Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023

Μελέτη για προστασία λιμανιού Κορώνης

 


Η εκπόνηση μελέτης με έργο προστασίας του λιμανιού και της παραλιακής ζώνης της Κορώνης, που θα δίνει τη δυνατότητα ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο Πύλου - Νέστορος.

Ακόμα, η δημοτική αρχή εξετάζει την εύρεση χώρων στάθμευσης περιμετρικά της Κορώνης και με μίνι μπας ο κόσμος να κατεβαίνει στην παραλιακή ζώνη, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, χωρίς να ταλαιπωρείται.

 

Αυτά τόνισε ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας σε συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Παρασκευή, στο δημοτικό κατάστημα Κορώνης, με την ευκαιρία της υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο για το σπουδαίο έργο της αποχέτευσης ακαθάρτων. 

Ειδικότερα, αφού ανέφερε ότι το λιμάνι της Κορώνης “είναι εκτεθειμένο στους ΒΔ και ΒΑ ανέμους”, ο κ. Καρβέλας ενημέρωσε: “Υπογράφουμε προγραμματική σύμβαση με εξασφαλισμένους πόρους για τη μελέτη, η οποία δεν θα έχει παρέμβαση δεν θα μπορεί ποτέ να εγκριθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Θα είναι μια παρέμβαση που θα δίνει τη δυνατότητα του ασφαλούς ελλιμενισμού σκαφών και ψαρόβαρκων και ταυτόχρονα θα δώσει αγκυροβόλιο στα ιστιοπλοϊκά και στα μικρά σκάφη να έρχονται στην Κορώνη με ασφάλεια και να την επισκέπτονται”. 

Για τους επισκέπτες με αυτοκίνητο και το σοβαρό πρόβλημα κυκλοφορίας και στάθμευσης στην Κορώνη, παρατήρησε ότι “το ζήτημα είναι πως θα έρχεται ο επισκέπτης στην Κορώνη, στο κέντρο. Δεν μπορείς να αυξήσεις τη χωρητικότητα: 300 αυτοκίνητα παρκάρουν, 300 θα παραμείνουν. Αρα πρέπει να βρούμε περιμετρικά της Κορώνης τους τρόπους εκείνους που θα μπαίνει και θα βγαίνει με ασφάλεια και σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα”. 

Ο δήμαρχος επεσήμανε πως “υπάρχει μια προσπάθεια, αφενός να υπάρχουν χώροι πάρκινγκ, αφετέρου να υπάρχει ένας μεγάλος δακτύλιος, που ένα μέσο μαζικής μεταφοράς, ένα ή δύο μίνι μπας, θα κάνει τη γραμμή λιμάνι - Γερακάδα - Μεμί και από την Ελεήστρια θα μπαίνει κάτω. Αυτό σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι το μόνο που δίνει τη σίγουρη και ασφαλή είσοδο στην Κορώνη. 

Μέχρι να γίνει κάποιο μεγάλο οδικό έργο, το οποίο θα απαιτήσει δύσκολες αδειοδοτήσεις, τεράστια ποσά. Αυτό, όμως, δεν κοστίζει πολλά, τουλάχιστον για το πρόβλημα που υπάρχει, για τους μήνες της θερινής περιόδου”. 

Σε ερώτηση για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης απάντησε ότι “είναι αυτονόητη” και διευκρίνισε: “Αξίζει της Κορώνης μια παραλιακή ζώνη που θα συνάδει με τον χαρακτήρα και την ιστορικότητα του τόπου, αλλά ταυτόχρονα να μην διαφεύγει το γεγονός ότι απαιτούνται και τα λιμενικά έργα για την προστασία. 

Οποιος ξέρει από Κορώνη, όταν φυσάει ΒΑ ή ΒΔ άνεμος, είναι εκτεθειμένη. Συνεπώς, πρέπει να γίνει εκείνη η ανάπλαση που αφενός θα εξασφαλίσει τη φυσική της ομορφιά και αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα να είναι ίσως ο πιο επώνυμος προορισμός της Πελοποννήσου”. 

Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου