Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή σώζουν ζωές στο Δήμο Πύλου Νέστορος

 


Με σύνθημα “Οι πρώτες βοήθειες σώζουν ζωές” ο Δήμος Πύλου Νέστορος δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των πολιτών της περιοχής στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Πίσω από τη συντονισμένη αυτή προσπάθεια βρίσκεται η Γιώτα Καλύβα, υπεύθυνη υγείας του Φορέα Κοινωνικής Μέριμνας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου.

Η ευαισθησία της κας Καλύβα ξεκινάει από την προσωπική της 20χρονη προσφορά ως λειτουργός στη δημόσια υγεία και πιο συγκεκριμένα ως νοσηλεύτρια και επεκτείνεται στην ενεργή συμμετοχή της στα κοινά τόσο στο χωριό της στο Χανδρινού, ως και υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως εξηγεί η ίδια γίνονται κύκλοι σεμιναρίων πρώτων βοηθειών και χρήσης απινιδωτή, οι οποίοι επαναλαμβάνονται στις διάφορες περιοχές του Δήμου. Η συμμετοχή στα προγράμματα, κυρίως νέων ανθρώπων, είναι πολύ μεγάλη κι αυτό είναι μια μεγάλη αναγκαιότητα για το Δήμο Πύλου Νέστορος, ο οποίος έχει ελλιπέστατες δομές υγείας και οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν μόνοι τους έκτακτα περιστατικά. Ειδικά μάλιστα κατά την θερινή περίοδο, οπότε η τουριστική κίνηση είναι έντονη και ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Το μοναδικό κέντρο υγείας του Δήμου βρίσκεται στην Πύλο. Η κα Καλύβα μεταφέρει ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, δεν αρκείται στις υποσχέσεις και περιμένει να δει έργα, τόσο για το κέντρο υγείας που θα καλύπτει την περιοχή της Κορώνης όσο και για έναν τομεακό σταθμό ΕΚΑΒ στελεχωμένο με διασώστες.

Η προσπάθεια που κάνει η ίδια και η συνεργάτες της για να αναπληρώσουν αυτές τις ελλείψεις είναι μεγάλη. Τον περασμένο Μάρτιο μέσα σε ένα διήμερο 300 άτομα είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν σε προληπτικούς ελέγχους, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Υγεία για όλους–προάσπιση–προαγωγή υγείας ευπαθών ομάδων» (έγιναν εξετάσεις από γυναικολόγο, οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, ενδοκρινολόγο).

Ο Δήμος Πύλου Νέστορος διαθέτει 8 απινιδωτές, με τα οποία έχουν εξοπλιστεί όλα τα γήπεδα και το ΚΕΠ Χαρακοπιού, παίρνοντας μάλιστα την πρωτοβουλία, πριν η εγκατάστασή τους σε αθλητικούς χώρους γίνει υποχρεωτική.

Νέα σεμινάρια προγραμματίζονται για όλες τις περιοχές του Δήμου (το τελευταίο του τρέχοντος κύκλου θα γίνει στη Χώρα), ενώ και άλλες συνεργασίες θα φέρουν επιπλέον προγράμματα προληπτικής ιατρικής για όλους τους πολίτες που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου