διατήρηση του στα ίδια ,δυσβάσταχτα, επίπεδα όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή. Απαιτείται γενναία αύξηση μισθών, συντάξεων, αύξηση του αφορολόγητου, μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρών επιχειρήσεων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου